Οι δίσκοι Blu-ray και HD-DVD κωδικοποιούνται στην περιοχή, όπως και τα DVD;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την κωδικοποίηση περιοχής Blu-ray και HD-DVD

Όταν χρησιμοποιείτε δίσκο DVD ή Blu-ray, υποθέτετε αυτόματα ότι αναπαράγεται σε συσκευή αναπαραγωγής δίσκων DVD ή Blu-ray. Ωστόσο, ανάλογα με το πού αγοράσατε τη συσκευή αναπαραγωγής και από πού αγοράζετε τους δίσκους σας, αυτό μπορεί να μην συμβαίνει πάντοτε.

Κωδικοποίηση περιοχής δίσκου Blu-ray

Το Blu-ray έχει θεσπίσει ένα σύστημα κωδικοποίησης περιοχής το οποίο επηρεάζει το αν μπορείτε να αναπαράγετε συγκεκριμένους δίσκους στη συσκευή σας. Ωστόσο, είναι πιο λογικό από τη δομή του κώδικα περιοχής DVD .

Για δίσκους Blu-ray, υπάρχουν τρεις περιοχές, οι οποίες ορίζονται ως εξής:

Περιοχή Α: ΗΠΑ, Ιαπωνία, Λατινική Αμερική, Ανατολική Ασία (εκτός από την Κίνα).

Περιοχή B: Ευρώπη, Αφρική, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία

Περιοχή Γ: Κίνα, Ρωσία, Ινδία, υπόλοιπες χώρες.

Ωστόσο, παρά τις διατάξεις για την κωδικοποίηση περιφερειακών δίσκων Blu-ray, απελευθερώνονται πολλοί δίσκοι Blu-ray χωρίς την κωδικοποίηση περιοχής. Σε αυτήν την περίπτωση, τότε μπορεί να μπορείτε να αναπαράγετε έναν δίσκο που δεν είναι κωδικός περιοχής που κυκλοφορεί σε άλλη περιοχή του κόσμου.

Για να μάθετε εάν ένα συγκεκριμένο δίσκο Blu-ray είναι κωδικοποιημένο με περιοχή ή περιοχή χωρίς περιορισμούς - ανατρέξτε στις ολοκληρωμένες καταχωρίσεις στο Region Free Movies.com.

Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι πολλοί δίσκοι Blu-ray περιέχουν επίσης συμπληρωματικά υλικά τυποποιημένης ανάλυσης (όπως δημιουργία, συνεντεύξεις, σκηνές, διαγραμμένες σκηνές κ.λπ.) που μπορεί να υπάρχουν σε NTSC ή PAL . Αν βρίσκεστε σε χώρα που βασίζεται σε NTSC, ενδέχεται να μην μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε οποιοδήποτε υλικό στην ενότητα ειδικών χαρακτηριστικών του δίσκου Blu-ray που έχει εγγραφεί στη μορφή PAL (δείτε μια λίστα χωρών PAL). Επίσης, βεβαιωθείτε ότι εάν η ταινία ή το πρόγραμμα είναι σε άλλη γλώσσα, υπάρχουν υπότιτλοι ή εναλλακτικό κομμάτι ήχου που περιλαμβάνονται στη γλώσσα σας.

Κωδικοποίηση περιοχής και Blu-ray Ultra HD

Με την άφιξη της μορφής Ultra HD Blu-ray Disc , προέκυψαν ερωτήματα σχετικά με το εάν έχει δημιουργηθεί κωδικοποίηση περιοχής σε κινηματογραφικές ταινίες Ultra HD Blu-ray Disc. Τα καλά νέα ότι η απάντηση είναι όχι. Σε αντίθεση με τους δίσκους Blu-ray και τα DVD, θα πρέπει να μπορείτε να αναπαραγάγετε οποιοδήποτε δίσκο Blu-ray Ultra HD σε οποιαδήποτε συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc Ultra HD.

Από την άλλη πλευρά, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες κακές ειδήσεις. Αν και η κωδικοποίηση περιοχής δεν αποτελεί παράγοντα αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray Ultra HD και μπορείτε να αναπαράγετε Blu-ray και DVD σε μια συσκευή αναπαραγωγής Ultra HD, οι παίκτες αυτοί εξακολουθούν να υπόκεινται σε περιορισμούς αναπαραγωγής κωδικών περιοχής Blu-ray και DVD, οι δίσκοι-δίσκοι ή οι δίσκοι DVD είναι ελεύθεροι από κωδικό περιοχής ή αγοράζετε μια συσκευή αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray Ultra HD που είναι ελεύθερη για αναπαραγωγή Blu-ray και DVD.

Επίσης, λάβετε υπόψη ότι αν και μπορείτε να αναπαραγάγετε το Blu-ray και το DVD με την κατάλληλη περιοχή σε συσκευή Blu-ray Ultra HD, δεν μπορείτε να αναπαραγάγετε δίσκο Blu-ray Ultra HD σε ένα τυπικό Blu-ray ή DVD player.

HD-DVD και περιφερειακή κωδικοποίηση

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το HD-DVD σταμάτησε επίσημα το 2008. Ωστόσο, πληροφορίες σχετικά με το HD-DVD και τη σύγκρισή του με το Blu-ray, το οποίο αφορά την κωδικοποίηση περιοχής, εξακολουθούν να περιέχονται σε αυτό το άρθρο για ιστορικούς σκοπούς, - Οι ιδιοκτήτες των συσκευών αναπαραγωγής DVD ενδέχεται να χρειάζονται αυτές τις πληροφορίες, καθώς οι συσκευές αναπαραγωγής HD και DVD εξακολουθούν να πωλούνται και να διακινούνται στη δευτερογενή αγορά από τους λάτρεις του μορφότυπου και τους συλλέκτες.

Όταν εισήχθη η μορφή HD-DVD, υποδείχθηκε ότι θα εφαρμοζόταν η κωδικοποίηση της περιοχής πιθανότητας, αλλά ένα τέτοιο σύστημα δεν ανακοινώθηκε ποτέ. Ως αποτέλεσμα, οι τίτλοι δίσκων HD-DVD δεν κωδικοποιήθηκαν ποτέ σε περιοχή.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με το Blu-ray, παρόλο που τα HD-DVD δεν είναι κωδικοποιημένα σε περιοχές, αν προέρχονται από άλλο μέρος του κόσμου, ίσως δεν παίζουν απαραιτήτως κάποιο βιντεοκάμερα HD-DVD της Βορείου Αμερικής ή αντίστροφα, αλλά πολλοί το κάνουν.

Ο λόγος για την κωδικοποίηση της περιοχής

Ο λόγος για την κωδικοποίηση περιοχής μειώνεται στα χρήματα. Εδώ είναι οι λεπτομέρειες: Οι ταινίες κυκλοφορούν στην κινηματογραφική αίθουσα σε διαφορετικές ώρες σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Για παράδειγμα, το καλοκαιρινό blockbuster στις ΗΠΑ μπορεί να καταλήξει να είναι το χριστουγεννιάτικο blockbuster στο εξωτερικό.

Με τον ίδιο τρόπο, υπάρχουν πολλές μεγάλες ταινίες που κάποιες φορές κυκλοφορούν στην Ευρώπη ή την Ασία πριν κυκλοφορήσουν στις ΗΠΑ. Αν συμβεί αυτό, η έκδοση DVD ή Blu-ray της ταινίας μπορεί να βγαίνει στις ΗΠΑ ενώ εξακολουθεί να εμφανίζεται σε θέατρα στο εξωτερικό ή αντίστροφα.

Ωστόσο, ακόμα και αν δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ ημερομηνιών κυκλοφορίας κινηματογραφικών ταινιών για μια συγκεκριμένη ταινία σε όλο τον κόσμο, η έκδοση DVD ή Blu-ray Disc ενδέχεται να εξακολουθεί να είναι κωδικοποίηση περιοχής για τη διατήρηση δικαιωμάτων διανομής δίσκων.

Με άλλα λόγια, αν και η ταινία κατασκευάζεται από ένα συγκεκριμένο στούντιο για παγκόσμια διανομή, το ίδιο στούντιο μπορεί να αναθέσει τα δικαιώματα διανομής Blu-ray ή DVD σε διαφορετικές εταιρείες πολυμέσων σε διάφορα μέρη του κόσμου. Για παράδειγμα, η Media Company "A" ενδέχεται να έχει δικαιώματα διανομής για τις ΗΠΑ, ενώ η Media Company "B" ενδέχεται να έχει δικαιώματα διανομής στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στην Κίνα.

Προκειμένου να διατηρηθεί η οικονομική ακεραιότητα τόσο της θεατρικής όσο και της δισκογραφικής διανομής μιας συγκεκριμένης ταινίας, εφαρμόζεται κωδικοποίηση περιοχής για να περιοριστεί η εισαγωγή δίσκων από μια περιοχή στην άλλη που θα επηρέαζε τα κέρδη του νόμιμου διανομέα που κυκλοφορεί σε αυτή την περιοχή.

Προφανώς, αν και αυτό είναι σημαντικό για τους δίσκους DVD και Blu-ray, δεδομένου ότι το HD-DVD δεν είχε ποτέ σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά, το γεγονός ότι οι δίσκοι που υπάρχουν (περίπου 200 έγιναν) χωρίς κωδικό περιοχής δεν είναι σημαντικός σε αυτό το σημείο. η μορφή διακόπηκε λιγότερο από δύο χρόνια μετά την εισαγωγή της.