Τα βασικά του μονοφωνικού, στερεοφωνικού, πολυκαναλικού και ηχητικού περιβάλλοντος

Στερεοφωνικά εξακολουθεί να κυριαρχεί στο πεδίο

Εάν οι περιγραφές των κοινών μορφών ήχου στα ηχητικά στοιχεία σας αφήνουν σύγχυση, θα πρέπει να μάθετε μερικούς όρους που όλοι οι ομιλητές θα πρέπει να γνωρίζουν.

Μονοφωνικός ήχος

Ο μονοφωνικός ήχος είναι ένα μόνο κανάλι ή κομμάτι ήχου που δημιουργείται από ένα ηχείο. Είναι επίσης γνωστός ως ήχος μονοφώνων ή ήχος υψηλής πιστότητας. Ο μονοφωνικός ήχος αντικαταστάθηκε από στερεοφωνικό ή στερεοφωνικό ήχο στη δεκαετία του 1950, επομένως είναι απίθανο να βρεθείτε σε μονοφωνικό εξοπλισμό για το σπίτι σας.

Στερεοφωνικός ήχος

Στερεοφωνικός ή στερεοφωνικός ήχος αποτελείται από δύο ξεχωριστά κανάλια ήχου ή κομμάτια ήχου που αναπαράγονται από δύο ηχεία. Ο στερεοφωνικός ήχος παρέχει μια αίσθηση κατεύθυνσης, διότι μπορούν να ακουστούν διαφορετικοί ήχοι από κάθε κατεύθυνση. Ο στερεοφωνικός ήχος εξακολουθεί να είναι η πιο κοινή μορφή αναπαραγωγής ήχου που χρησιμοποιείται σήμερα.

Ήχος surround ή πολυκάναλο ήχο

Ο ήχος Surround , γνωστός και ως πολυκαναλικός ήχος, δημιουργείται από τουλάχιστον τέσσερα και επτά ανεξάρτητα κανάλια ήχου και ηχεία τοποθετημένα μπροστά και πίσω από τον ακροατή. Ο σκοπός είναι να περιβάλλει τον ακροατή με ήχο. Ο ήχος surround μπορεί να καταγραφεί σε δίσκους μουσικής DVD, ταινίες DVD και ορισμένα CD. Ο ήχος surround έγινε δημοφιλής στη δεκαετία του '70 με την εισαγωγή του Quadraphonic ήχου, επίσης γνωστού ως Quad. Από τότε, ο ήχος surround ή πολυκάναλος ήχος έχει εξελιχθεί και χρησιμοποιείται σε πολυτελή συστήματα οικιακού κινηματογράφου. Ο πολυκάναλος ήχος διατίθεται σε τρεις διαμορφώσεις: Ήχος 5.1, 6.1 ή 7.1.