Προσαρμόστε το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας του διαφωτισμού - Μέρος 2

Εισαγωγή

Καλώς ορίσατε στο 2ο μέρος του οδηγού προσαρμογής του Desktop Enlightenment Desktop Environment. Αυτός ο οδηγός θα σας δείξει πώς να κάνετε την επιφάνεια εργασίας του Linux να λειτουργεί ακριβώς όπως θέλετε.

Στο πρώτο μέρος σας έδειξα πώς να αλλάξετε την ταπετσαρία της επιφάνειας εργασίας σε πολλούς χώρους εργασίας, πώς να αλλάξετε τα θέματα που χρησιμοποιούν οι εφαρμογές, πώς να εγκαταστήσετε ένα νέο θέμα επιφάνειας εργασίας και πώς να προσθέσετε εφέ μετάβασης και σύνθεσης.

Εάν δεν έχετε διαβάσει το πρώτο μέρος του οδηγού, αξίζει να το κάνετε αυτό καθώς εισάγει τον πίνακα ρυθμίσεων που χρησιμοποιείται για την πρόσβαση στις περισσότερες από τις δυνατότητες προσαρμογής.

Αγαπημένες εφαρμογές

Όλοι έχουν εφαρμογές που χρησιμοποιούν όλο το χρόνο και εφαρμογές που χρησιμοποιούνται πιο σποραδικά. Τα καλά περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας παρέχουν μια μέθοδο για την εύκολη πρόσβαση στις αγαπημένες σας εφαρμογές.

Με το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας του Enlightenment μπορείτε να δημιουργήσετε ένα IBar με μια σειρά από εικονίδια για τις αγαπημένες σας εφαρμογές, αλλά πάνω από αυτό μπορείτε επίσης να ορίσετε τις αγαπημένες σας εφαρμογές ώστε να εμφανίζονται στο μενού κάτω από μια υποκατηγορία αγαπημένων και επίσης στο μενού περιβάλλοντος το οποίο είναι προσβάσιμο με δεξί κλικ με το ποντίκι σας.

Θα καλύψω τα IBars και τα ράφια σε έναν μελλοντικό οδηγό, αλλά σήμερα θα σας δείξω πώς να ορίσετε τις αγαπημένες εφαρμογές.

Ανοίξτε τον πίνακα ρυθμίσεων κάνοντας αριστερό κλικ οπουδήποτε στην επιφάνεια εργασίας και επιλέγοντας "Settings -> panel settings" από το μενού που εμφανίζεται.

Όταν εμφανιστεί ο πίνακας ρυθμίσεων, κάντε κλικ στο εικονίδιο "Εφαρμογές" στην κορυφή. Θα εμφανιστεί μια νέα λίστα επιλογών μενού. Κάντε κλικ στην επιλογή "Αγαπημένες εφαρμογές".

Εμφανίζεται μια λίστα με όλες τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στον υπολογιστή σας. Για να ορίσετε μια εφαρμογή ως αγαπημένη κάντε κλικ, μέχρι να ανάψει ο μικρός κύκλος. Όταν τελειώσετε να φωτίζετε τις εφαρμογές με αυτόν τον τρόπο, πιέστε είτε "Εφαρμογή" είτε "ΟΚ".

Η διαφορά μεταξύ των "Εφαρμογή" και "ΟΚ" έχει ως εξής. Όταν κάνετε κλικ στην επιλογή "Εφαρμογή", πραγματοποιούνται οι αλλαγές αλλά η οθόνη ρυθμίσεων παραμένει ανοιχτή. Όταν κάνετε κλικ στο "OK", πραγματοποιούνται οι αλλαγές και κλείνει η οθόνη ρυθμίσεων.

Για να ελέγξετε ότι οι εφαρμογές έχουν προστεθεί ως αγαπημένα, κάντε αριστερό κλικ στην επιφάνεια εργασίας μέχρι να εμφανιστεί το μενού και πρέπει να υπάρχει μια νέα υποκατηγορία που ονομάζεται "Αγαπημένες εφαρμογές". Οι εφαρμογές που προσθέσατε ως αγαπημένα πρέπει να εμφανίζονται στην υποκατηγορία.

Ένας άλλος τρόπος να εμφανιστεί η λίστα αγαπημένων εφαρμογών σας είναι να κάνετε δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας με το ποντίκι.

Κάθε τόσο συχνά οι αλλαγές δεν φαίνεται να έχουν λειτουργήσει. Εάν συμβεί αυτό, ίσως χρειαστεί να κάνετε επανεκκίνηση του περιβάλλοντος εργασίας. Αυτό μπορεί να γίνει με αριστερό κλικ στην επιφάνεια εργασίας και από το μενού επιλέξτε "Διαφωτισμός - Επανεκκίνηση".

Μπορείτε να αλλάξετε τη σειρά των αγαπημένων εφαρμογών. Κάντε κλικ στο σύνδεσμο παραγγελίας στο επάνω μέρος του παραθύρου ρυθμίσεων αγαπημένων εφαρμογών.

Κάντε κλικ σε κάθε μια από τις εφαρμογές και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στα κουμπιά "επάνω" και "κάτω" για να αλλάξετε τη σειρά της λίστας.

Κάντε κλικ στο κουμπί "OK" ή "Εφαρμογή" για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές.

Προεπιλεγμένες εφαρμογές

Αυτή η ενότητα θα σας δείξει πώς μπορείτε να ορίσετε τις προεπιλεγμένες εφαρμογές για διάφορους τύπους αρχείων.

Ανοίξτε τον πίνακα ρυθμίσεων (αριστερό κλικ στην επιφάνεια εργασίας, επιλέξτε ρυθμίσεις -> πάνελ ρυθμίσεων) και από το μενού εφαρμογών επιλέξτε "Προεπιλεγμένες εφαρμογές".

Θα εμφανιστεί μια οθόνη ρυθμίσεων που θα σας επιτρέψει να επιλέξετε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης ιστού, πρόγραμμα-πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διαχειριστή αρχείων, εφαρμογή απορριμμάτων και τερματικό.

Για να ορίσετε τις εφαρμογές, κάντε κλικ σε κάθε σύνδεσμο με τη σειρά και, στη συνέχεια, επιλέξτε την εφαρμογή που θέλετε να συνδεθείτε με αυτήν.

Για παράδειγμα, για να ορίσετε το πρόγραμμα περιήγησης Chromium ως προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης, κάντε κλικ στο "πρόγραμμα περιήγησης" στο αριστερό παράθυρο και στη συνέχεια στο δεξί τμήμα του παραθύρου επιλέξτε "Chromium". Προφανώς θα χρειαστεί πρώτα να εγκαταστήσετε το Chromium. Μέσα στο Bodhi Linux μπορείτε να το κάνετε χρησιμοποιώντας το App Center.

Προφανώς, αυτή η οθόνη ασχολείται μόνο με μερικές βασικές εφαρμογές. Εάν θέλετε λεπτότερες λεπτομέρειες, ώστε να επιλέξετε το πρόγραμμα που θα συσχετιστεί με τα αρχεία xml, τα αρχεία png, τα αρχεία doc και κάθε άλλη επέκταση που μπορείτε να σκεφτείτε και πιθανότατα πολλά άλλα επιλέξτε τον "γενικό" σύνδεσμο.

Από την καρτέλα "Γενικά" μπορείτε να κάνετε κλικ σε οποιονδήποτε από τους τύπους αρχείων στη λίστα στα αριστερά και να την συσχετίσετε με μια εφαρμογή.

Πώς μπορείτε να ελέγξετε αν οι ρυθμίσεις έχουν λειτουργήσει; Κάντε κλικ σε ένα αρχείο με επέκταση αρχείου .html αφού ορίσετε το Chromium ως προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης. Το χρωμίου πρέπει να φορτωθεί.

Εφαρμογές εκκίνησης

Όταν έρχομαι στην εργασία το πρωί, υπάρχει μια σειρά εφαρμογών που ξεκινώ καθημερινά χωρίς αποτυχία. Αυτές περιλαμβάνουν τον Internet Explorer (ναι, δουλεύω με τα Windows κατά τη διάρκεια της ημέρας), το Outlook, το Visual Studio, το φρυγανιές και το PVCS.

Είναι συνεπώς λογικό να έχουμε αυτές τις εφαρμογές στη λίστα εκκίνησης έτσι ώστε να φορτώνονται χωρίς να χρειάζεται να κάνω κλικ στα εικονίδια.

Όταν είμαι στο σπίτι 99,99% του χρόνου που θέλω να χρησιμοποιήσω το Διαδίκτυο και έτσι είναι λογικό να έχουμε ένα παράθυρο του προγράμματος περιήγησης για να ανοίξει κατά την εκκίνηση.

Για να το κάνετε αυτό με το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας του Enlightenment, εμφανιστεί ο πίνακας ρυθμίσεων και από την καρτέλα εφαρμογών επιλέξτε "Εφαρμογές εκκίνησης".

Η οθόνη ρυθμίσεων "Εκκίνηση εφαρμογών" έχει τρεις καρτέλες:

Γενικά, θα θέλετε να αφήσετε μόνο τις εφαρμογές του συστήματος.

Για να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα περιήγησης ή το πρόγραμμα-πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας κατά την εκκίνηση, κάντε κλικ στην καρτέλα "εφαρμογές" και επιλέξτε τις εφαρμογές που θέλετε να ξεκινήσετε και, στη συνέχεια, πατήστε το κουμπί "Προσθήκη".

Κάντε κλικ στην επιλογή "Εφαρμογή" ή "ΟΚ" για να πραγματοποιήσετε τις αλλαγές.

Μπορείτε να ελέγξετε τις ρυθμίσεις κάνοντας επανεκκίνηση του υπολογιστή σας.

Άλλες οθόνες εφαρμογών


Ενδέχεται να έχετε παρατηρήσει ότι παρακάμψα τα "Εφαρμογές κλειδώματος οθόνης" και "Εφαρμογές απελευθέρωσης οθόνης".

Δοκίμασα και τις δύο αυτές επιλογές και δεν έκαναν ό, τι περίμενα. Σκέφτηκα ότι με τη ρύθμιση εφαρμογών ως εφαρμογή κλειδώματος οθόνης αυτό θα έκανε τις εφαρμογές αυτές διαθέσιμες ακόμα και αν η οθόνη είναι κλειδωμένη. Δυστυχώς αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει.

Ομοίως, πίστευα ότι οι εφαρμογές ξεκλειδώματος οθόνης θα προκαλούσαν φόρτωση εφαρμογών μετά την εισαγωγή του κωδικού πρόσβασης για να ξεκλειδώσετε την οθόνη, αλλά πάλι δυστυχώς αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει.

Προσπάθησα να ψάξω για τεκμηρίωση σε αυτές τις οθόνες, αλλά αυτό είναι αρκετά λεπτό στο έδαφος. Προσπάθησα επίσης να ρωτήσω στα δωμάτια του Bodhi και του Διαφωτισμού IRC. Η ομάδα Bodhi προσπάθησε να βοηθήσει, αλλά δεν είχε καμία πληροφορία για το τι είναι αυτές οι οθόνες, αλλά δεν μπορούσα να πάρω καμία πληροφορία από το chat room του Διαφωτισμού.

Εάν υπάρχουν κάποιοι προγραμματιστές του Διαφωτισμού που μπορούν να ρίξουν φως σε αυτό, επικοινωνήστε μαζί μου μέσω των παραπάνω συνδέσεων G + ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σημειώστε ότι υπάρχει μια επιλογή "επανεκκίνησης εφαρμογών" στον πίνακα ρυθμίσεων. Αυτές οι εφαρμογές ξεκινούν κάθε φορά που κάνετε επανεκκίνηση της επιφάνειας εργασίας του Διαφωτισμού και η οθόνη ρυθμίσεων λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και οι "Εφαρμογές εκκίνησης"

Περίληψη

Αυτός είναι για τον σημερινό οδηγό. Στο επόμενο μέρος θα σας δείξω πώς να προσαρμόσετε τον αριθμό των εικονικών επιτραπέζιων υπολογιστών και πώς να τις προσαρμόσετε.