Προσδιορίστε τη σταθερότητα του συστήματος Χρησιμοποιώντας την εντολή uptime

Το ένα πράγμα που είναι γνωστό για το Linux είναι η σταθερότητά του. Δεν μιλάμε αναγκαστικά για το desktop Linux με αρκετά γραφικά περιβάλλοντα GUI, αλλά για την τυποποιημένη διασύνδεση τερματικού που έχουμε όλοι αγαπάμε.

Οι χρήστες των Windows μπορούν να καυχηθούν για πράγματα όπως "τρέχει το Microsoft Office" και "δεν υπάρχει αξιοπρεπές λογισμικό επεξεργασίας βίντεο", αλλά μπορούν να καυχηθούν για ένα uptime 365 ημερών ή περισσότερο.

Φυσικά, για να μπορέσετε να καυχηθείτε για το πόσο καιρό το σύστημά σας έχει αυξηθεί θα πρέπει να γνωρίζετε την εντολή που δείχνει πόσο καιρό έχει πράγματι επάνω.

Αυτός ο οδηγός θα σας δείξει πώς να το κάνετε ακριβώς αυτό.

Τώρα προφανώς αν τρέχετε σε φορητό υπολογιστή τότε το uptime σας μπορεί να θεωρηθεί μικρό εάν δεν έχετε ξοδέψει ώρες παίζοντας παιχνίδια, παρακολουθώντας βίντεο στο διαδίκτυο ή ακόμα και εργάζεστε.

Το uptime του συστήματος είναι πολύ πιο εντυπωσιακό σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή που συνεχίζει να τρέχει συνεχώς, ένας διακομιστής ή ο αγαπημένος υπολογιστής ενός επιπέδου, το Raspberry PI.

Πόσο καιρό λειτουργεί το σύστημά σας

Ο πιο απλός τρόπος για να μάθετε πόσο καιρό λειτουργεί το σύστημά σας είναι να πληκτρολογήσετε την ακόλουθη εντολή σε ένα παράθυρο τερματικού:

uptime

Η προεπιλεγμένη έξοδος για την εντολή uptime είναι η εξής:

Οι μέσοι όροι φόρτου δείχνουν τον μέσο αριθμό διαδικασιών που βρίσκονται σε κατάσταση εκτέλεσης ή αδιάλειπτη.

Εμφάνιση μόνο του χρόνου λειτουργίας του συστήματος

Η εντολή uptime από μόνη της είναι αρκετά ενημερωτική, αλλά η εμφάνιση αυτών των πληροφοριών στους ανθρώπους με έναν τρόπο που λέει "Hey κοιτάξτε πόσο καιρό λειτουργεί το σύστημά μου" μπορεί να είναι λίγο υπερβολικά λεπτομερής.

Μπορείτε να εμφανίσετε μόνο το χρόνο λειτουργίας με ευανάγνωστο τρόπο χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή:

uptime -q

Η έξοδος από την εντολή uptime -q είναι κάτι σαν αυτό:

up 1 ώρα, 41 λεπτά

Εάν το σύστημά σας έχει φτάσει σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα τότε η έξοδος μπορεί να είναι κάτι σαν αυτό

up 4 χρόνια, 354 ημέρες, 29 λεπτά

Μπορεί να είναι καλύτερο να δείξετε πότε ανακινήθηκε το σύστημα για τελευταία φορά.

Για να το κάνετε αυτό εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

uptime-s

Η έξοδος από την εντολή uptime -s έχει ως εξής:

2016-02-18 18:27:52

Εάν θέλετε πραγματικά να αποδείξετε (και γνωρίζουμε κάποιον που το κάνει) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Twitter από τη γραμμή εντολών για να δείξετε στον κόσμο πόσο καιρό το σύστημά σας λειτουργεί.

Αν προσθέσετε την εντολή από το συνδεδεμένο σεμινάριο σε μια εργασία cron, μπορείτε να tweet κάθε μέρα στο twitter για να δείξετε πόσο καιρό το σύστημά σας λειτουργεί.

Εναλλακτικός τρόπος εμφάνισης του συστήματος Uptime

Η εντολή uptime δεν είναι ο μόνος τρόπος εμφάνισης του χρόνου λειτουργίας του συστήματος. Μπορείτε να επιτύχετε το ίδιο πράγμα μόνο με 2 πλήκτρα:

w

Το δεύτερο πλήκτρο είναι προφανώς το κλειδί επιστροφής.

Η έξοδος από την εντολή w έχει ως εξής:

Η εντολή w δείχνει κάτι περισσότερο από το τρέχον uptime. Δείχνει ποιος συνδεθεί και τι κάνει αυτή τη στιγμή.

Το JCPU είναι ο χρόνος που χρησιμοποιείται από όλες τις διαδικασίες που συνδέονται με το τερματικό και το PCPU δείχνει το χρόνο που χρησιμοποιείται από την τρέχουσα διαδικασία στη στήλη WHAT.

Η εντολή w έχει μερικούς διακόπτες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Για παράδειγμα, για να απενεργοποιήσετε τις επικεφαλίδες, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

w -h

Μπορείτε επίσης να εμφανίσετε μια μικρότερη έκδοση χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή:

w -s

Η παραπάνω εντολή δείχνει την ακόλουθη έξοδο:

Αν θέλετε να παραλείψετε το πεδίο από το πεδίο εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

w -f

Έτσι το έχετε. Τώρα γνωρίζετε πώς να δείξετε πόσο καιρό λειτουργεί το σύστημά σας και μπορείτε επίσης να μάθετε άλλες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του συστήματός σας.