Τι είναι ένα αρχείο DOC;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία DOC

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου DOC είναι ένα αρχείο εγγράφου του Microsoft Word. Είναι η προεπιλεγμένη μορφή αρχείου που χρησιμοποιείται στο Microsoft Word 97-2003, ενώ οι νεότερες εκδόσεις του MS Word (2007+) χρησιμοποιούν την επέκταση αρχείου DOCX από προεπιλογή.

Η μορφή αρχείου DOC της Microsoft μπορεί να αποθηκεύσει εικόνες, μορφοποιημένο κείμενο, πίνακες, διαγράμματα και άλλα πράγματα κοινά για επεξεργαστές κειμένου.

Αυτή η παλαιότερη μορφή DOC διαφέρει από το DOCX κυρίως κατά το ότι το τελευταίο χρησιμοποιεί ZIP και XML για τη συμπίεση και αποθήκευση των περιεχομένων, ενώ το DOC δεν το κάνει.

Σημείωση: Τα αρχεία DOC δεν έχουν καμία σχέση με τα αρχεία DDOC ή ADOC , επομένως μπορείτε να ελέγξετε ξανά ότι έχετε διαβάσει προσεκτικά την επέκταση αρχείου πριν προσπαθήσετε να το ανοίξετε.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο DOC

Το Microsoft Word (έκδοση 97 και παραπάνω) είναι το πρωταρχικό πρόγραμμα που χρησιμοποιείται για το άνοιγμα και την εργασία με αρχεία DOC, αλλά δεν είναι ελεύθερο να το χρησιμοποιήσετε (εκτός αν βρίσκεστε στη δωρεάν δοκιμαστική έκδοση MS Office).

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές δωρεάν εναλλακτικές λύσεις στο Microsoft Office που περιλαμβάνουν υποστήριξη για αρχεία DOC, όπως το Kingsoft Writer, το LibreOffice Writer και το OpenOffice Writer. Και οι τρεις αυτές εφαρμογές δεν μπορούν μόνο να ανοίξουν αρχεία DOC, αλλά και να τα επεξεργαστούν και να τα αποθηκεύσουν στην ίδια μορφή και οι πρώτοι δύο μπορούν να αποθηκεύσουν ακόμη και το αρχείο DOC στη νεότερη μορφή DOCX της Microsoft.

Εάν δεν έχετε εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας επεξεργαστή κειμένου και δεν θέλετε να προσθέσετε ένα, τα Έγγραφα Google αποτελούν μια ωραία εναλλακτική λύση για το MS Word που σας επιτρέπει να ανεβάσετε αρχεία DOC στο λογαριασμό σας στο Google Drive για να δείτε, να επεξεργαστείτε και ακόμη και να μοιραστείτε το αρχείο μέσω του προγράμματος περιήγησης ιστού σας. Είναι πολύ πιο γρήγορο να μεταβείτε σε αυτήν τη διαδρομή αντί να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου, καθώς και πρόσθετα οφέλη (αλλά και μειονεκτήματα) τα οποία μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με αυτήν την αναθεώρηση των Εγγράφων Google.

Η Microsoft έχει ακόμη και το δικό της δωρεάν εργαλείο προβολής λέξεων που σας επιτρέπει να προβάλλετε αρχεία DOC (χωρίς επεξεργασία) χωρίς να χρειάζεστε προγράμματα του MS Office στον υπολογιστή σας.

Χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα περιήγησης ιστού Chrome; Αν ναι, μπορείτε να ανοίξετε αρχεία DOC αρκετά γρήγορα με την δωρεάν υπηρεσία επεξεργασίας του Office για εκδόσεις εγγράφων, φύλλων και διαφανειών. Αυτό το εργαλείο θα ανοίξει τα αρχεία DOC ακριβώς στο πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε στο διαδίκτυο, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να τα αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια να τα ανοίξετε ξανά σε ένα ανοιχτήρι DOC. Σας επιτρέπει επίσης να μεταφέρετε ένα τοπικό αρχείο DOC απευθείας στο Chrome και να το ξεκινήσετε να το διαβάζετε ή να το επεξεργάζεστε με Έγγραφα Google.

Δείτε επίσης αυτή τη λίστα με τους Ελεύθερους επεξεργαστές κειμένου για ορισμένα επιπλέον δωρεάν προγράμματα που μπορούν να ανοίξουν αρχεία DOC.

Συμβουλή: Αν διαπιστώσετε ότι μια εφαρμογή στον υπολογιστή σας προσπαθεί να ανοίξει το αρχείο DOC αλλά είναι λάθος εφαρμογή ή εάν προτιμάτε να έχετε ένα άλλο εγκατεστημένο πρόγραμμα, ανοίξτε αρχεία DOC, ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να αλλάξετε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα για έναν συγκεκριμένο οδηγό επέκτασης αρχείου για την πραγματοποίηση αυτής της αλλαγής στα Windows.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο DOC

Οποιοσδήποτε καλός επεξεργαστής κειμένου που υποστηρίζει το άνοιγμα ενός αρχείου DOC μπορεί ασφαλώς να αποθηκεύσει το αρχείο σε διαφορετική μορφή εγγράφου. Όλα τα παραπάνω λογισμικά - Kingsoft Writer, Microsoft Word, Google Docs κ.λπ., μπορούν να αποθηκεύσουν ένα αρχείο DOC σε διαφορετική μορφή.

Αν ψάχνετε για μια συγκεκριμένη μετατροπή, όπως το DOC στο DOCX, να έχετε κατά νου τι είπα παραπάνω για τις εναλλακτικές λύσεις του MS Office. Μια άλλη επιλογή για τη μετατροπή ενός αρχείου DOC στη μορφή DOCX είναι να χρησιμοποιήσετε έναν ειδικό μετατροπέα εγγράφων . Ένα παράδειγμα είναι ο ιστότοπος Zamzar - απλά μεταφορτώστε το αρχείο DOC σε αυτόν τον ιστότοπο για να του δοθούν ορισμένες επιλογές για να το μετατρέψετε.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν δωρεάν μετατροπέα αρχείων για να μετατρέψετε ένα αρχείο DOC σε μορφές όπως PDF και JPG . Ένα που μου αρέσει να χρησιμοποιώ είναι το FileZigZag γιατί είναι σαν το Zamzar, επειδή δεν χρειάζεται να κατεβάσετε προγράμματα για να το χρησιμοποιήσετε. Υποστηρίζει την αποθήκευση ενός αρχείου DOC σε πολλές μορφές εκτός από PDF και JPG, όπως RTF , HTML , ODT και TXT .

Περισσότερες Βοήθεια με αρχεία DOC

Ανατρέξτε στην ενότητα Λήψη περισσότερης βοήθειας για πληροφορίες σχετικά με την επικοινωνία μαζί μου σε κοινωνικά δίκτυα ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τη δημοσίευση σε φόρουμ τεχνικής υποστήριξης και πολλά άλλα. Επιτρέψτε μου να μάθω τι είδους προβλήματα αντιμετωπίζετε με το άνοιγμα ή τη χρήση του αρχείου DOC και θα δω τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω.