Τι είναι το αρχείο ADOC;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία ADOC

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου ADOC είναι πιθανότατα ένα αρχείο AsciiDoc. Εν ολίγοις, αυτά τα είδη αρχείων ADOC χρησιμοποιούνται για την απόδοση ενός αρχείου απλού κειμένου σε μορφή ευανάγνωστη, όπως HTML ή PDF .

Το AsciiDoc είναι μια γλώσσα σήμανσης για γραφή πράγματα όπως τεκμηρίωση λογισμικού και σημειώσεις, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μορφή για eBooks ή slideshows, μεταξύ άλλων χρήσεων. Επομένως, η επέκταση αρχείου .ADOC υποδεικνύει ότι το αρχείο χρησιμοποιεί τη γλώσσα AsciiDoc για την αποθήκευση αυτών των πληροφοριών.

Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες γλώσσες σήμανσης, τα αρχεία ADOC είναι πραγματικά εύκολο στη χρήση, επειδή είναι απλά αρχεία απλού κειμένου που μπορούν να διαβαστούν εύκολα από οποιονδήποτε με την ωμή μορφή κειμένου, ακόμη και χωρίς την κατανόηση της γλώσσας.

Τα αρχεία στη μορφή AsciiDoc δεν παραμένουν συνήθως σε ένα αρχείο που έχει την επέκταση .ADOC, αλλά γράφονται με τη γλώσσα AsciiDoc και στη συνέχεια μεταφράζονται σε HTML, PDF ή σε κάποια άλλη μορφή που βασίζεται σε κείμενο. Μπορείτε να δείτε πώς να το κάνετε παρακάτω.

Εάν το αρχείο ADOC δεν είναι αρχείο AsciiDoc, μπορεί να είναι ένα αρχείο εγγράφου προστατευμένου εγγράφου του Authentica Secure Office.

Σημείωση: Τα αρχεία ADOC δεν έχουν καμία σχέση με τα αρχεία DDOC ή τις μορφές DOC και DOCX του Microsoft Word, παρόλο που οι επεκτάσεις αρχείων τους είναι παρόμοιες.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο ADOC

Δεδομένου ότι τα αρχεία AsciiDoc είναι αρχεία απλού κειμένου, οποιοσδήποτε επεξεργαστής κειμένου μπορεί να ανοίξει ένα. Δείτε τα αγαπημένα μας σε αυτήν τη λίστα με τους καλύτερους συντάκτες δωρεάν κειμένου , αλλά άλλοι εργάζονται επίσης, όπως η εφαρμογή Notepad ενσωματωμένη στα Windows.

Σημείωση: Επειδή οι περισσότεροι συντάκτες κειμένων πιθανώς δεν αναγνωρίζουν αρχεία που έχουν την επέκταση .ADOC, θα πρέπει πρώτα να ανοίξετε τον επεξεργαστή κειμένου και, στη συνέχεια, να ανοίξετε το αρχείο ADOC μέσω του ανοικτού μενού του προγράμματος.

Συμβουλή: Τα αρχεία ADOC συνήθως χρησιμοποιούν ειδικές συντάξεις, όπως τους διπλούς χαρακτήρες, τις περιόδους και τις αγκύλες, ώστε ο επεξεργαστής AsciiDoc να μπορεί να εμφανίσει το απλό κείμενο σε μορφή που είναι εύκολη στην ανάγνωση. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό στο AsciiDococ Σύντομο Οδηγό σύνταξης αναφοράς του AsciDoc.

Τα αρχεία ADOC που είναι αρχεία εγγράφων του Word που προστατεύονται από το Office Authentica Secure Office μπορούν να ανοίξουν με την υπηρεσία web Signa Web.

Σημείωση: Ίσως να έχετε ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή σας που προσπαθεί να ανοίξει το αρχείο ADOC όταν κάνετε διπλό κλικ ή το αγγίξετε δύο φορές. Εάν ναι, και θέλετε να το αλλάξετε, ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος αλλαγής του προεπιλεγμένου προγράμματος για έναν οδηγό επέκτασης συγκεκριμένου αρχείου, για να κάνετε τα Windows να χρησιμοποιούν ένα διαφορετικό πρόγραμμα για να ανοίξουν το αρχείο ADOC.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο ADOC

Μπορείτε να μεταφράσετε ένα αρχείο AsciiDoc σε HTML, PDF, EPUB και άλλες μορφές χρησιμοποιώντας τον επεξεργαστή Asciidoctor. Δείτε το Πώς μπορώ να εκτυπώσω ένα έγγραφο; οδηγό στην ιστοσελίδα του Asciidoctor για να μάθετε πώς. Ωστόσο, προτού να μπορέσετε να το κάνετε αυτό, πρέπει να εγκαταστήσετε το Asciidoctor.

Μπορείτε επίσης να καταστήσετε τα αρχεία AsciiDoc ως HTML με την επέκταση Live Preview του Asciidoctor.js για το πρόγραμμα περιήγησης στο Google Chrome. Αφού ακολουθήσετε τις οδηγίες για να αφήσετε την επέκταση να έχει πρόσβαση σε τοπικά αρχεία, μπορείτε απλά να σύρετε το αρχείο .ADOC απευθείας σε μια καρτέλα Chrome για αυτόματη απόδοση του ADOC ως HTML και στη συνέχεια να εμφανίσετε το αρχείο στο πρόγραμμα περιήγησης.

Δεν γνωρίζω κανέναν μετατροπέα αρχείων που μπορεί να μετατρέψει ένα αρχείο εγγράφου προστατευμένου εγγράφου του Authentica Secure Office σε διαφορετική μορφή.

Ακόμα δεν μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο σας;

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι αν δεν μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο σας χρησιμοποιώντας τους ανοιχτές ή τους μετατροπείς ADOC, ότι ασχολείστε με ένα αρχείο ADOC. Είναι εύκολο να συγχέουμε μια διαφορετική μορφή με αυτή, επειδή ορισμένες επεκτάσεις αρχείων μοιάζουν πολύ παρόμοιες.

Για παράδειγμα, εξετάστε τα αρχεία ADO. Μοιάζουν με αρχεία ADOC, αλλά είναι πραγματικά αρχεία του Adobe Photoshop Duotone Options που μπορούν να ανοίξουν μόνο με το Adobe Photoshop. Μια άλλη είναι η μορφή του εγγράφου ActivDox που χρησιμοποιεί την επέκταση αρχείου ADOX.

Κάτι άλλο που μπορείτε να δοκιμάσετε αν έχετε ένα αρχείο ADOC αλλά κανένα από τα παραπάνω εργαλεία δεν φαίνεται να είναι συμβατό είναι να χρησιμοποιήσετε προχωρήστε και να το ανοίξετε με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου και να κοιτάξετε γύρω από κάποια στοιχεία ταυτοποίησης που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη μορφή.

Ωστόσο, να θυμάστε ότι ακόμα και αφού δοκιμάσετε όλα αυτά, εξακολουθεί να είναι πιθανό ότι η μορφή του αρχείου ADOC είναι απλά πολύ ασαφής. Το λογισμικό μπορεί να είναι διαθέσιμο μόνο από το CD εγκατάστασης μιας συσκευής υλικού , για παράδειγμα, αλλά όχι στο διαδίκτυο.