Τι είναι ένα αρχείο SRT;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία SRT

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου .SRT είναι ένα αρχείο υποτίτλων SubRip. Αυτοί οι τύποι αρχείων περιέχουν πληροφορίες για υπότιτλους βίντεο, όπως τα χρονικά σήματα έναρξης και λήξης του κειμένου και τον διαδοχικό αριθμό υποτίτλων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα αρχεία SRT είναι μόνο αρχεία κειμένου που χρησιμοποιούνται μαζί με δεδομένα βίντεο. Αυτό σημαίνει ότι το ίδιο το αρχείο SRT δεν περιέχει δεδομένα βίντεο ή ήχου.

Πώς να ανοίξετε αρχεία SRT

Οποιοσδήποτε επεξεργαστής κειμένου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανοίξει αρχεία SRT αφού είναι απλά αρχεία απλού κειμένου. Δείτε τη λίστα με τους καλύτερους συντάκτες ελεύθερου κειμένου για κάποιες επιλογές ή σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ειδικό επεξεργαστή SRT όπως Jubler ή Aegisub.

Ωστόσο, ο συνηθέστερος λόγος που κάποιος θέλει να ανοίξει ένα αρχείο SRT είναι να τον χρησιμοποιήσει με ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο, έτσι ώστε οι υπότιτλοι να παίζουν μαζί με την ταινία.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να ανοίξετε ένα αρχείο SRT με προγράμματα όπως VLC, MPC-HC, KMPlayer, MPlayer, BS.Player ή Windows Media Player (με το plugin VobSub). Η μορφή SRT υποστηρίζεται και για τα βίντεο του YouTube, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε τους υπότιτλους σε ένα από τα βίντεό σας στο YouTube.

Για παράδειγμα, όταν έχετε μια ταινία ανοικτή σε VLC, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μενού Υπότιτλος> Προσθήκη αρχείου υποτίτλων ... για να ανοίξετε το αρχείο SRT και να το παίξετε με το βίντεο. Ένα παρόμοιο μενού μπορεί να βρεθεί σε όλους τους άλλους παίκτες βίντεο που αναφέρονται παραπάνω.

Σημείωση: Ορισμένες από αυτές τις συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων ενδέχεται να μην μπορούν να ανοίξουν ένα αρχείο SRT, εκτός εάν ένα βίντεο είναι ήδη ανοιχτό. Για να ανοίξετε ένα αρχείο SRT χωρίς βίντεο, απλά για να δείτε το κείμενο, χρησιμοποιήστε έναν από τους επεξεργαστές κειμένων που αναφέρονται παραπάνω.

Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος αλλαγής του προεπιλεγμένου προγράμματος για μια συγκεκριμένη επέκταση αρχείου στα Windows, εάν το αρχείο SRT ανοίγει σε διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό που θέλετε να ανοίξει. Ωστόσο, να θυμάστε ότι επειδή οι περισσότεροι παίκτες βίντεο που υποστηρίζουν αρχεία SRT έχουν πιθανώς ένα ειδικό μενού για το άνοιγμα τους, όπως με το VLC, ίσως χρειαστεί να ανοίξετε πρώτα το πρόγραμμα και στη συνέχεια να εισαγάγετε το αρχείο SRT αντί να κάνετε διπλό κλικ.

Συμβουλή: Εάν δεν μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο σας με τους τρόπους που περιγράφηκαν παραπάνω, ίσως να έχετε ένα αρχείο SRF , το οποίο είναι ένα αρχείο εικόνας Sony Raw Image. Τα αρχεία SRF δεν μπορούν να ανοίξουν με τον ίδιο τρόπο όπως τα αρχεία SRT.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο SRT

Μερικοί από τους επεξεργαστές SRT και τα προγράμματα αναπαραγωγής βίντεο παραπάνω μπορούν να μετατρέψουν αρχεία SRT σε άλλες μορφές υπότιτλων. Ο Jubler, για παράδειγμα, μπορεί να αποθηκεύσει ένα ανοιχτό αρχείο SRT σε ένα αρχείο SSA, SUB, TXT, ASS, STL, XML ή DXFP, τα οποία είναι όλα διαφορετικά είδη μορφών υπότιτλων.

Μπορείτε επίσης να μετατρέψετε αρχεία SRT σε ιστοσελίδες όπως το Rev.com και το Μετατροπέα υποτίτλων. Η Rev.com, για παράδειγμα, μπορεί να μετατρέψει το αρχείο SRT σε SCC, MCC, TTML, QT.TXT, VTT, CAP και άλλα. Μπορεί να το κάνει σε παρτίδα και θα μετατρέψει ακόμη και το αρχείο SRT σε πολλαπλές μορφές ταυτόχρονα.

Σημείωση: Ένα αρχείο SRT είναι απλώς ένα αρχείο κειμένου, όχι αρχείο βίντεο ή ήχου. Δεν μπορείτε να μετατρέψετε το SRT σε MP4 ή σε οποιαδήποτε άλλη μορφή πολυμέσων, ανεξάρτητα από το τι διαβάζετε αλλού!

Πώς να δημιουργήσετε ένα αρχείο SRT

Μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας αρχείο SRT χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, αρκεί να διατηρήσετε τη μορφή σωστή και να την αποθηκεύσετε με την επέκταση αρχείου .SRT. Ωστόσο, ένας ευκολότερος τρόπος για να δημιουργήσετε το δικό σας αρχείο SRT είναι να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα Jubler ή Aegisub που αναφέρεται στην κορυφή αυτής της σελίδας.

Ένα αρχείο SRT έχει μια συγκεκριμένη μορφή που πρέπει να υπάρχει. Εδώ είναι ένα παράδειγμα μόνο ενός αποσπάσματος από ένα αρχείο SRT:

1097 01: 20: 45,138 -> 01: 20: 48,164 Θα λέγατε κάτι τώρα για να πάρετε αυτό που θέλετε.

Ο πρώτος αριθμός είναι η σειρά που πρέπει να λάβει αυτό το τμήμα υποτίτλων σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα. Στο πλήρες αρχείο SRT, η επόμενη ενότητα ονομάζεται 1098 και στη συνέχεια 1099 κ.ο.κ.

Η δεύτερη γραμμή είναι ο χρονικός κώδικας για το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να εμφανίζεται το κείμενο στην οθόνη. Έχει ρυθμιστεί με τη μορφή HH: MM: SS, MIL , η οποία είναι ώρες: λεπτά: δευτερόλεπτα, χιλιοστά του δευτερολέπτου . Αυτό εξηγεί πόσο χρόνο θα πρέπει να εμφανίζεται το κείμενο στην οθόνη.

Οι άλλες γραμμές είναι το κείμενο που πρέπει να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου που ορίζεται ακριβώς επάνω από αυτό.

Μετά από μια ενότητα, πρέπει να υπάρχει μια γραμμή κενού χώρου πριν ξεκινήσετε την επόμενη, η οποία σε αυτό το παράδειγμα θα είναι:

1098 01: 20: 52,412 -> 01: 20: 55,142 Θέλεις να λυπάσαι για τον εαυτό σου, έτσι δεν είναι;

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μορφή SRT

Το πρόγραμμα SubRip εξάγει τους υπότιτλους από ταινίες και εμφανίζει τα αποτελέσματα στη μορφή SRT όπως περιγράφεται παραπάνω.

Μια άλλη μορφή που αρχικά ονομάστηκε WebSRT, χρησιμοποιεί επίσης την επέκταση αρχείου .SRT. Τώρα ονομάζεται WebVTT (Web Video Text Track) και χρησιμοποιεί την επέκταση αρχείου .VTT. Παρόλο που υποστηρίζεται από μεγάλα προγράμματα περιήγησης όπως το Chrome και τον Firefox, δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο το υπότιτλο SubRip και δεν χρησιμοποιεί την ίδια ακριβώς μορφή.

Μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία SRT από διάφορες ιστοσελίδες. Ένα παράδειγμα είναι το Podnapisi.net, το οποίο σας επιτρέπει να κατεβάσετε υπότιτλους για τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες χρησιμοποιώντας μια σύνθετη αναζήτηση για να βρείτε το ακριβές βίντεο ανά έτος, τύπο, επεισόδιο, σεζόν ή γλώσσα.

Το MKVToolNix είναι ένα παράδειγμα ενός προγράμματος που μπορεί να διαγράψει ή να προσθέσει αρχεία υποτίτλων από αρχεία MKV .