Τι είναι ένα αρχείο 3GP;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία 3GP & 3G2

Δημιουργήθηκε από την Ομάδα Έργων Σύμπραξης 3ης Γενιάς (3GPP), ένα αρχείο με επέκταση αρχείου 3GP είναι ένα αρχείο πολυμέσων 3GPP.

Η μορφή δοχείου βίντεο 3GP αναπτύχθηκε με σκοπό την εξοικονόμηση χώρου στο δίσκο, το εύρος ζώνης και τη χρήση δεδομένων, γι 'αυτό συχνά θεωρείται ότι δημιουργείται από και μεταφέρεται μεταξύ κινητών συσκευών.

Το 3GP είναι η απαιτούμενη τυποποιημένη μορφή για αρχεία πολυμέσων που αποστέλλονται μέσω υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων πολυμέσων (Multimedia Messaging Service - MMS) και υπηρεσιών πολλαπλών μεταδόσεων πολυμέσων (MBMS).

Σημείωση: Μερικές φορές, τα αρχεία σε αυτή τη μορφή ενδέχεται να χρησιμοποιούν την επέκταση αρχείου .3GPP, αλλά δεν διαφέρουν από αυτά που χρησιμοποιούν το επίθημα .3GP.

3GP vs 3G2

Το 3G2 είναι μια πολύ παρόμοια μορφή που περιλαμβάνει κάποιες εξελίξεις, αλλά και ορισμένους περιορισμούς σε σχέση με τη μορφή 3GP.

Παρόλο που το 3GP είναι η τυπική μορφή βίντεο για τηλέφωνα με βάση το GSM, τα τηλέφωνα CDMA χρησιμοποιούν τη μορφή 3G2 όπως καθορίζεται από την 3η Ομάδα Συνεργασίας 2ης Γενιάς (3GPP2).

Και οι δύο μορφές αρχείων μπορούν να αποθηκεύσουν τις ίδιες ροές βίντεο, αλλά η μορφή 3GP θεωρείται ανώτερη επειδή είναι σε θέση να αποθηκεύσει τις ροές ήχου ACC + και AMR-WB +. Ωστόσο, σε σύγκριση με το 3G2, δεν μπορεί να περιέχει ροές ήχου EVRC, 13K και SMV / VMR.

Το μόνο που λέγεται, όταν έρχεται σε πρακτική χρήση είτε 3GP ή 3G2, τα προγράμματα που μπορούν να ανοίξουν και να μετατρέψουν 3GP είναι σχεδόν πάντα τα ίδια που μπορούν να συνεργαστούν με τα αρχεία 3G2.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο 3GP ή 3G2

Τόσο τα αρχεία 3GP όσο και τα 3G2 μπορούν να αναπαραχθούν σε πολλά διαφορετικά κινητά τηλέφωνα 3G χωρίς την ανάγκη για ειδική εφαρμογή. Παρόλο που ενδέχεται να υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί, οι 2G και 4G κινητές συσκευές είναι επίσης σχεδόν πάντα σε θέση να παίξουν native 3GP / 3G2 αρχεία.

Σημείωση: Εάν θέλετε μια ξεχωριστή εφαρμογή για κινητά για την αναπαραγωγή αρχείων 3GP, το OPlayer είναι μία επιλογή για iOS και οι χρήστες Android μπορούν να δοκιμάσουν το MX Player ή το απλό MP4 Video Player (λειτουργεί παράλληλα με τα αρχεία 3GP παρά το όνομά του).

Μπορείτε επίσης να ανοίξετε ένα αρχείο πολυμέσων και σε έναν υπολογιστή. Τα εμπορικά προγράμματα θα λειτουργήσουν φυσικά, αλλά υπάρχουν και πολλοί δωρεάν παίκτες 3GP / 3G2. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λογισμικό όπως το δωρεάν πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων QuickTime της Apple, το δωρεάν πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων VLC ή το πρόγραμμα MPlayer.

Μπορείτε επίσης να ανοίξετε αρχεία 3G2 και 3GP με το Windows Media Player της Microsoft, το οποίο περιλαμβάνεται στα Windows. Ωστόσο, ίσως χρειαστεί να εγκαταστήσετε έναν κωδικοποιητή για να εμφανίζονται σωστά, όπως ο δωρεάν αποκωδικοποιητής βίντεο FFDShow MPEG-4.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο 3GP ή 3G2

Αν ένα αρχείο 3GP ή 3G2 δεν θα αναπαραχθεί στον υπολογιστή σας ή σε μια κινητή συσκευή, μετατρέποντάς το σε μια πιο χρήσιμη μορφή όπως MP4 , AVI ή MKV , μπορεί να γίνει με ένα από αυτά τα δωρεάν προγράμματα μετατροπής βίντεο . Ένας από τους αγαπημένους μας δωρεάν μετατροπείς βίντεο που υποστηρίζει και τις δύο μορφές είναι ο Any Video Converter .

Το Zamzar και το FileZigZag είναι δύο άλλοι δωρεάν μετατροπείς αρχείων που μετατρέπουν αυτούς τους τύπους αρχείων σε έναν διακομιστή ιστού, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κατεβάζετε μόνοι σας οποιοδήποτε λογισμικό. Απλά μεταφορτώστε το αρχείο 3GP ή 3G2 σε έναν από αυτούς τους ιστότοπους και θα πρέπει να μετατρέψετε το αρχείο σε άλλη μορφή (3GP-to-3G2 ή 3G2-to-3GP) και να μετατρέψετε σε MP3 , FLV , WEBM , WAV , FLAC , MPG, WMV , MOV ή σε οποιαδήποτε άλλη δημοφιλή μορφή ήχου ή βίντεο.

Το FileZigZag σάς επιτρέπει επίσης να επιλέξετε τη συσκευή που θέλετε να μετατρέψετε στο αρχείο 3GP ή 3G2. Αυτό είναι πραγματικά χρήσιμο αν δεν είστε σίγουροι για τις μορφές που υποστηρίζει η συσκευή σας ή για την επέκταση αρχείου που θα έπρεπε να έχει το αρχείο, ώστε να μπορεί να αναπαραχθεί στη συγκεκριμένη συσκευή σας. Μπορείτε να επιλέξετε από προεπιλογές όπως Android, Xbox, PS3, BlackBerry, iPad, iPhone και άλλα.

Σημαντικό: Δεν μπορείτε συνήθως να αλλάξετε μια επέκταση αρχείου (όπως την επέκταση αρχείου 3GP / 3G2) σε μια που αναγνωρίζει ο υπολογιστής σας και να αναμένετε ότι το νέο μετονομαζόμενο αρχείο θα είναι χρησιμοποιήσιμο (η μετονομασία στην πραγματικότητα δεν μετατρέπει το αρχείο). Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρέπει να πραγματοποιηθεί μια πραγματική μετατροπή μορφής αρχείου χρησιμοποιώντας μία από τις μεθόδους που περιγράφονται παραπάνω (ένας άλλος μετατροπέας αρχείων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους τύπους αρχείων όπως έγγραφα και εικόνες).

Ωστόσο, δεδομένου ότι και οι δύο χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικοποιητή, ίσως έχετε την τύχη να μετονομάσετε ένα αρχείο 3GP ή 3G2 σε ένα με την επέκταση .MP4, αν η συσκευή που θέλετε να αναπαραγάγετε το αρχείο είναι λίγο επιλεκτική από την άποψη αυτή. Το ίδιο ισχύει και για τα αρχεία .3GPP.