Μάθετε πώς μπορείτε να εμφανίσετε ή να αποκρύψετε τους άξονες γραφημάτων στο Excel

Ένας άξονας σε ένα γράφημα ή ένα γράφημα στο Excel ή στο Google Spreadsheets είναι μια οριζόντια ή κάθετη γραμμή που περιέχει μονάδες μέτρησης. Οι άξονες οριοθετούν την επιφάνεια του διαγράμματος των διαγραμμάτων στήλης (γραφήματα γραμμών), γραφήματα γραμμής και άλλα γραφήματα. Ένας άξονας χρησιμοποιείται για την απεικόνιση μονάδων μέτρησης και παρέχει ένα πλαίσιο αναφοράς για τα δεδομένα που εμφανίζονται στο διάγραμμα . Τα περισσότερα διαγράμματα, όπως τα διαγράμματα στηλών και γραμμών, έχουν δύο άξονες που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση και την κατηγοριοποίηση δεδομένων:

3-D Axes Chart

Εκτός από τους οριζόντιους και τους κατακόρυφους άξονες, οι χάρτες 3-D έχουν έναν τρίτο άξονα - τον άξονα z - που ονομάζεται επίσης δευτερεύων κατακόρυφος άξονας ή άξονας βάθους που επιτρέπει την καταγραφή των δεδομένων κατά μήκος της τρίτης διάστασης (βάθος) ενός διαγράμματος.

Οριζόντιος άξονας

Ο οριζόντιος άξονας x, ο οποίος εκτείνεται κατά μήκος του κάτω μέρους της περιοχής του οικοπέδου, περιέχει συνήθως επικεφαλίδες κατηγοριών που λαμβάνονται από τα δεδομένα στο φύλλο εργασίας .

Κάθετος άξονας

Ο κάθετος άξονας y ξεκινάει από την αριστερή πλευρά της επιφάνειας. Η κλίμακα γι 'αυτόν τον άξονα παράγεται συνήθως από το πρόγραμμα με βάση τις τιμές δεδομένων που σχεδιάζονται στο διάγραμμα.

Δευτερεύων Κάθετος Άξονας

Ένας δεύτερος κατακόρυφος άξονας - τρέχοντας τη δεξιά πλευρά ενός διαγράμματος - μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν εμφανίζονται δύο ή περισσότεροι διαφορετικοί τύποι δεδομένων σε ένα μόνο γράφημα. Χρησιμοποιείται επίσης για τη διαγράμμιση των τιμών δεδομένων.

Ένα κλιματικό γράφημα ή κλιματογράφος είναι ένα παράδειγμα συνδυασμού που χρησιμοποιεί έναν δεύτερο κατακόρυφο άξονα για να εμφανίζει δεδομένα θερμοκρασίας και βροχόπτωσης σε σχέση με το χρόνο σε ένα μόνο διάγραμμα.

Τίτλοι άξονων

Όλοι οι άξονες του διαγράμματος πρέπει να αναγνωρίζονται από έναν τίτλο άξονα που περιλαμβάνει τις μονάδες που εμφανίζονται στον άξονα.

Χάρτες χωρίς άξονες

Τα διαγράμματα φυσαλίδων, ραντάρ και πίτας είναι μερικοί τύποι γραφημάτων που δεν χρησιμοποιούν άξονες για την εμφάνιση δεδομένων.

Απόκρυψη / εμφάνιση αξόνων γραφημάτων

Για τους περισσότερους τύπους γραφημάτων, ο κάθετος άξονας (γνωστός ως άξονας Υ ) και ο οριζόντιος άξονας (γνωστός ως κατηγορία ή άξονας Χ ) εμφανίζονται αυτόματα όταν δημιουργείται ένα γράφημα στο Excel.

Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να εμφανίζονται όλοι ή κάποιοι από τους άξονες για ένα γράφημα. Για να αποκρύψετε έναν ή περισσότερους άξονες στις πιο πρόσφατες εκδόσεις του Excel:

  1. Κάντε κλικ οπουδήποτε στο γράφημα για να εμφανίσετε το κουμπί Στοιχεία γραφής - ένα σύμβολο συν ( + ) στη δεξιά πλευρά του γραφήματος όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα,
  2. Κάντε κλικ στο κουμπί Στοιχεία γραφής για να ανοίξετε το μενού επιλογών.
  3. Για να αποκρύψετε όλους τους άξονες, αφαιρέστε το σημάδι επιλογής από την επιλογή "Άξονες" στην κορυφή του μενού.
  4. Για να αποκρύψετε έναν ή περισσότερους άξονες, τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού στο άκρο στην άκρη της επιλογής Άξονες για να εμφανίσετε ένα δεξιό βέλος.
  5. Κάντε κλικ στο βέλος για να εμφανιστεί μια λίστα με άξονες που μπορούν να εμφανιστούν ή να κρυφτούν για τον τρέχοντα χάρτη.
  6. Αφαιρέστε το σημάδι ελέγχου από τους άξονες που πρέπει να κρυφτούν.
  7. Για να εμφανίσετε έναν ή περισσότερους άξονες, προσθέστε σημεία ελέγχου δίπλα στα ονόματά τους στη λίστα.