Τι είναι το WMA Pro Format;

Πληροφορίες σχετικά με τη μορφή Windows Media Audio Professional

Εάν χρησιμοποιείτε το Windows Media Player, ίσως έχετε δει την επιλογή να αντιγράψετε τη μορφή WMA Pro. Αλλά τι ακριβώς είναι;

Η μορφή WMA Pro (σύντομη για Windows Media Audio Professional ) συχνά θεωρείται ως ένας χωρίς απώλειες κώδικας παρόμοιος με άλλους όπως FLAC και ALAC για παράδειγμα. Αλλά, είναι στην πραγματικότητα ένας κωδικοποιητής απώλειας . Αποτελεί μέρος του συνόλου κωδικοποιητών Windows Media Audio της Microsoft, το οποίο περιλαμβάνει επίσης WMA, WMA Lossless και WMA Voice.

Πώς είναι ανώτερη από την τυπική μορφή WMA;

Το πρόγραμμα συμπίεσης WMA Pro μοιράζεται πολλές ομοιότητες με την τυπική έκδοση WMA , αλλά έχει μερικά βελτιωμένα χαρακτηριστικά που αξίζει να επισημανθούν.

Η Microsoft έχει αναπτύξει τη μορφή WMA Pro για να είναι πιο ευέλικτη από την WMA. Εκτός του ότι είναι σε θέση να κωδικοποιεί αποτελεσματικά τον ήχο σε χαμηλές ταχύτητες bit, είναι επίσης ικανό για κωδικοποίηση υψηλής ανάλυσης. Διαθέτει υποστήριξη 24-bit με ρυθμούς δειγματοληψίας μέχρι 96 kHz. Το WMA Pro είναι επίσης ικανό να παράγει ηχητικά κομμάτια με ήχο surround 7.1 (8 κανάλια).

Η ποιότητα ήχου χρησιμοποιώντας την επαγγελματική έκδοση του WMA είναι επίσης συνήθως καλύτερη. Μπορεί να είναι ιδανικό εάν θέλετε αρχεία ήχου υψηλότερης ποιότητας σε χαμηλότερα bitrates από το τυπικό WMA. Όταν ο χώρος είναι περιορισμένος (όπως ένα φορητό media player) και θέλετε να μείνετε στο οικοσύστημα της Microsoft, τότε το WMA Pro είναι μια καλή λύση.

Συμβατότητα με τις συσκευές υλικού

Παρόλο που η μορφή WMA Pro έχει βγει εδώ και αρκετό καιρό, δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ευρεία υποστήριξη από τους κατασκευαστές υλικού. Εάν ένας από τους στόχους σας είναι να χρησιμοποιήσετε μια φορητή συσκευή για να ακούτε ψηφιακή μουσική, τότε αξίζει να ελέγξετε πρώτα αν η συγκεκριμένη συσκευή υποστηρίζει τη μορφή WMA Pro. Εάν δεν συμβαίνει, τότε θα χρειαστεί είτε να παραμείνετε στην τυπική έκδοση του WMA είτε να πάτε για μια εναλλακτική μορφή μη Microsoft που υποστηρίζεται από το φορητό σας.

Αξίζει να χρησιμοποιήσετε για τη δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης μουσικής;

Είτε χρησιμοποιείτε WMA Pro είτε δεν εξαρτάται πραγματικά από το πώς θα ακούσετε τη συλλογή ψηφιακής μουσικής σας. Εάν διαθέτετε μια μουσική βιβλιοθήκη που (βασικά) βασίζεται στην τυπική μορφή WMA και προέρχεται από μια πηγή χωρίς απώλειες (όπως τα αρχικά CD μουσικής σας), τότε μπορεί να θέλετε να εξερευνήσετε την επιλογή WMA Pro.

Προφανώς, δεν υπάρχει κέρδος από την άμεση μετατροπή των υπαρχόντων αρχείων WMA σε WMA Pro (αυτό θα προκαλέσει απώλεια ποιότητας), οπότε θα πρέπει να σκεφτείτε αν αξίζει τον κόπο να ξανακωδικοποιήσετε ξανά τη μουσική. Ωστόσο, εάν θέλετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε έναν από τους αποτυχημένους κωδικοποιητές της Microsoft, τότε η χρήση του WMA Pro θα σας δώσει μια ψηφιακή μουσική βιβλιοθήκη καλύτερης ποιότητας από την WMA.