Τι είναι το VPN;

Τα δίκτυα VPN δρομολογούν όλη την κίνηση μέσω Internet μέσω απομακρυσμένων διακομιστών

VPN κυριολεκτικά σημαίνει εικονικό ιδιωτικό δίκτυο . Με ένα VPN, όλη σας η κίνηση πραγματοποιείται μέσα σε ένα ιδιωτικό, κρυπτογραφημένο τούνελ καθώς περνάει από το δημόσιο διαδίκτυο. Δεν έχετε πρόσβαση στον προορισμό μέχρι να φτάσετε στο τέλος της σήραγγας VPN.

Η ρίζα του γιατί οι VPN είναι δημοφιλείς είναι επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανώνυμη και κρυπτογράφηση της διαδικτυακής κίνησης. Οι κυβερνήσεις, οι πάροχοι υπηρεσιών Ίντερνετ, οι χάκερ ασύρματων δικτύων και άλλοι όχι μόνο δεν μπορούν να δουν τι υπάρχει μέσα σε ένα VPN αλλά συνήθως δεν μπορούν καν να μάθουν ποιος το χρησιμοποιεί.

Γιατί χρησιμοποιούνται τα VPN

Ένας λόγος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα VPN είναι σε περιβάλλον εργασίας. Ένας χρήστης κινητής τηλεφωνίας που χρειάζεται πρόσβαση σε πληροφορίες από έναν διακομιστή εργασίας ενδέχεται να έχει λάβει τα διαπιστευτήρια VPN για να συνδεθεί στο διακομιστή όταν είναι μακριά, έτσι ώστε να έχει πρόσβαση σε σημαντικά αρχεία.

Συμβουλή: Μερικές φορές τα προγράμματα απομακρυσμένης πρόσβασης χρησιμοποιούνται αντί των καταστάσεων όπου ένα VPN δεν είναι διαθέσιμο.

Άλλοι τύποι VPN περιλαμβάνουν δικτυακά δίκτυα VPN, όπου ένα ολόκληρο τοπικό δίκτυο (LAN) συνδέεται ή συνδέεται με άλλο LAN, όπως δορυφορικά γραφεία που συνδέονται μεταξύ τους σε ένα εταιρικό δίκτυο μέσω του Διαδικτύου.

Πιθανώς η πιο συνηθισμένη χρήση για ένα VPN είναι να αποκρύψετε την επισκεψιμότητά σας μέσω διαδικτύου από οργανισμούς που μπορούν να συγκεντρώσουν τις πληροφορίες σας, όπως ISPs, ιστοσελίδες ή κυβερνήσεις. Μερικές φορές, οι χρήστες που λαμβάνουν παράνομα αρχεία θα χρησιμοποιούν ένα VPN, όπως όταν επισκέπτονται υλικό πνευματικών δικαιωμάτων μέσω ιστοτόπων torrent .

Ένα παράδειγμα ενός VPN

Ό, τι κάνετε στο Διαδίκτυο πρέπει να περάσει από το δικό σας ISP πριν φτάσετε στον προορισμό. Έτσι, όταν ζητάτε από την Google, για παράδειγμα, οι πληροφορίες αποστέλλονται χωρίς κρυπτογράφηση στον ISP σας και στη συνέχεια μέσω κάποιων άλλων καναλιών πριν φτάσετε στο διακομιστή που κρατά τον ιστότοπο της Google.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μετάδοσης στο διακομιστή και πίσω, όλα τα δεδομένα σας μπορούν να διαβαστούν από τους ISP που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία των πληροφοριών. Κάθε ένας από αυτούς μπορεί να δει από πού χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο από και από ποιον ιστότοπο προσπαθείτε να προσεγγίσετε. Εδώ μπαίνει ένα VPN: να ιδιωτικοποιήσει αυτές τις πληροφορίες.

Όταν εγκατασταθεί ένα VPN, το αίτημα για την πρόσβαση σε οποιονδήποτε ιστότοπο είναι πρώτα εγκλωβισμένο σε αυτό που θα απεικονίσουμε ως κλειστή, σφραγισμένη σήραγγα. Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που συνδέεστε στο VPN. Οτιδήποτε κάνετε στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια αυτού του τύπου εγκατάστασης θα εμφανιστεί σε όλους τους ISP (και σε οποιονδήποτε άλλο επιθεωρητή της κυκλοφορίας σας) που έχετε πρόσβαση σε ένα μόνο διακομιστή (VPN).

Βλέπουν τη σήραγγα, όχι αυτό που είναι μέσα. Εάν η Google επρόκειτο να επιθεωρήσει αυτή την επισκεψιμότητα, δεν θα είδαν ποιος είστε, από πού βρίσκεστε ή τι κάνετε λήψη ή μεταφόρτωση, αλλά απλά μια μόνο σύνδεση από έναν συγκεκριμένο διακομιστή.

Όταν το κρέας ενός οφέλους VPN μπαίνει στο παιχνίδι είναι αυτό που συμβαίνει στη συνέχεια. Εάν ένας ιστότοπος όπως η Google έφτανε στον αιτούντα του δικτυακού του τόπου (VPN) για να δει ποιος είναι αυτός που έχει πρόσβαση στον διακομιστή του, το VPN μπορεί είτε να απαντήσει με τα στοιχεία σας είτε να αρνηθεί την αίτηση.

Ο αποφασιστικός παράγοντας αυτής της απόφασης είναι αν η υπηρεσία VPN έχει πρόσβαση ακόμη και σε αυτές τις πληροφορίες. Ορισμένοι πάροχοι VPN διαγράφουν σκόπιμα όλες τις εγγραφές χρηστών και επισκεψιμότητας ή αρνούνται να καταγράψουν τα αρχεία καταγραφής. Χωρίς πληροφορίες να εγκαταλείψουν, οι πάροχοι VPN παρέχουν πλήρη ανωνυμία για τους χρήστες τους.

Απαιτήσεις VPN

Οι εφαρμογές VPN μπορούν να βασίζονται σε λογισμικό, όπως στο λογισμικό πελάτη και διακομιστή VPN της Cisco ή σε συνδυασμό υλικού και λογισμικού, όπως δρομολογητές της Juniper Network που είναι συμβατοί με το λογισμικό πελάτη VPN Netscreen-Remote.

Οι οικιακοί χρήστες μπορούν να εγγραφούν σε μια υπηρεσία από πάροχο VPN για μηνιαία ή ετήσια χρέωση. Αυτές οι υπηρεσίες VPN κρυπτογραφούν και μπορούν να ανώνυμα την περιήγηση και άλλες δραστηριότητες στο διαδίκτυο.

Μια άλλη μορφή είναι το SSL ( Secure Sockets Layer ) VPN, το οποίο επιτρέπει στον απομακρυσμένο χρήστη να συνδεθεί χρησιμοποιώντας μόνο ένα πρόγραμμα περιήγησης στο Web, αποφεύγοντας την ανάγκη εγκατάστασης εξειδικευμένου λογισμικού πελάτη. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τόσο στα παραδοσιακά VPN (τυπικά βασίζονται σε πρωτόκολλα IPSec) όσο και στα SSL VPN.