Μεγέθυνση: Ο ενσωματωμένος μεγεθυντικός φακός της Apple

Το Zoom είναι μια εφαρμογή μεγέθυνσης οθόνης ενσωματωμένη στο λειτουργικό σύστημα όλων των προϊόντων Apple Mac OS X και iOS που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους υπολογιστές να γίνουν πιο προσιτοί σε άτομα με προβλήματα όρασης.

Με το ζουμ μεγεθύνετε όλα όσα εμφανίζονται στην οθόνη - συμπεριλαμβανομένου του κειμένου, των γραφικών και των βίντεο - μέχρι και 40 φορές το αρχικό τους μέγεθος σε μηχανές Mac και μέχρι 5 φορές σε συσκευές iOS, όπως το iPhone και το iPod touch.

Οι χρήστες ενεργοποιούν το ζουμ μέσω εντολών πληκτρολογίου, μετακινώντας τον τροχό του ποντικιού χρησιμοποιώντας χειρονομίες trackpad ή - σε κινητές συσκευές - διπλό κλικ στην οθόνη με τρία δάχτυλα.

Οι διευρυμένες εικόνες διατηρούν την αρχική τους σαφήνεια και, ακόμη και με βίντεο κίνησης, δεν επηρεάζουν την απόδοση του συστήματος.

Μεγέθυνση σε Mac

Για να ενεργοποιήσετε το ζουμ σε ένα iMac, MacBook Air ή MacBook Pro:

Ρυθμίσεις ζουμ

Με το ζουμ, μπορείτε να ορίσετε ένα εύρος μεγέθυνσης για να αποτρέψετε την υπερβολική μεγέθυνση ή τη μικρή μεγέθυνση των εικόνων για μεγέθυνση.

Χρησιμοποιήστε τα κουμπιά ολίσθησης πάνω από το παράθυρο "Επιλογές" για να ορίσετε το επιθυμητό εύρος μεγέθυνσης.

Το ζουμ παρέχει επίσης τρεις επιλογές για το πώς η μεγεθυμένη οθόνη μπορεί να μετατοπίζεται καθώς πληκτρολογείτε ή μετακινείτε τον κέρσορα με το ποντίκι ή το trackball:

  1. Η οθόνη μπορεί να μετακινηθεί συνεχώς καθώς μετακινείτε τον κέρσορα
  2. Η οθόνη μπορεί να μετακινηθεί μόνο όταν ο δρομέας φτάσει στην άκρη της ορατής οθόνης
  3. Η οθόνη μπορεί να μετακινηθεί έτσι ώστε ο δρομέας να παραμείνει στη μέση της οθόνης.

Μεγέθυνση δρομέα

Το συμπλήρωμα ζουμ είναι η δυνατότητα να μεγεθύνετε τον κέρσορα για να διευκολύνετε την προβολή του όταν μετακινείτε το ποντίκι.

Για να μεγεθύνετε τον κέρσορα, κάντε κλικ στην καρτέλα Ποντίκι στο παράθυρο "Πρόσβαση γενικής χρήσης" και μετακινήστε το ρυθμιστικό "Διάγραμμα δρομέα" προς τα δεξιά.

Ο δείκτης θα παραμείνει μέχρι να αλλάξει, ακόμη και μετά την αποσύνδεση, την επανεκκίνηση ή τη διακοπή λειτουργίας του μηχανήματός σας.

Μεγέθυνση στο iPad, iPhone και iPod Touch

Το ζουμ μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για να επιτρέπεται στα άτομα με προβλήματα όρασης να χρησιμοποιούν κινητές συσκευές όπως το iPad, το iPhone και το iPod touch.

Αν και το εύρος μεγέθυνσης (2Χ έως 5Χ) είναι μικρότερο από ότι σε ένα μηχάνημα Mac, το Zoom για iOS μεγεθύνει ολόκληρη την οθόνη και λειτουργεί άψογα με οποιαδήποτε εφαρμογή.

Το ζουμ μπορεί να διευκολύνει την ανάγνωση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον πληκτρολόγιο σε ένα μικρό πληκτρολόγιο, την αγορά εφαρμογών και τη διαχείριση ρυθμίσεων.

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε κατά τη διάρκεια της αρχικής ρύθμισης της συσκευής σας χρησιμοποιώντας iTunes ή να την ενεργοποιήσετε αργότερα μέσω του εικονιδίου "Ρυθμίσεις" στην Αρχική οθόνη.

Για να ενεργοποιήσετε το ζουμ, πατήστε "Ρυθμίσεις"> "Γενικά"> "Προσβασιμότητα"> "Ζουμ".

Στην οθόνη Ζουμ , πατήστε και σύρετε το λευκό κουμπί "Απενεργοποίηση" (δίπλα στη λέξη "Ζουμ") προς τα δεξιά. Μόλις μπείτε στη θέση "On", το κουμπί γίνεται μπλε.

Μόλις ενεργοποιηθεί το ζουμ, μια διπλή βρύση με τρία δάχτυλα μεγεθύνει την οθόνη στο 200%. Για να αυξήσετε τη μεγέθυνση έως και 500%, κάντε διπλό πάτημα και, στη συνέχεια, σύρετε τρία δάχτυλα πάνω ή κάτω. Εάν μεγεθύνετε την οθόνη πέραν του 200%, το Zoom επιστρέφει αυτόματα σε αυτό το επίπεδο μεγέθυνσης την επόμενη φορά που θα κάνετε μεγέθυνση.

Αφού κάνετε μεγέθυνση, σύρετε ή σπρώξτε με τρία δάχτυλα για να μετακινηθείτε στην οθόνη. Μόλις αρχίσετε να σύρετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα δάχτυλο.

Όλες οι τυπικές χειρονομίες iOS - κίνηση, πτύχωση, βρύση και ρότορα - εξακολουθούν να λειτουργούν όταν μεγεθύνεται η οθόνη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταυτόχρονα το πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης Zoom και VoiceOver . Και αν χρησιμοποιείτε ασύρματο πληκτρολόγιο για να ελέγχετε τη συσκευή σας iOS, η διευρυμένη εικόνα ακολουθεί το σημείο εισαγωγής, διατηρώντας το στο κέντρο της οθόνης.