Πώς να κάνετε Header μόνο στην πρώτη σελίδα στο LibreOffice

Μου είχε επιφορτιστεί με τη δημιουργία ενός προτύπου στο LibreOffice την άλλη μέρα, και είχα έναν δύσκολο χρόνο να υπολογίσω πώς να προσθέσω ένα στυλ κεφαλίδας μόνο στην πρώτη σελίδα του εγγράφου μου. Δεν φαίνεται να είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί, αλλά υπάρχει ένας εκπληκτικός αριθμός βημάτων που εμπλέκονται ... και μόλις το κατάλαβα, σκέφτηκα ότι θα έγραφα κάποια βήμα προς βήμα οδηγίες τις ελπίδες ότι θα σας εξοικονομήσει χρόνο να ψάξετε για βοήθεια.

Είτε δημιουργείτε ένα πρότυπο για το γραφείο, γράφετε ένα χαρτί για το σχολείο ή εργάζεστε σε ένα μυθιστόρημα, αυτό το κόλπο θα μπορούσε να έρθει χρήσιμο. Όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει με branding, έχοντας στυλιζαρισμένες κεφαλίδες μπορεί να είναι ένας απλός τρόπος για να προσθέσετε μεγάλο αντίκτυπο σε ένα έργο. Αυτές οι οδηγίες και screenshots βασίζονται στο LibreOffice 4.0, το οποίο μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από τον επίσημο ιστότοπό του. Έτσι, προχωρήστε και ανοίξτε το LibreOffice και επιλέξτε "Document Document" από τη λίστα επιλογών.

01 από 04

Βήμα 2: Ρύθμιση του στυλ σελίδας σας

Ανοίξτε το πλαίσιο "Στυλ και μορφοποίηση". Φωτογραφία © Catharine Rankin

Τώρα που έχετε ανοίξει το έγγραφό σας, πρέπει να πείτε στο LibreOffice ότι θέλουμε αυτή η πρώτη σελίδα να έχει το δικό της στυλ. Ευτυχώς, οι προγραμματιστές πρόσθεσαν αυτό το χαρακτηριστικό ... αλλά στη συνέχεια, δυστυχώς, το έκρυψε μέσα σε μερικά μενού.

Για να το αποκαλύψετε, κάντε κλικ στο σύνδεσμο "Μορφοποίηση" στο επάνω μέρος της οθόνης και, στη συνέχεια, επιλέξτε "Στυλ και μορφοποίηση" από το αναπτυσσόμενο μενού. Εναλλακτικά, εάν βρίσκεστε σε συντομεύσεις πληκτρολογίου, μπορείτε επίσης να πατήσετε το πλήκτρο F11.

02 από 04

Βήμα 3: Επιλέξτε το στυλ "πρώτης σελίδας"

Πείτε στο LibreOffice τι στυλ θέλετε να χρησιμοποιήσετε στην πρώτη σελίδα του εγγράφου σας. Φωτογραφία © Catharine Rankin

Θα δείτε τώρα ένα κουτάκι που εμφανίζεται στην δεξιά πλευρά της οθόνης σας με τίτλο "Στυλ και μορφοποίηση". Από προεπιλογή, η καρτέλα "Στυλ παραγράφων" θα είναι ανοικτή, επομένως θα χρειαστεί να επιλέξετε το εικονίδιο "Στυλ σελίδας". Θα πρέπει να είναι η τέταρτη επιλογή από τα αριστερά.

Αφού κάνετε κλικ στα "Στυλ σελίδας", θα δείτε μια οθόνη που μοιάζει με την παραπάνω εικόνα. Κάντε κλικ στην επιλογή "Πρώτη σελίδα".

03 του 04

Βήμα 4: Προσθέστε την κεφαλίδα σας

Προσθέστε την κεφαλίδα σας μόνο στην πρώτη σελίδα του εγγράφου σας. Φωτογραφία © Catharine Rankin

Κάντε κλικ πίσω στο έγγραφό σας, κάντε κλικ στο σύνδεσμο "Εισαγωγή" στο επάνω μέρος της οθόνης, τοποθετήστε το ποντίκι πάνω στην επιλογή "Header" και, στη συνέχεια, επιλέξτε "First Page" από το αναπτυσσόμενο μενού. Αυτό λέει στο LibreOffice ότι αυτή η έκδοση κεφαλίδας θα πρέπει να βρίσκεται μόνο στην πρώτη σελίδα του εγγράφου.

04 του 04

Βήμα 5: Στυλίστε την κεφαλίδα σας

Προσθέστε το κείμενο, τις εικόνες, τα σύνορα και το φόντο στην κεφαλίδα. Φωτογραφία © Catharine Rankin

Και αυτό είναι! Το έγγραφό σας έχει ρυθμιστεί τώρα ώστε να έχει διαφορετική κεφαλίδα στην πρώτη σελίδα, οπότε προχωρήστε και προσθέστε τις πληροφορίες σας, γνωρίζοντας ότι αυτή η κεφαλίδα θα είναι μοναδική.

Χρειάζεται μόνο ένα λεπτό για να περάσετε από αυτή τη διαδικασία τώρα που βλέπετε πώς λειτουργεί, ώστε να είστε δημιουργικοί και να προσθέτετε κάποια μεμονωμένα στυλ στα έγγραφά σας!

Σημείωση: Ίσως έχετε συνειδητοποιήσει αυτό ήδη, αλλά τα παραπάνω βήματα είναι επίσης πώς θα προσθέσετε ένα μοναδικό υποσέλιδο στην πρώτη σελίδα ... με μια διαφορά. Στο Βήμα 4, αντί να επιλέξετε "Κεφαλίδα" από το μενού "Εισαγωγή", επιλέξτε "Υποσέλιδο". Όλα τα άλλα βήματα παραμένουν τα ίδια.