Τι είναι ο Patreon; Και πώς λειτουργεί;

Στην καρδιά του, ο Patreon είναι μια μορφή crowdfunding, η οποία είναι μια χρηματοδότηση που βασίζεται σε ανθρώπους όπως εσείς και εγώ να δωρίσουμε μικρά χρηματικά ποσά και όχι μόνο έναν ή δύο χρηματοδότες που δίνουν ένα τεράστιο χρηματικό ποσό. Όμως, ενώ οι υπηρεσίες crowdfunding όπως η Kickstarter και η Indiegogo επικεντρώνονται στη χρηματοδότηση ενός μόνο έργου, ο στόχος του Patreon είναι να χρηματοδοτήσει το άτομο πίσω από το έργο. Με αυτόν τον τρόπο, το πλήθος γίνεται ο προστάτης.

Ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει Patreon;

Ο Patreon είναι προσανατολισμένος σε όσους δημιουργούν, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας της τέχνης, της μουσικής, της γραφής κλπ. Ένας συγγραφέας μπορεί να γράψει διηγήματα ή μυθιστορήματα, αλλά μπορεί επίσης να γράψει ένα blog ή να σχεδιάσει ψηφιακά εργαλεία για παιχνίδια ρόλων . Ένας ηθοποιός μπορεί να είναι ένας στη σκηνή ή ένας που παράγει ένα κανάλι βίντεο στο YouTube. Ένας μουσικός μπορεί να χορεύει ή απλά να ανεβάζει τη μουσική του στο SoundCloud.

Αλλά ενώ η εστίαση του Patreon μπορεί να είναι σε διαφημιστικά κείμενα, οι υπηρεσίες του μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολύ περισσότερο από σχεδόν όλους όσους παρέχουν μια υπηρεσία. Ένας εκπαιδευτής μουσικής, ένα ψηφιακό περιοδικό, ένας εργολάβος που δίνει συμβουλές για το πώς να φτιάξει και να κλίνει τα σπίτια. Οποιοδήποτε από αυτά θα μπορούσε εύκολα να βρει μια θέση στον Πατρέον.

Οι δημιουργοί του Patreon δραστηριοποιούνται συχνά σε άλλες ιστοσελίδες όπως το YouTube, το Instagram, το Twitter, το Snap κ.λπ. Η Patreon τους επιτρέπει έναν νέο τρόπο να κερδίζουν χρήματα από το έργο τους, πολλές φορές με στόχο να μεταβούν από έναν χομπίστα ή έναν καλλιτέχνη με μερική απασχόληση χρόνο εργασίας.

Μία από τις πλευρές που ωφελούν τα sites crowdsourcing είναι ο τρόπος με τον οποίο οι οπαδοί εμπλέκονται στο έργο. Αυτό ισχύει για τα έργα Kickstarter, με τους χρηματοδότες να γίνονται μίνι μάρκετινγκ καθώς προσπαθούν να πετύχουν το έργο. Αυτό ισχύει και με την Patreon, η οποία επιτρέπει στο άτομο να δημιουργήσει μια αρχική σελίδα και να αλληλεπιδράσει με τους συνδρομητές του.

Πώς λειτουργεί το Patreon;

Η Patreon παρέχει μια υπηρεσία συνδρομής πολλαπλών κλιμακίων. Η κατοχή πολλαπλών βαθμίδων crowdsourcing είναι πολύ δημοφιλής σε ιστοσελίδες όπως η Indiegogo επειδή επιτρέπει στον οικοδεσπότη να δώσει αγαθά και υπηρεσίες σε όσους βοηθούν στη χρηματοδότηση του έργου. Αυτά συχνά θα έχουν τη μορφή μπλουζάκια, κουμπιά, αυτοκόλλητα αναμνηστικά καθ 'όλη τη διαδρομή μέχρι το πραγματικό προϊόν μόλις τελειώσει για όσους βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα χρηματοδότησης.

Θα βρείτε παρόμοια επίπεδα κατά την εργασία στο Patreon, αλλά αντί να δώσετε κάποια swag, οι υψηλότερες βαθμίδες συνδρομής παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εξυπηρέτησης. Για παράδειγμα, ένας καθηγητής μουσικής μπορεί να προσφέρει κάποια βασικά μαθήματα βίντεο για $ 5 το μήνα και πιο προχωρημένα μαθήματα που περιλαμβάνουν εκτυπώσιμη μουσική φύλλων στα $ 10 το μήνα. Ένας κωμικός που παράγει ένα εβδομαδιαίο κανάλι στο YouTube θα μπορούσε να επιτρέψει στους συνδρομητές του $ 1 να ρίξει μια ματιά στο βίντεο της εβδομάδας αυτής και να δώσει στους συνδρομητές του $ 5 μπόνους πίσω από τα σκηνικά.

Ο Patreon παίρνει περικοπή 5% και το πρότυπο 2-3% για τα τέλη επεξεργασίας, κάτι που είναι αρκετά καλό, δεδομένου ότι κάνει όλη την επεξεργασία συνδρομής και παρέχει μια αρχική σελίδα για τον οικοδεσπότη να αλληλεπιδρά με τους οπαδούς του.

Χρειάζεται να είστε καλλιτέχνης για να χρησιμοποιήσετε Patreon;

Το κοινό του Patreon μπορεί να είναι καλλιτέχνες και δημιουργικοί άνθρωποι, αλλά ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει την Patreon ως συνδρομητική υπηρεσία. Δεν είναι πολύ άλμα για να φανταστεί κανείς έναν μουσικό που χρησιμοποιεί το Patreon ως τρόπο να δώσει μουσική διδασκαλία κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν δεν εκτελεί, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου εύκολα από έναν γενικό εργολάβο δίνοντας οδηγίες για το πώς να εγκαταστήσετε ερμάρια κουζίνας ή ξύλινα πατώματα.

Και ο Patreon δεν επικεντρώνεται μόνο στο άτομο. Μια εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει τον Patreon εξίσου καλά με ένα μόνο άτομο. Ένα καλό παράδειγμα είναι ένα ψηφιακό περιοδικό. Η Patreon όχι μόνο καλύπτει την ανάγκη για συνδρομητική υπηρεσία, αλλά η δομή πολλαπλών κλιμακίων της συνδρομής επιτρέπει στο περιοδικό να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία για να προσφέρει περισσότερο περιεχόμενο.

Μπορείτε να εμπιστευθείτε τον Patreon;

Είναι πάντα καλό να είστε προσεκτικοί πριν δώσετε τις πληροφορίες της πιστωτικής σας κάρτας. Αν σκέφτεστε να γίνετε προστάτης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο Patreon βρίσκεται γύρω από το 2013 και έχει μια ισχυρή φήμη ανάμεσα στις ιστοσελίδες crowdfunding. Σήμερα κατατάσσεται ως ο πέμπτος μεγαλύτερος τόπος crowdfunding πίσω από GoFundMe, Kickstarter, Indiegogo και Teespring (που, παράξενα, είναι μια t-shirt crowdfunding site).

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόσωπο που χρηματοδοτείτε αξίζει την εμπιστοσύνη σας. Η απάτη στον Πατρέον δεν είναι συνηθισμένη, αλλά είναι δυνατή. Πιθανότατα, αυτό θα έρχεται με τη μορφή ενός δολώματος-και-διακόπτη, όπου σας έχουν υποσχεθεί ορισμένες υπηρεσίες για την εγγραφή και ο οικοδεσπότης απλά δεν έρχεται από ή παραπλανηθεί τι θα λάβετε.

Δυστυχώς, η πολιτική του Patreon δεν είναι να παρέχει επιστροφές. Θεωρούν ότι όλες οι πληρωμές είναι μεταξύ του κεντρικού υπολογιστή και του συνδρομητή. Έχουν μια σελίδα για την αναφορά της σελίδας ενός δημιουργού και μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία πιστωτικών καρτών για την αντιστροφή της χρέωσης, εάν ο δημιουργός δεν επιθυμεί να επιστρέψει.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης του Patreon;

Ποια είναι τα μειονεκτήματα;