Γραμμή εντολών: Τι είναι και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Τα πάντα για την Command Prompt, τι είναι για, και πώς να φτάσετε εκεί

Το Command Prompt είναι μια εφαρμογή ερμηνείας γραμμής εντολών που είναι διαθέσιμη στα περισσότερα λειτουργικά συστήματα των Windows.

Το Command Prompt χρησιμοποιείται για την εκτέλεση εντολών που έχουν εισαχθεί. Οι περισσότερες από αυτές τις εντολές χρησιμοποιούνται για την αυτοματοποίηση εργασιών μέσω δέσμης ενεργειών και αρχείων δέσμης , την εκτέλεση προηγμένων λειτουργιών διαχείρισης και την αντιμετώπιση προβλημάτων και την επίλυση συγκεκριμένων ζητημάτων των Windows.

Η εντολή Command Prompt ονομάζεται επισήμως επεξεργαστής εντολών των Windows, αλλά καλείται επίσης μερικές φορές το κέλυφος εντολών ή την εντολή cmd ή ακόμα και αναφέρεται από το όνομα αρχείου της cmd.exe .

Σημείωση: Η γραμμή εντολών μερικές φορές αναφέρεται λανθασμένα ως "προτροπή DOS" ή ως ίδια η MS-DOS. Το Command Prompt είναι ένα πρόγραμμα των Windows που εξομοιώνει πολλές από τις δυνατότητες γραμμής εντολών που είναι διαθέσιμες στο MS-DOS, αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα το MS-DOS.

Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στη γραμμή εντολών

Μπορείτε να ανοίξετε τη γραμμή εντολών μέσω της συντόμευσης της γραμμής εντολών που βρίσκεται στο μενού Έναρξη ή στην οθόνη εφαρμογών, ανάλογα με την έκδοση των Windows που διαθέτετε.

Δείτε Πώς ανοίγω γραμμή εντολών; για πιο λεπτομερή βοήθεια αν το χρειάζεστε.

Ένας άλλος τρόπος για να αποκτήσετε πρόσβαση στην εντολή Command Prompt είναι μέσω της εντολής cmd Run ή μέσω της αρχικής της τοποθεσίας στο C: \ Windows \ system32 \ cmd.exe , αλλά χρησιμοποιώντας τη συντόμευση ή μία από τις άλλες μεθόδους που περιγράφονται στο πώς να συνδέσω, είναι μάλλον ταχύτερη.

Σημαντικό: Πολλές εντολές μπορούν να εκτελεστούν μόνο εάν εκτελείται γραμμή εντολών ως διαχειριστής. Για περισσότερες λεπτομέρειες, ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να ανοίξετε μια αυξημένη γραμμή εντολών .

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή εντολών

Για να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή εντολών, πρέπει να εισαγάγετε μια έγκυρη εντολή μαζί με τις προαιρετικές παραμέτρους. Στη συνέχεια, η γραμμή εντολών εκτελεί την εντολή όπως έχει εισαχθεί και εκτελεί οποιαδήποτε εργασία ή λειτουργία που έχει σχεδιαστεί για εκτέλεση σε Windows.

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εντολών στη γραμμή εντολών, αλλά η διαθεσιμότητά τους διαφέρει από το λειτουργικό σύστημα στο λειτουργικό σύστημα. Δείτε τον πίνακα διαθεσιμότητας εντολών σε λειτουργικά συστήματα της Microsoft για γρήγορη σύγκριση.

Ίσως θελήσετε επίσης να δείτε τις εντολές του Command Prompt Command , το οποίο είναι ουσιαστικά το ίδιο με τον πίνακα αλλά με περιγραφές κάθε εντολής και πληροφορίες σχετικά με το πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά ή γιατί αποσύρθηκε.

Διατηρούμε επίσης τις λίστες εντολών που αφορούν συγκεκριμένα το λειτουργικό σύστημα:

Σημαντικό: Οι εντολές πρέπει να εισαχθούν ακριβώς στην εντολή εντολών. Λάθος σύνταξη ή λάθος ορθογραφημένο γράψιμο θα μπορούσε να προκαλέσει την αποτυχία ή χειρότερη εντολή, θα μπορούσε να εκτελέσει λάθος εντολή ή σωστή εντολή με λάθος τρόπο. Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος ανάγνωσης της σύνταξης εντολών για περισσότερες πληροφορίες.

Ανατρέξτε στην ενότητα Γραμμές εντολών και εντολές εντολών για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μερικά από τα μοναδικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη γραμμή εντολών.

Διαθεσιμότητα γραμμής εντολών

Η γραμμή εντολών είναι διαθέσιμη σε κάθε λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στα Windows NT, το οποίο περιλαμβάνει τα Windows 10 , τα Windows 8 , τα Windows 7 , τα Windows Vista , τα Windows XP , τα Windows 2000 καθώς και τον Windows Server 2012/2008/2003.

Το Windows PowerShell, ένας πιο εξελιγμένος διερμηνέας γραμμής εντολών που διατίθεται στις πρόσφατες εκδόσεις των Windows, συμπληρώνει με πολλούς τρόπους την εντολή που εκτελεί τις δυνατότητες που είναι διαθέσιμες στη γραμμή εντολών. Το Windows PowerShell μπορεί τελικά να αντικαταστήσει τη Γραμμή εντολών σε μια μελλοντική έκδοση των Windows.

Σημείωση: Στα Windows 98 & 95, ο διερμηνέας γραμμής εντολών είναι command.com. Στο MS-DOS, το command.com είναι το προεπιλεγμένο περιβάλλον εργασίας χρήστη. Διατηρούμε μια λίστα των εντολών DOS, αν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε το MS-DOS ή αν ενδιαφέρεστε διαφορετικά.