Πώς να διαβάσετε τη σύνταξη εντολών

Μάθετε πώς να ερμηνεύσετε τη σύνταξη εντολών με αυτά τα παραδείγματα

Η σύνταξη μιας εντολής είναι βασικά οι κανόνες για την εκτέλεση της εντολής. Πρέπει να γνωρίζετε πώς να διαβάζετε τη σύνταξη συμβολισμού όταν μάθετε πώς να χρησιμοποιήσετε μια εντολή ώστε να μπορείτε να την εκτελέσετε σωστά.

Όπως ίσως έχετε δει εδώ και άλλες ιστοσελίδες, εντολές Command Prompt, εντολές DOS και ακόμη και πολλές εντολές τρέχουν περιγράφονται με κάθε είδους περικοπές, παρενθέσεις, πλάγια γράμματα κλπ. Μόλις μάθετε ποια είναι όλα αυτά τα σημάδια, μπορείτε να δείτε τη σύνταξη κάθε εντολής και να μάθετε αμέσως ποιες επιλογές απαιτούνται και ποιες επιλογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τις άλλες επιλογές.

Σημείωση: Ανάλογα με την πηγή, ενδέχεται να δείτε ελαφρώς διαφορετική σύνταξη όταν χρησιμοποιείται για την περιγραφή εντολών. Χρησιμοποιούμε μια μέθοδο που η Microsoft έχει χρησιμοποιήσει ιστορικά και όλες οι συνταγές εντολών που έχουμε δει ποτέ σε οποιοδήποτε ιστό είναι εξαιρετικά παρόμοιες, αλλά θυμηθείτε ότι πρέπει να ακολουθήσετε το κλειδί σύνταξης που σχετίζεται με τις εντολές που διαβάζετε και να μην υποθέσετε ότι όλα οι ιστοτόποι και η τεκμηρίωση χρησιμοποιούν την ίδια ακριβώς μέθοδο.

Πλήκτρο σύνταξης εντολών

Το παρακάτω κλειδί σύνταξης περιγράφει τον τρόπο χρήσης κάθε συμβολής στη σύνταξη μιας εντολής. Μη διστάσετε να το αναφέρετε καθώς περπατάμε μέσα από τα τρία παραδείγματα κάτω από το τραπέζι.

Σημειογραφία Εννοια
Τολμηρός Τα έντονα στοιχεία πρέπει να πληκτρολογούνται ακριβώς όπως εμφανίζονται, συμπεριλαμβανομένων τυχόν έντονων λέξεων, λοξών, ορθογωνίων κ.λπ.
Italic Τα πλάγια στοιχεία είναι στοιχεία που πρέπει να τα προμηθευτείτε. Μην πάρετε κυριολεκτικά ένα πλάγιο στοιχείο και χρησιμοποιήστε το στην εντολή όπως φαίνεται.
S βήματα Όλοι οι χώροι πρέπει να λαμβάνονται κυριολεκτικά. Αν η σύνταξη μιας εντολής έχει χώρο, χρησιμοποιήστε αυτό το διάστημα κατά την εκτέλεση της εντολής.
[Κείμενο εντός αγκυλών] Οποιαδήποτε στοιχεία μέσα σε ένα βραχίονα είναι προαιρετικά. Οι βραχίονες δεν πρέπει να λαμβάνονται κυριολεκτικά, οπότε μην τις χρησιμοποιείτε όταν εκτελείτε μια εντολή.
Κείμενο εκτός αγκυλών Δεν απαιτείται κείμενο που δεν περιλαμβάνεται σε αγκύλη. Στη σύνταξη πολλών εντολών, το μόνο κείμενο που δεν περιβάλλεται από μία ή περισσότερες αγκύλες είναι το ίδιο το όνομα εντολής.
{Κείμενο μέσα στο τιράντες} Τα στοιχεία μέσα σε ένα στήριγμα είναι επιλογές, εκ των οποίων πρέπει να επιλέξετε μόνο ένα . Οι εγκοπές δεν πρέπει να λαμβάνονται κυριολεκτικά, οπότε μην τις χρησιμοποιείτε όταν εκτελείτε μια εντολή.
Κάθετο | μπαρ Οι κάθετες ράβδοι χρησιμοποιούνται για να διαχωρίσουν αντικείμενα μέσα σε παρενθέσεις και τιράντες. Μην παίρνετε κυριολεκτικά κάθετες γραμμές - μην τις χρησιμοποιείτε όταν εκτελείτε εντολές.
Ellipsis ... Μια ελλείψη σημαίνει ότι ένα στοιχείο μπορεί να επαναληφθεί επ 'αόριστον. Μην πληκτρολογείτε κυριολεκτικά την ελλειψία όταν εκτελείτε μια εντολή και φροντίζετε να χρησιμοποιείτε χώρους και άλλα απαιτούμενα στοιχεία, όπως εμφανίζονται όταν επαναλαμβάνονται τα στοιχεία.

Σημείωση: Οι βραχίονες αναφέρονται επίσης μερικές φορές ως αγκύλες, οι βραχίονες αναφέρονται μερικές φορές ως αγκάθια ή αγκύλες λουλουδιών και οι κάθετες ράβδοι καλούνται μερικές φορές σωλήνες, κάθετες γραμμές ή κάθετες λοξές ράβδους. Ανεξάρτητα από αυτό που τους ονομάζετε, κανένας δεν πρέπει ποτέ να ληφθεί κυριολεκτικά κατά την εκτέλεση μιας εντολής.

Παράδειγμα # 1: Εντολή Vol

Εδώ είναι η σύνταξη για την εντολή vol , μια εντολή διαθέσιμη από τη γραμμή εντολών σε όλες τις εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος των Windows:

vol [ drive: ]

Η λέξη vol είναι με έντονη γραφή, που σημαίνει ότι πρέπει να ληφθεί κυριολεκτικά. Είναι επίσης έξω από οποιαδήποτε παρένθεση, που σημαίνει ότι είναι απαραίτητο. Θα ρίξουμε μια ματιά στα παρένθετα μερικές παραγράφους προς τα κάτω.

Μετά το vol είναι ένας χώρος. Τα διαστήματα στη σύνταξη μιας εντολής πρέπει να λαμβάνονται κυριολεκτικά, οπότε όταν εκτελείτε την εντολή vol, θα πρέπει να τοποθετήσετε ένα κενό μεταξύ vol και οτιδήποτε μπορεί να έρθει στη συνέχεια.

Οι βραχίονες υποδεικνύουν ότι οτιδήποτε περιέχεται μέσα τους είναι προαιρετικό - οτιδήποτε υπάρχει εκεί δεν απαιτείται για να λειτουργήσει η εντολή, αλλά μπορεί να είναι κάτι που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, ανάλογα με το τι χρησιμοποιείτε η εντολή για. Οι παρενθέσεις δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνονται κυριολεκτικά, ώστε ποτέ να τις συμπεριλάβετε όταν εκτελείτε μια εντολή.

Μέσα στις αγκύλες υπάρχει η πλάγια γραφή, ακολουθούμενη από ένα τετράγωνο με έντονους χαρακτήρες. Οτιδήποτε είναι γραμματοσειρά είναι κάτι που πρέπει να προμηθεύετε, όχι κυριολεκτικά. Σε αυτήν την περίπτωση, μια μονάδα δίσκου αναφέρεται σε ένα γράμμα μονάδας δίσκου, οπότε θα θέλατε να δώσετε εδώ ένα γράμμα μονάδας δίσκου . Όπως και με το βόλτα , δεδομένου ότι: είναι με έντονους χαρακτήρες, θα πρέπει να πληκτρολογηθεί όπως φαίνεται.

Με βάση όλες αυτές τις πληροφορίες, εδώ είναι μερικοί έγκυροι και άκυροι τρόποι εκτέλεσης της εντολής vol και γιατί:

vol

Ισχύς: Η εντολή vol μπορεί να εκτελεστεί από μόνη της επειδή η μονάδα : είναι προαιρετική επειδή περιβάλλεται από παρενθέσεις.

vol d

Μη έγκυρη: Αυτή τη φορά, χρησιμοποιείται το προαιρετικό τμήμα της εντολής, καθορίζοντας τη μονάδα ως d , αλλά το παχύ τετράγωνο ξεχάστηκε. Θυμηθείτε, γνωρίζουμε ότι το παχύ έντερο συνοδεύει τη μονάδα, επειδή συμπεριλαμβάνεται στην ίδια ομάδα βραχιόνων και γνωρίζουμε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί κυριολεκτικά επειδή είναι τολμηρή.

vol e: / p

Μη έγκυρη: Η επιλογή / p δεν εμφανίστηκε στη σύνταξη εντολών, έτσι ώστε η εντολή vol να μην εκτελείται κατά τη χρήση της.

vol c:

Ισχύς: Στην περίπτωση αυτή, το προαιρετικό όρισμα μονάδας δίσκου : χρησιμοποιήθηκε ακριβώς όπως είχε προβλεφθεί.

Παράδειγμα # 2: Εντολή τερματισμού λειτουργίας

Η σύνταξη που παρατίθεται εδώ είναι για την εντολή τερματισμού και είναι προφανώς πολύ πιο πολύπλοκη από ό, τι στο παραπάνω παράδειγμα εντολών vol. Ωστόσο, βασιζόμενοι σε αυτά που γνωρίζετε ήδη, υπάρχουν πραγματικά πολλά να μάθουμε εδώ:

shutdown [ / i | / l | / s | / r | / g | / α | / p | / h | / e ] [ / f ] [ / m \\ computername ] [ / t xxx ] [ / d [ p: | u: ] xx : yy ] [ / c " σχόλιο " ]

Θυμηθείτε ότι τα στοιχεία που βρίσκονται μέσα στις αγκύλες είναι πάντα προαιρετικά, τα στοιχεία εκτός των παρενθέσεων είναι πάντα απαραίτητα, τα έντονα στοιχεία και οι θέσεις είναι πάντα κυριολεκτικά και τα στοιχεία με πλάγια γραφή πρέπει να παρέχονται από εσάς.

Η μεγάλη νέα ιδέα σε αυτό το παράδειγμα είναι η κάθετη γραμμή. Οι κάθετες ράβδοι μέσα στις αγκύλες υποδηλώνουν προαιρετικές επιλογές. Έτσι στο παραπάνω παράδειγμα, μπορείτε, αλλά δεν χρειάζεται να επιλέξετε να συμπεριλάβετε μία από τις ακόλουθες επιλογές όταν εκτελείτε μια εντολή τερματισμού: / i , / l , / s , / r , / g , / a , / p , / h , ή / και . Όπως οι αγκύλες, υπάρχουν κάθετες γραμμές για να εξηγήσουν τη σύνταξη της εντολής και δεν πρέπει να ληφθούν κυριολεκτικά.

Η εντολή τερματισμού έχει επίσης μια ένθετη επιλογή στο [ / d [ p: | u: ] xx : yy ] - βασικά, μια επιλογή μέσα σε μια επιλογή.

Όπως και με την εντολή vol στο παράδειγμα # 1 παραπάνω, εδώ είναι μερικοί έγκυροι και άκυροι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε την εντολή shutdown:

τερματισμός / r / s

Μη έγκυρη: Οι επιλογές / r και / s δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί. Αυτές οι κάθετες ράβδοι δείχνουν επιλογές, από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε μόνο μία.

shutdown / sp: 0: 0

Μη έγκυρο: Η χρήση του / s είναι τελείως ωραία, αλλά η χρήση του p: 0: 0 δεν οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή η επιλογή είναι διαθέσιμη μόνο με την επιλογή / d , την οποία ξέχασα να χρησιμοποιήσω. Η σωστή χρήση θα ήταν διακοπή / s / dp: 0: 0 .

τερματισμός / r / f / t 0

Ισχύς: Όλες οι επιλογές χρησιμοποιήθηκαν σωστά αυτή τη φορά. Η επιλογή / r δεν χρησιμοποιήθηκε με οποιαδήποτε άλλη επιλογή εντός του συνόλου των παρενθέσεων και χρησιμοποιήθηκαν οι επιλογές / f και / t όπως περιγράφεται στη σύνταξη.

Παράδειγμα # 3: Εντολή Net Use

Για το τελευταίο μας παράδειγμα, ας δούμε την εντολή καθαρή χρήση , μία από τις καθαρές εντολές . Η σύνταξη της εντολής καθαρής χρήσης είναι λίγο βρώμικη, γι 'αυτό είμαι συντομογραφία παρακάτω για να την εξηγήσω λίγο πιο εύκολα (δείτε την πλήρη σύνταξη εδώ ):

καθαρή χρήση [{ devicename | * }] [ \ όνομα_υπολογιστή \ όνομα_διακομιστή [{ password | * }]] [ / επίμονη: { ναι | όχι }] [ / savecred ] [ / διαγραφή ]

Η εντολή καθαρή χρήση έχει δύο στιγμιότυπα μιας νέας συμβολής, το στήριγμα. Ένα στήριγμα δηλώνει ότι απαιτείται μία και μόνο μία από τις επιλογές που χωρίζονται από μία ή περισσότερες κάθετες ράβδους. Αυτό δεν συμβαίνει με τον βραχίονα με κάθετες ράβδους που υποδηλώνει προαιρετικές επιλογές.

Ας δούμε κάποιες έγκυρες και άκυρες χρήσεις της καθαρής χρήσης:

καθαρή χρήση e: * \\ διακομιστή \ αρχεία

Μη έγκυρη: Το πρώτο σετ υποστηρίξεων σημαίνει ότι μπορείτε να ορίσετε ένα devicename ή να χρησιμοποιήσετε το χαρακτήρα μπαλαντέρ * - δεν μπορείτε να κάνετε και τα δύο. Είτε η χρήση e: \\ server \ files ή net use * \\ server \ files θα ήταν έγκυροι τρόποι εκτέλεσης της καθαρής χρήσης σε αυτή την περίπτωση.

καθαρή χρήση * \\ appsvr01 \ source 1lovet0visitcanada / επίμονη: όχι

Ισχύς: Έχω χρησιμοποιήσει σωστά αρκετές επιλογές σε αυτή την εκτέλεση καθαρής χρήσης, συμπεριλαμβανομένης μίας ένθετης επιλογής. Έχω χρησιμοποιήσει το * όταν απαιτείται να διαλέξω μεταξύ αυτού και τον ορισμό ενός devicename , έχω καθορίσει ένα share [ source ] σε ένα διακομιστή [ appsvr01 ], και στη συνέχεια επέλεξε να καθορίσετε ένα { password } για το συγκεκριμένο κοινόχρηστο στοιχείο, 1lovet0visitcanada , αντί να αναγκάσει την καθαρή χρήση να ζητήστε μου ένα { * }.

Επίσης, αποφάσισα να μην επιτρέψω να επανασυνδεθεί αυτομάτως αυτή η νέα κοινόχρηστη μονάδα την επόμενη φορά που θα ξεκινήσω τον υπολογιστή μου [ / persistent: no ].

καθαρή χρήση / επίμονη

Μη έγκυρο: Σε αυτό το παράδειγμα, επέλεξα να χρησιμοποιήσω τον προαιρετικό / επίμονο διακόπτη, αλλά ξέχασα να συμπεριλάβω το παχύ έντερο δίπλα του και επίσης ξέχασα να επιλέξω μεταξύ των δύο απαιτούμενων επιλογών, ναι ή όχι , μεταξύ των τιράντες. Εκτέλεση καθαρής χρήσης / επίμονη: ναι θα ήταν μια έγκυρη χρήση της καθαρής χρήσης.