Ο πλήρης οδηγός για την εξάρθρωση της συσκευής σας Android

Τα μέσα και τα άκρα της ριζοβολίας, αναβοσβήνει ROM και πολλά άλλα

Οι πιθανότητες είναι, αν είστε χρήστης Android, έχετε αναρωτηθεί σχετικά με την ριζοβολία του τηλεφώνου σας . Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να βγείτε από τους περιορισμούς του μεταφορέα, να αποκτήσετε πρόσβαση σε νέες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος και να βελτιώσετε την απόδοση της συσκευής σας. Η ριζοβολία είναι περίπλοκη, αλλά δεν είναι δύσκολο να γίνει, και αν ακολουθήσετε τις οδηγίες προσεκτικά και προετοιμάσετε τη συσκευή σας, δεν υπάρχει μεγάλο μειονέκτημα. Δείτε πώς μπορείτε να ρίξετε το τηλέφωνό σας με ασφάλεια και πώς να επωφεληθείτε πλήρως από τη νέα σας ελευθερία.

Προετοιμασία του τηλεφώνου σας

Όπως και στη μεγάλη χειρουργική επέμβαση, η ριζοβολία απαιτεί κάποια προετοιμασία προτού πάτε all in. Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία, βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας όλων των δεδομένων στο τηλέφωνό σας. Μπορείτε είτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των στοιχείων σας στους διακομιστές της Google είτε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή τρίτου μέρους όπως το Helium.

Η διαδικασία ρίζας

Στη συνέχεια, πρέπει να επιλέξετε το είδος του λογισμικού που θέλετε να χρησιμοποιήσετε για τη ρίζα της συσκευής σας. Υπάρχουν πολλά προγράμματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ρίζατε το τηλέφωνό σας, αλλά το καθένα ποικίλλει όταν πρόκειται για συμβατότητα. Τα πιο δημοφιλή είναι το KingRoot, το KingoRoot και το Towelroot. Το XDA Developers Forum είναι ένας εξαιρετικός πόρος για τη βοήθεια και τις οδηγίες χρήσης.

Εναλλακτικά, μπορείτε να εγκαταστήσετε μια προσαρμοσμένη ROM, όπως LineageOS ή Paranoid Android , οι οποίες είναι εναλλακτικές εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος Android. Η πραγματική διαδικασία της ριζοβολίας θα διαφέρει ανάλογα με το λογισμικό ή την προσαρμοσμένη ROM που χρησιμοποιείτε. Το λογισμικό μπορεί να απαιτήσει ξεκλείδωμα του bootloader, ο οποίος ελέγχει τις εφαρμογές που εκτελούνται στο τηλέφωνό σας και εγκαθιστώντας μια εφαρμογή διαχείρισης ρίζας για προστασία και προστασία της ιδιωτικής ζωής. Εάν επιλέξετε ένα APK, θα χρειαστεί να κατεβάσετε ένα root checker για να βεβαιωθείτε ότι η διαδικασία ήταν επιτυχής. Εάν εγκαταστήσετε μια προσαρμοσμένη ROM, αυτό δεν είναι απαραίτητο. Και πάλι, το XDA Developers Forum διαθέτει πληθώρα πληροφοριών που βασίζονται στη έκδοση της συσκευής και του λειτουργικού συστήματος που διαθέτετε.

Όλα σχετικά με τις προσαρμοσμένες ROM

Δύο από τα πιο δημοφιλή προσαρμοσμένα ROM είναι το LineageOS και το Paranoid Android. Το LineageOS επιτρέπει στη συσκευή σας να αποκτά πρόσβαση σε νέες λειτουργίες προτού οι μη εξουδετερωμένες συσκευές μπορέσουν. Αυτή η προσαρμοσμένη ROM σας δίνει επίσης έναν τόνο επιλογών προσαρμογής (γνωρίζουμε ότι οι Androids αγαπούν αυτό) για όλα από την αρχική οθόνη, την οθόνη κλειδώματος και πολλά άλλα.

Το Paranoid Android προσφέρει επίσης πολλές πρόσθετες δυνατότητες και προσαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της μεθόδου εμβάπτισης, η οποία αποκρύπτει τις διοχετεύσεις όπως τις γραμμές συστήματος, την ημερομηνία και ώρα και τα κουμπιά λογισμικού, ώστε να μπορείτε να επικεντρωθείτε στο παιχνίδι, το βίντεο ή άλλο περιεχόμενο που χρησιμοποιείτε.

Εφόσον οι προσαρμοσμένες ROM είναι ανοικτού κώδικα και ενημερώνονται τακτικά, θα βρείτε διάφορες εκδόσεις διαθέσιμες για λήψη. Οι απελευθερώσεις βρίσκονται σε μία από τις τέσσερις κατηγορίες: νυχτερινή, στιγμιότυπο στιγμιότυπου, υποψήφια απελευθέρωση και σταθερή. Οι νυχτερινές κυκλοφορίες, όπως μπορεί να μαντέψετε, δημοσιεύονται κάθε βράδυ και τείνουν να είναι buggy και στιγμιότυπα στιγμιότυπα είναι λίγο πιο σταθερά, αλλά εξακολουθούν να είναι επιρρεπείς σε θέματα. Ο υποψήφιος απελευθέρωσης είναι αυτονόητος: είναι σταθερός, αλλά μπορεί να έχει μικρά προβλήματα, ενώ οι σταθερές απελευθερώσεις είναι σχεδόν τέλειες. Εάν δεν είστε τεχνικοί ή δεν θέλετε να ασχοληθείτε με σφάλματα, είστε καλύτερα με τις σταθερές ή απελευθερώστε υποψήφιες εκδόσεις. Από την άλλη, αν θέλετε να ξεδιπλώσετε, οι εκδόσεις νυχτερινής στιγμής ή ορόσημου αποτελούν καλές επιλογές. μπορείτε να βοηθήσετε ακόμη και αναφέροντας τυχόν σφάλματα που αντιμετωπίζετε.

Οφέλη από την ριζοβολία

Υπάρχουν πολλές προσδοκίες για ριζοβολία, όπως καλύτερη προσαρμογή και περισσότερος έλεγχος της συσκευής σας. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε λειτουργίες που μπορεί να έχουν περιοριστεί από τον μεταφορέα σας, όπως η σύνδεση και αναβάθμιση του λειτουργικού σας συστήματος στο χρονοδιάγραμμά σας, αντί να περιμένετε τον μεταφορέα ή τον κατασκευαστή να τον στείλει με τον αέρα. Υπάρχει επίσης μια πληθώρα ισχυρών εφαρμογών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, όπως το Titanium Backup, το οποίο προσφέρει προγραμματισμένα αντίγραφα ασφαλείας, ενσωμάτωση στο cloud storage και πολλά άλλα. Το Greenify σάς βοηθά να εξοικονομήσετε μπαταρία και να βελτιώσετε την απόδοση χρησιμοποιώντας μια κατάσταση αδρανοποίησης σε επιλεγμένες εφαρμογές.

Μειονεκτήματα της ριζοβολίας

Τα ανοίγματα υπερτερούν των μειονεκτημάτων της ριζοβολίας. Εντούτοις, υπάρχουν μερικοί κίνδυνοι, μεταξύ των οποίων μια μικρή πιθανότητα να μπλοκάρει το τηλέφωνό σας (γνωστό και ως κάπως άχρηστο.) Αν ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες για ριζοβολία, αυτό είναι απίθανο να συμβεί. Είναι επίσης πιθανό ότι η ριζοβολία θα μπορούσε να παραβιάσει την εγγύηση της συσκευής σας, αν και το τηλέφωνό σας είναι ένα έτος ή δύο παλαιά, μπορεί να είναι ήδη εκτός της περιόδου εγγύησης ούτως ή άλλως. Τέλος, η συσκευή σας μπορεί να είναι επιρρεπής σε θέματα ασφάλειας, γι 'αυτό αξίζει να κατεβάσετε μια ισχυρή εφαρμογή ασφαλείας, όπως το 360 Mobile Security ή το Avast! για να μείνετε στην ασφαλή πλευρά.

Διαγραφή του τηλεφώνου σας

Τι γίνεται αν αλλάξετε γνώμη; Ή θέλετε να πουλήσετε τη συσκευή σας ; Δεν υπάρχει πρόβλημα, η ριζοβολία είναι αναστρέψιμη. Εάν έχετε ριζώσει το τηλέφωνό σας χωρίς να αναβοσβήνει μια προσαρμοσμένη ROM, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή SuperSU για να ξεριζώσετε. Η εφαρμογή έχει μια ενότητα που ονομάζεται εκκαθάριση, η οποία έχει μια πλήρη επιλογή unroot. Πατώντας αυτό θα σας καθοδηγήσει στη διαδικασία εκτίμησης. Αν αυτό δεν λειτουργεί, ίσως χρειαστεί να ξεριζώσετε τη συσκευή σας με μη αυτόματο τρόπο. Εάν λάβατε λάμψη σε μια προσαρμοσμένη ROM, θα πρέπει να επαναφέρετε τη συσκευή σας στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Η μεθοδολογία για αυτό είναι διαφορετική για κάθε κατασκευαστή. Το How-To Geek έχει έναν χρήσιμο οδηγό που περιγράφει το πού θα βρείτε οδηγίες με βάση τον κατασκευαστή και το λειτουργικό σύστημα της συσκευής που εκτελεί. Ο ξεριζωμός είναι κάπως περίπλοκος, οπότε και πάλι, βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας όλων των δεδομένων σας προτού προχωρήσετε.