Τι είναι το LineageOS (πρώην CyanogenMod);

Η προσαρμοσμένη ROM δεν θα αποθαρρυνθεί από την αναταραχή της εταιρείας

Ένα από τα πολλά οφέλη της ριζοβολίας του τηλεφώνου σας Android είναι η δυνατότητα εγκατάστασης ή "flash" μιας προσαρμοσμένης ROM. δηλαδή, μια τροποποιημένη έκδοση του Android OS. Επειδή το Android διαθέτει πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα, υπάρχουν αμέτρητες προσαρμοσμένες ROM. Στα τέλη του 2016, η πιο δημοφιλής CyanogenMod ανακοίνωσε ότι συνόριζε τις υπηρεσίες της αφού η εταιρεία που υποστήριζε την κοινότητα ανοιχτού κώδικα αντιμετώπισε κάποια αναταραχή στην κορυφή και έκλεισε το προσωπικό. Αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας, αν και: CyanogenMod είναι τώρα LineageOS. Η κοινότητα του LineageOS θα συνεχίσει να αναπτύσσει το λειτουργικό σύστημα με το νέο όνομα.

Η ομορφιά των προσαρμοσμένων ROM είναι ότι το τηλέφωνό σας δεν ζυγίζεται με bloatware (προεγκατεστημένες εφαρμογές που δεν μπορείτε) και μπορείτε ακόμη και να το κάνετε να τρέχει πιο γρήγορα και να διαρκεί περισσότερο μεταξύ των χρεώσεων. Ωστόσο, προτού επιλέξετε μια προσαρμοσμένη ROM, θα πρέπει να αποφασίσετε εάν θέλετε ή να χρειαστεί να ρίζατε το τηλέφωνό σας Android .

Τι προσθέτει το LineageOS στο Android

Το Cyanogen και το LineageOS εκμεταλλεύονται τον τελευταίο κώδικα Android και συγχρόνως προσθέτουν λειτουργίες και διορθώσεις σφαλμάτων πέρα ​​από τα όσα προσφέρει η Google. Η προσαρμοσμένη ROM παρέχει μια απλή διασύνδεση χωρίς διαστρέβλωση, ένα διαδραστικό εργαλείο για να κάνει την εγκατάσταση ανώδυνη και ένα εργαλείο Updater που σας δίνει άμεση πρόσβαση στις ενημερώσεις και ελέγξτε πότε θα ενημερώσετε τη συσκευή σας. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να ενεργοποιήσετε το smartphone ή το tablet σας σε ένα κινητό hotspot, χωρίς πρόσθετη χρέωση.

Προσαρμογές

Αναβοσβήνοντας μια προσαρμοσμένη ROM σημαίνει ότι μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε προσαρμοσμένα θέματα ή να σχεδιάσετε ένα συνδυασμό χρωμάτων. Μπορείτε επίσης να ορίσετε πολλαπλά προφίλ ανάλογα με το πού βρίσκεστε ή τι κάνετε. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να δημιουργήσετε ένα προφίλ για όταν εργάζεστε και άλλο όταν είστε στο σπίτι ή έξω στην πόλη. Μπορείτε να αλλάξετε αυτόματα τα προφίλ αυτόματα ανάλογα με την τοποθεσία ή να χρησιμοποιήσετε το NFC (επικοινωνία κοντά στο πεδίο).

Παρέχετε επίσης περισσότερες επιλογές για την προσαρμογή της οθόνης κλειδώματος , όπως πρόσβαση σε εφαρμογές, εμφάνιση καιρού, κατάσταση μπαταρίας και άλλες πληροφορίες και προβολή ειδοποιήσεων, χωρίς να χρειάζεται να ξεκλειδώσετε την οθόνη σας.

Τέλος, μπορείτε να διαμορφώσετε ξανά τα κουμπιά του τηλεφώνου Android σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας - τόσο τα κουμπιά υλικού όσο και τη γραμμή πλοήγησης λογισμικού.

Ασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων

Ένα άλλο πλεονέκτημα της ριζοβολίας του τηλεφώνου σας αποκτά πρόσβαση σε ισχυρές εφαρμογές ασφαλείας. Το CyanogenMod (τώρα το LineageOS) έχει δύο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά σε αυτή την κατηγορία: Privacy Guard και Global Blacklist. Το Privacy Guard σάς επιτρέπει να προσαρμόσετε τα δικαιώματα για τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε, για παράδειγμα, να περιορίσετε την πρόσβαση στις επαφές σας. Η Παγκόσμια Blacklist σάς δίνει τη δυνατότητα να επισημάνετε και να αποκλείσετε ενοχλητικά τηλεφωνήματα και κείμενα, είτε προέρχονται από ένα τηλεκατευθυνόμενο τηλεφωνικό κέντρο, είτε από τον καλούντα Robo, είτε από οποιονδήποτε επιθυμείτε να αποφύγετε. Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα δωρεάν εργαλείο για να εντοπίσετε εξ αποστάσεως μια χαμένη συσκευή ή να διαγράψετε το περιεχόμενό της αν δεν μπορείτε να το βρείτε.

Άλλα προσαρμοσμένα ROM

Το LineageOS είναι ένα από τα πολλά διαθέσιμα ROM. Άλλα δημοφιλή ROM περιλαμβάνουν Paranoid Android και AOKP (Android Open Kang Project). Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να δοκιμάσετε περισσότερα από ένα και να αποφασίσετε ποια είναι καλύτερη για εσάς.

Ραδιόφωνο του τηλεφώνου σας

Όταν ρίζατε το τηλέφωνό σας, μπορείτε να τον ελέγξετε, ακριβώς όπως μπορείτε να προσαρμόσετε τον υπολογιστή σας ή το Mac σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας εάν έχετε δικαιώματα διαχειριστή. Για τα τηλέφωνα Android, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις λειτουργικού συστήματος και ενημερωμένες εκδόσεις ασφαλείας χωρίς να περιμένετε να τους απελευθερώσει ο μεταφορέας. Για παράδειγμα, το καλά δημοσιευμένο ελάττωμα ασφαλείας Stagefright , το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το τηλέφωνό σας μέσω μηνύματος κειμένου, είχε μια ενημερωμένη έκδοση ασφαλείας, αλλά χρειάστηκε να περιμένετε έως ότου ο φορέας σας επέλεξε να το απελευθερώσει. Δηλαδή, αν δεν είχατε ένα ριζωμένο τηλέφωνο, οπότε μπορείτε να κατεβάσετε το έμπλαστρο αμέσως. Σημαίνει επίσης ότι μπορείτε να ενημερώσετε το λειτουργικό σύστημα σε παλιότερες συσκευές Android που δεν λαμβάνουν πλέον αυτές τις ενημερώσεις μέσω φορέα. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για την ώθηση του τηλεφώνου σας , αλλά, γενικά, τα οφέλη αντισταθμίζουν τους κινδύνους.