Εισαγωγή στην Ταχύτητα Δικτύου Υπολογιστών

Κατανόηση των παραγόντων που καθορίζουν την απόδοση ενός δικτύου υπολογιστών

Μαζί με τη βασική λειτουργικότητα και αξιοπιστία, η απόδοση ενός δικτύου υπολογιστών καθορίζει τη συνολική χρησιμότητα του. Η ταχύτητα του δικτύου συνεπάγεται ένα συνδυασμό αλληλένδετων παραγόντων.

Τι είναι η ταχύτητα δικτύου;

Οι χρήστες προφανώς θέλουν τα δίκτυά τους να τρέχουν γρήγορα σε όλες τις καταστάσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια καθυστέρηση δικτύου μπορεί να διαρκέσει μόνο μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου και να έχει αμελητέο αντίκτυπο σε αυτό που κάνει ο χρήστης. Σε άλλες περιπτώσεις, οι καθυστερήσεις δικτύου μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιβραδύνσεις για έναν χρήστη. Τυπικά σενάρια που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε θέματα ταχύτητας δικτύου περιλαμβάνουν

Ο ρόλος του εύρους ζώνης στην απόδοση του δικτύου

Το εύρος ζώνης αποτελεί βασικό παράγοντα για τον προσδιορισμό της ταχύτητας ενός δικτύου υπολογιστών. Ουσιαστικά όλοι γνωρίζουν τις εκτιμήσεις εύρους ζώνης των δρομολογητών δικτύου και της υπηρεσίας τους στο Διαδίκτυο, αριθμούς που προβάλλονται εμφανώς στις διαφημίσεις προϊόντων

Το εύρος ζώνης στη δικτύωση υπολογιστών αναφέρεται στην ταχύτητα δεδομένων που υποστηρίζεται από μια σύνδεση δικτύου ή μια διεπαφή. Αντιπροσωπεύει τη συνολική χωρητικότητα της σύνδεσης. Όσο μεγαλύτερη είναι η χωρητικότητα, τόσο πιο πιθανό θα είναι η καλύτερη απόδοση.

Το εύρος ζώνης αναφέρεται τόσο στις θεωρητικές βαθμολογίες όσο και στην πραγματική απόδοση, και είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ των δύο. Για παράδειγμα, μια τυπική σύνδεση 802.11g Wi-Fi προσφέρει 54 Mbps ονομαστικού εύρους ζώνης, αλλά στην πράξη επιτυγχάνει μόνο 50% ή λιγότερο αυτού του αριθμού στην πραγματική απόδοση. Παραδοσιακά δίκτυα Ethernet που υποστηρίζουν θεωρητικά 100 Mbps ή 1000 Mbps μέγιστου εύρους ζώνης, αλλά ούτε και αυτό το μέγιστο ποσό δεν μπορεί λογικά να επιτευχθεί. Τα κυψελοειδή (κινητά) δίκτυα γενικά δεν απαιτούν κανένα συγκεκριμένο εύρος ζώνης, αλλά ισχύει η ίδια αρχή. Οι επικαλύψεις επικοινωνίας στο υλικό του υπολογιστή, στα πρωτόκολλα δικτύου και στα λειτουργικά συστήματα οδηγούν τη διαφορά μεταξύ θεωρητικού εύρους ζώνης και πραγματικής απόδοσης.

Μέτρηση εύρους ζώνης δικτύου

Το εύρος ζώνης είναι η ποσότητα δεδομένων που περνά μέσω μιας σύνδεσης δικτύου με την πάροδο του χρόνου, όπως μετράται σε bits ανά δευτερόλεπτο (bps). Υπάρχουν πολλά εργαλεία για τους διαχειριστές για να μετρήσουν το εύρος ζώνης των συνδέσεων δικτύου. Σε δίκτυα LAN (τοπικά δίκτυα) , αυτά τα εργαλεία περιλαμβάνουν netperf και ttcp . Στο Διαδίκτυο, υπάρχουν πολλά προγράμματα δοκιμών εύρους ζώνης και ταχύτητας , τα περισσότερα διαθέσιμα για δωρεάν online χρήση.

Ακόμη και με αυτά τα εργαλεία στη διάθεσή σας, η χρήση του εύρους ζώνης είναι δύσκολο να μετρηθεί με ακρίβεια καθώς ποικίλλει ανάλογα με τη διαμόρφωση του υλικού καθώς και τα χαρακτηριστικά των εφαρμογών λογισμικού, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται.

Σχετικά με τις ταχύτητες ευρείας ζώνης

Ο όρος υψηλό εύρος ζώνης χρησιμοποιείται μερικές φορές για να διακρίνει ταχύτερες συνδέσεις ευρυζωνικού Διαδικτύου από τις παραδοσιακές ταχύτητες τηλεφωνικού ή κυψελοειδούς δικτύου. Οι ορισμοί του "υψηλού" και "χαμηλού" εύρους ζώνης ποικίλλουν και αναθεωρήθηκαν με την πάροδο των ετών καθώς βελτιώθηκε η τεχνολογία δικτύου. Το 2015, η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) ενημέρωσε τον ορισμό της ευρυζωνικότητας ότι είναι οι συνδέσεις με ταχύτητα τουλάχιστον 25 Mbps για λήψεις και τουλάχιστον 3 Mbps για μεταφορτώσεις. Αυτοί οι αριθμοί αντανακλούσαν μια απότομη αύξηση από τα προηγούμενα ελάχιστα της FCC 4 Mbps και 1 Mbps χαμηλότερα. (Πριν από πολλά χρόνια, η FCC έθεσε το ελάχιστο στα 0,3 Mbps).

Το εύρος ζώνης δεν είναι ο μόνος παράγοντας που συμβάλλει στην αντιληπτή ταχύτητα ενός δικτύου. Ένα λιγότερο γνωστό στοιχείο της απόδοσης του δικτύου - η λανθάνουσα κατάσταση - διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο.