Τι είναι το LAN (τοπικό δίκτυο);

Εισαγωγή στις βασικές έννοιες ενός LAN

Ένα τοπικό δίκτυο (LAN) παρέχει δυνατότητες δικτύωσης σε μια ομάδα υπολογιστών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, όπως σε ένα κτίριο γραφείων, στο σχολείο ή στο σπίτι. Τα δίκτυα LAN είναι συνήθως κατασκευασμένα για να επιτρέπουν την κοινή χρήση πόρων και υπηρεσιών όπως αρχεία, εκτυπωτές, παιχνίδια, εφαρμογές, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Πολλά τοπικά δίκτυα ενδέχεται να είναι μόνοι τους, να αποσυνδεθούν από οποιοδήποτε άλλο δίκτυο ή να συνδεθούν με άλλα δίκτυα LAN ή με δίκτυο WAN (όπως το Διαδίκτυο). Τα παραδοσιακά οικιακά δίκτυα είναι μεμονωμένα τοπικά δίκτυα LAN, αλλά είναι δυνατό να υπάρχουν πολλαπλά LAN σε ένα σπίτι, όπως σε περίπτωση που έχει ρυθμιστεί ένα δίκτυο επισκεπτών .

Τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ενός τοπικού δικτύου

Τα σύγχρονα τοπικά δίκτυα χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο είτε Wi-Fi είτε Ethernet για τη σύνδεση των συσκευών τους.

Ένα παραδοσιακό δίκτυο Wi-Fi διαθέτει ένα ή περισσότερα ασύρματα σημεία πρόσβασης στα οποία συνδέονται οι συσκευές εντός του εύρους σήματος. Αυτά τα σημεία πρόσβασης διαχειρίζονται με τη σειρά τους την κυκλοφορία δικτύου που ρέει προς και από τις τοπικές συσκευές και μπορεί επίσης να διασυνδέει το τοπικό δίκτυο με εξωτερικά δίκτυα. Σε ένα τοπικό δίκτυο LAN, οι ασύρματες ευρυζωνικές δρομολογητές εκτελούν τις λειτουργίες ενός σημείου πρόσβασης.

Ένα παραδοσιακό δίκτυο Ethernet αποτελείται από έναν ή περισσότερους κόμβους , διακόπτες ή παραδοσιακούς δρομολογητές που συνδέονται με μεμονωμένες συσκευές μέσω καλωδίων Ethernet .

Τόσο το Wi-Fi όσο και το Ethernet επιτρέπουν επίσης τη απευθείας σύνδεση των συσκευών (π.χ. ομότιμες ή ad hoc συνδέσεις) και όχι μέσω κεντρικής συσκευής, αν και η λειτουργικότητα αυτών των δικτύων είναι περιορισμένη.

Παρόλο που τα Ethernet και Wi-Fi χρησιμοποιούνται συνήθως στις περισσότερες επιχειρήσεις και σπίτια, λόγω του χαμηλού κόστους και της απαίτησης ταχύτητας, ένα LAN μπορεί να εγκατασταθεί με ίνες εάν υπάρχουν αρκετοί λόγοι.

Το πρωτόκολλο Internet (IP) είναι μακράν η κυρίαρχη επιλογή του πρωτοκόλλου δικτύου που χρησιμοποιείται στα LAN. Όλα τα δημοφιλή λειτουργικά συστήματα δικτύου έχουν ενσωματωμένη υποστήριξη για την απαιτούμενη τεχνολογία TCP / IP .

Πόσο μεγάλο είναι ένα τοπικό δίκτυο;

Ένα τοπικό δίκτυο μπορεί να περιέχει οπουδήποτε από μία ή δύο συσκευές έως και πολλές χιλιάδες. Ορισμένες συσκευές, όπως οι διακομιστές και οι εκτυπωτές, παραμένουν μόνιμα συνδεδεμένες με το δίκτυο LAN, ενώ κινητές συσκευές, όπως φορητοί υπολογιστές και τηλέφωνα, μπορούν να συμμετάσχουν και να εγκαταλείψουν το δίκτυο σε διάφορες χρονικές στιγμές.

Τόσο οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός LAN όσο και ο σκοπός του καθορίζουν το φυσικό του μέγεθος. Τα τοπικά δίκτυα Wi-Fi, παραδείγματος χάριν, τείνουν να ταξινομούνται ανάλογα με την περιοχή κάλυψης των επιμέρους σημείων πρόσβασης, ενώ τα δίκτυα Ethernet τείνουν να καλύπτουν τις αποστάσεις που μπορούν να καλύψουν τα μεμονωμένα καλώδια Ethernet.

Και στις δύο περιπτώσεις, τα δίκτυα LAN μπορούν να επεκταθούν για να καλύψουν πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις αν χρειαστεί συγκεντρώνοντας μαζί πολλαπλά σημεία πρόσβασης ή διακόπτες.

Σημείωση: Άλλοι τύποι δικτύων περιοχής μπορεί να είναι μεγαλύτεροι από LAN, όπως MANs και CANs .

Οφέλη από ένα τοπικό δίκτυο

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα για τα δίκτυα LAN. Το πιο προφανές, όπως προαναφέρθηκε, είναι ότι το λογισμικό (συν άδειες), τα αρχεία και το υλικό μπορούν να μοιραστούν με όλες τις συσκευές που συνδέονται στο τοπικό δίκτυο. Αυτό όχι μόνο κάνει τα πράγματα ευκολότερα αλλά επίσης μειώνει το κόστος της αγοράς πολλαπλών.

Για παράδειγμα, μια επιχείρηση μπορεί να αποφύγει να αγοράσει έναν εκτυπωτή για κάθε εργαζόμενο και υπολογιστή, εγκαθιστώντας ένα τοπικό δίκτυο LAN για να μοιραστεί τον εκτυπωτή σε όλο το δίκτυο, το οποίο επιτρέπει σε περισσότερα από ένα άτομα να εκτυπώσουν, να στείλουν φαξ, να σαρώσουν έγγραφα κ.λπ.

Δεδομένου ότι η κοινή χρήση αποτελεί βασικό ρόλο ενός τοπικού δικτύου, είναι σαφές ότι αυτός ο τύπος δικτύου σημαίνει ταχύτερη επικοινωνία. Όχι μόνο μπορούν να μοιραστούν αρχεία και άλλα δεδομένα πολύ πιο γρήγορα εάν παραμείνουν στο τοπικό δίκτυο αντί να φτάσουν στο διαδίκτυο πρώτα, αλλά η επικοινωνία από σημείο σε σημείο μπορεί να ρυθμιστεί για ταχύτερη επικοινωνία.

Επίσης, σε αυτή τη σημείωση, η κοινή χρήση πόρων σε ένα δίκτυο σημαίνει ότι υπάρχει κεντρικός διοικητικός έλεγχος, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ευκολότερο να κάνετε αλλαγές, να παρακολουθείτε, να ενημερώνετε, να αντιμετωπίζετε προβλήματα και να διατηρείτε αυτούς τους πόρους.

Τοπολογίες LAN

Μια τοπολογία δικτύου υπολογιστών είναι η υποκείμενη δομή επικοινωνίας για τα στοιχεία ενός LAN. Εκείνοι που σχεδιάζουν τεχνολογίες δικτύων θεωρούν τοπολογίες και η κατανόησή τους δίνει κάποια πρόσθετη εικόνα για το πώς λειτουργούν τα δίκτυα. Ωστόσο, ο μέσος χρήστης ενός δικτύου υπολογιστών δεν χρειάζεται να γνωρίζει πολλά γι 'αυτά.

Οι τοπολογίες λεωφορείων, δακτυλίων και αστεριών είναι οι τρεις βασικές μορφές που είναι γνωστές στους περισσότερους ανθρώπους που έχουν γραπτή δικτύωση.

Τι είναι το Party LAN;

Το LAN party αναφέρεται σε έναν τύπο παιχνιδιού ηλεκτρονικού υπολογιστή για πολλούς παίκτες και σε κοινωνική εκδήλωση όπου οι συμμετέχοντες φέρνουν τους δικούς τους υπολογιστές και δημιουργούν ένα προσωρινό τοπικό δίκτυο.

Πριν ωριμάσουν οι υπηρεσίες παιχνιδιών με βάση το σύννεφο και τα τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο, τα μέρη LAN ήταν απαραίτητα για να φέρνουν κοντά τους παίκτες για matchmaking με τα πλεονεκτήματα των συνδέσεων υψηλής ταχύτητας και χαμηλής λανθάνοντος χρόνου για να υποστηρίξουν τους τύπους παιχνιδιών σε πραγματικό χρόνο.