Διαχείριση κωδικών πρόσβασης για δρομολογητές οικιακού δικτύου

Οι ευρυζωνικοί δρομολογητές οικιακής χρήσης παρέχουν ειδικές λειτουργίες διαμόρφωσης για τη δημιουργία και τη διαχείριση του τοπικού δικτύου. Για να προστατεύσουν τους δρομολογητές και τα δίκτυά τους από κακόβουλες επιθέσεις, οι δρομολογητές σπιτιών απαιτούν από τους κατόχους τους να συνδεθούν με έναν ειδικό κωδικό πρόσβασης πριν μπορέσουν να αλλάξουν ή ακόμα και να δουν τις ρυθμίσεις διαμόρφωσης. Οι κωδικοί πρόσβασης δρομολογητών είναι ένα πολύ αποτελεσματικό βοήθημα ασφάλειας, εάν διαχειρίζονται σωστά, αλλά μπορούν επίσης να αποτελέσουν πηγή απογοήτευσης.

Προκαθορισμένοι κωδικοί πρόσβασης δρομολογητή

Οι κατασκευαστές ευρυζωνικών δρομολογητών κατασκευάζουν τα προϊόντα τους με προκαθορισμένους (προεπιλεγμένους) κωδικούς πρόσβασης. Ορισμένοι προμηθευτές δρομολογητών μοιράζονται τον ίδιο προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης κοινό για όλα τα προϊόντα τους, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν μερικές διαφορετικές παραλλαγές ανάλογα με το μοντέλο. Είτε αγοράζετε ένα απευθείας από τον κατασκευαστή είτε μέσω ενός καταστήματος λιανικής πώλησης, ο προεπιλεγμένος κωδικός πρόσβασης του δρομολογητή είναι ο ίδιος. Στην πραγματικότητα, εκατομμύρια δρομολογητές που πωλούνται σε όλο τον κόσμο από διάφορους πωλητές χρησιμοποιούν όλοι τον ίδιο κωδικό πρόσβασης "admin", την πιο κοινή προεπιλεγμένη επιλογή.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Αλλαγή κωδικών πρόσβασης δρομολογητή

Οι προεπιλεγμένοι κωδικοί πρόσβασης για όλους τους συμβατούς δρομολογητές είναι δημόσιες πληροφορίες που δημοσιεύονται ευρέως στο Διαδίκτυο. Οι χάκερ μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να συνδεθούν με τους μη προστατευμένους δρομολογητές άλλων ανθρώπων και να αναλάβουν εύκολα ολόκληρα δίκτυα. Για να βελτιώσουν την ασφάλεια του δικτύου τους, οι ιδιοκτήτες πρέπει να αλλάξουν αμέσως τους προεπιλεγμένους κωδικούς πρόσβασης στους δρομολογητές τους.

Η αλλαγή του κωδικού πρόσβασης του δρομολογητή περιλαμβάνει την πρώτη καταχώρηση στην κονσόλα του δρομολογητή με τον τρέχοντα κωδικό πρόσβασης, την επιλογή μιας καλής νέας τιμής κωδικού πρόσβασης και την εύρεση της θέσης μέσα στις οθόνες της κονσόλας για τη διαμόρφωση της νέας τιμής. Οι ακριβείς λεπτομέρειες διαφέρουν ανάλογα με το είδος του δρομολογητή, αλλά όλοι οι δρομολογητές παρέχουν μια διεπαφή χρήστη για το σκοπό αυτό. Ορισμένοι δρομολογητές υποστηρίζουν επιπλέον ένα πιο προηγμένο χαρακτηριστικό που προκαλεί αυτόματα τον κωδικό πρόσβασης μετά από ένα καθορισμένο αριθμό ημερών, αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες να το αλλάζουν περιοδικά. Οι ειδικοί ασφαλείας συστήνουν τη χρήση αυτής της δυνατότητας καθώς και την επιλογή "ισχυρών" κωδικών πρόσβασης δρομολογητών που είναι δύσκολοι για τους άλλους να μαντέψουν.

Οι αλλαγές στον κωδικό πρόσβασης του δρομολογητή δεν επηρεάζουν τη δυνατότητα άλλων συσκευών να συνδεθούν στο δρομολογητή.

Για περισσότερες πληροφορίες: Αλλαγή του προεπιλεγμένου κωδικού πρόσβασης σε έναν δρομολογητή δικτύου

Ανάκτηση κωδικών πρόσβασης για ξεχασμένους δρομολογητές

Οι ιδιοκτήτες τείνουν να ξεχνούν τον κωδικό πρόσβασης με τον οποίο έχουν ρυθμιστεί οι δρομολογητές τους, εκτός εάν συνδέονται τακτικά σε αυτούς. (Δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσετε ως δικαιολογία για να διατηρήσετε τον προκαθορισμένο κωδικό πρόσβασης του κατασκευαστή!). Για προφανείς λόγους ασφάλειας, οι δρομολογητές δεν θα εμφανίζουν τον κωδικό πρόσβασης σε κάποιον που δεν το γνωρίζει ήδη. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε από τις δύο προσεγγίσεις για να ανακτήσουν τους κωδικούς πρόσβασης του δρομολογητή που έχουν ξεχάσει.

Τα βοηθητικά προγράμματα λογισμικού τρίτου μέρους που ονομάζονται εργαλεία αποκατάστασης κωδικού πρόσβασης δίνουν έναν τρόπο για να αποκαλύψουν ξεχασμένους κωδικούς πρόσβασης. Ορισμένα από αυτά τα εργαλεία λειτουργούν μόνο σε υπολογιστές με Windows, αλλά διάφοροι άλλοι έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με δρομολογητές. Τα πιο δημοφιλή εργαλεία αποκατάστασης κωδικού πρόσβασης εφαρμόζουν μαθηματικές τεχνικές, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων "λεξικών επιθέσεων", για να δημιουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους συνδυασμούς κωδικών πρόσβασης μέχρι να μαντέψει το σωστό. Μερικοί άνθρωποι αναφέρονται σε αυτό το είδος εργαλείου ως λογισμικό "cracker", καθώς η προσέγγιση είναι δημοφιλής στους χάκερς του δικτύου. Αυτά τα εργαλεία είναι πιθανό να επιτύχουν τελικά την ανάκτηση του κωδικού πρόσβασης, αλλά μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες για να γίνει αυτό, ανάλογα με την επιλογή του εργαλείου και τον πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να σπάσει ο κωδικός πρόσβασης.

Μερικές εναλλακτικές βοηθητικές εφαρμογές λογισμικού, όπως το RouterPassView, απλά σαρώνουν έναν δρομολογητή για κωδικούς πρόσβασης και μπορεί να κρατηθούν αποθηκευμένοι σε θέσεις αντιγράφων ασφαλείας της μνήμης του αντί να τρέχουν περίπλοκους αλγόριθμους εικασίας. Σε σύγκριση με τα βοηθητικά προγράμματα cracker, αυτά τα εργαλεία σάρωσης τρέχουν πολύ πιο γρήγορα, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να επιτύχουν.

Η διαδικασία σκληρής επαναφοράς παρέχει μια πιο βολική εναλλακτική λύση για την ανάκτηση κωδικού πρόσβασης δρομολογητή. Αντί να ξοδέψετε πολύ χρόνο και ενέργεια προσπαθώντας να ανακαλύψετε έναν παλιό κωδικό πρόσβασης, η επαναφορά του δρομολογητή επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να διαγράψει τους κωδικούς πρόσβασης και να ξεκινήσει νωπές με μια νέα διαμόρφωση. Όλοι οι δρομολογητές διαθέτουν δυνατότητα σκληρής επαναφοράς, η οποία περιλαμβάνει την απενεργοποίηση και ενεργοποίηση της μονάδας, ακολουθώντας μια ειδική σειρά βημάτων. Ο κανόνας σκληρής επαναφοράς 30-30-30 για τους δρομολογητές λειτουργεί για τους περισσότερους τύπους. τα συγκεκριμένα μοντέλα δρομολογητών ενδέχεται να υποστηρίζουν άλλες παραλλαγές. Η απλή ενεργοποίηση και απενεργοποίηση ενός δρομολογητή (μια διαδικασία "soft reset") δεν διαγράφει κωδικούς πρόσβασης. πρέπει να ακολουθήσετε και τα επιπλέον βήματα μιας σκληρής επαναφοράς. Σημειώστε ότι η σκληρή επαναφορά του δρομολογητή διαγράφει όχι μόνο αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης, αλλά και ασύρματα κλειδιά και άλλα δεδομένα διαμόρφωσης, τα οποία πρέπει να επαναρυθμιστούν από διαχειριστή.

Εν ολίγοις, τόσο τα εργαλεία λογισμικού τρίτων κατασκευαστών όσο και οι επαναρυθμίσεις του δρομολογητή μπορούν να είναι αποτελεσματικές στην ανάκτηση των χαμένων κωδικών πρόσβασης σε ένα δρομολογητή. Τα άτομα μπορούν να εκτελέσουν με ασφάλεια εργαλεία αποκατάστασης κωδικού πρόσβασης για τους δικούς τους δρομολογητές, αλλά δεν πρέπει ποτέ να εισάγουν το λογισμικό σε άλλα δίκτυα, καθώς μπορεί να προκύψουν σοβαρές νομικές συνέπειες. Εάν η διατήρηση ενός ξεχασμένου παλιού κωδικού πρόσβασης είναι ασήμαντη, οι ιδιοκτήτες μπορούν απλά να επαναφέρουν σκληρά το δρομολογητή τους και να ορίσουν έναν νέο κωδικό πρόσβασης για να ανακάμψουν με σχετικά λιγότερη προσπάθεια.