Αναβάθμιση του δίσκου Mac σας

Τα Mac με σκληρούς δίσκους μπορούν συνήθως να ενημερώνονται σε μεγαλύτερες και πιο γρήγορες μονάδες δίσκου

Η αναβάθμιση του σκληρού δίσκου ενός Mac είναι ένα από τα πιο δημοφιλή έργα Mac DIY. Ο έξυπνος, καταλαβαίνω αγοραστής Mac θα αγοράσει συνήθως ένα Mac με την ελάχιστη διαμόρφωση σκληρού δίσκου που προσφέρεται από την Apple και στη συνέχεια να προσθέσει έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο ή να αντικαταστήσει την εσωτερική μονάδα δίσκου με μια μεγαλύτερη όταν χρειάζεται.

Φυσικά, δεν έχουν όλοι οι Mac οι σκληροί δίσκοι που αντικαθιστούν οι χρήστες. Αλλά ακόμα και οι κλειστοί Mac μπορούν να αντικαταστήσουν τους δίσκους τους, από έναν εξουσιοδοτημένο παροχέα υπηρεσιών ή από ένα ατρόμητο DIYer, με άμεσα διαθέσιμους οδηγούς αντικατάστασης που μπορούν να βρεθούν εδώ και αλλού στο Διαδίκτυο.

Πότε να αναβαθμίσετε έναν σκληρό δίσκο

Η απάντηση στο ερώτημα πότε να αναβαθμιστεί μπορεί να φανεί αρκετά απλή: όταν εξαντλείται ο χώρος.

Αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι για την αναβάθμιση ενός σκληρού δίσκου. Για να αποφύγετε τη συμπλήρωση μιας μονάδας δίσκου, πολλά άτομα συνεχίζουν να διαγράφουν λιγότερο σημαντικά ή μη απαραίτητα έγγραφα και εφαρμογές. Αυτό δεν είναι μια κακή πρακτική, αλλά αν βρείτε το αυτοκίνητό σας πλησιάζοντας στο 90% πλήρες (10% ή λιγότερο ελεύθερος χώρος), τότε είναι σίγουρα ώρα να εγκαταστήσετε μια μεγαλύτερη μονάδα δίσκου. Μόλις περάσετε το μαγικό κατώφλι 10%, το OS X δεν είναι πλέον σε θέση να βελτιστοποιήσει την απόδοση του δίσκου με αυτόματη ανασυγκρότηση αρχείων . Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συνολική μειωμένη απόδοση από το Mac σας.

Άλλοι λόγοι για την αναβάθμιση περιλαμβάνουν την αύξηση της βασικής απόδοσης, εγκαθιστώντας ταχύτερη μονάδα δίσκου και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας με νεώτερες, πιο αποδοτικές μονάδες δίσκου. Και φυσικά, αν αρχίζετε να αντιμετωπίζετε προβλήματα με μια μονάδα δίσκου, θα πρέπει να την αντικαταστήσετε πριν χάσετε δεδομένα.

Διασύνδεση σκληρού δίσκου

Η Apple χρησιμοποιεί το SATA (Serial Advance Technology Attachment) ως διεπαφή κίνησης από το PowerMac G5. Ως αποτέλεσμα, σχεδόν όλοι οι υπολογιστές Mac που χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή διαθέτουν σκληρούς δίσκους SATA II ή SATA III. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι η μέγιστη απόδοση (ταχύτητα) της διασύνδεσης. Ευτυχώς, οι σκληροί δίσκοι SATA III είναι συμβατοί με την παλαιότερη διεπαφή SATA II, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την αντιστοίχιση της διεπαφής και του τύπου μονάδας δίσκου.

Φυσικό μέγεθος σκληρού δίσκου

Η Apple χρησιμοποιεί και σκληρούς δίσκους 3,5 ιντσών, κυρίως σε επιτραπέζιους υπολογιστές, και σκληρούς δίσκους 2,5 ιντσών, με τη φορητή της σειρά και το Mac mini. Θα πρέπει να κολλήσετε με μια μονάδα που έχει το ίδιο φυσικό μέγεθος με αυτή που αντικαθιστάτε. Είναι δυνατό να εγκαταστήσετε μια μονάδα δίσκου μορφής 2,5 ιντσών στη θέση μιας μονάδας δίσκου 3,5 ιντσών, αλλά απαιτεί προσαρμογέα.

Τύποι σκληρών δίσκων

Ενώ υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες για δίσκους, οι δύο προεξέχουσες κατηγορίες είναι βασισμένες σε πιατέλα και σε στερεά κατάσταση. Οι δίσκοι με βάση το πιάτο είναι αυτοί που είμαστε πιο εξοικειωμένοι με το γεγονός ότι έχουν χρησιμοποιηθεί σε υπολογιστές για αποθήκευση δεδομένων για πολύ καιρό. Οι μονάδες SSD , συνήθως αναφερόμενες ως SSD, είναι σχετικά καινούργιες. Βασίζονται στη μνήμη flash , παρόμοια με μια μονάδα flash USB ή την κάρτα μνήμης σε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Τα SSD έχουν σχεδιαστεί για υψηλότερες επιδόσεις και έχουν συνδυαστεί με διασυνδέσεις SATA, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν ως αντικαταστάσεις στα υπάρχοντα σκληρά δίσκους ή χρησιμοποιούν μια διεπαφή PCIe για ακόμα πιο γρήγορη συνολική απόδοση.

Τα SSD έχουν δύο βασικά πλεονεκτήματα και δύο βασικά μειονεκτήματα έναντι των ξαδέλφων τους με πιατέλα. Πρώτον, είναι γρήγοροι. Μπορούν να διαβάζουν και να γράφουν δεδομένα σε πολύ υψηλές ταχύτητες, ταχύτερα από οποιαδήποτε τρέχουσα μονάδα δίσκου με βάση πιατέλα για Mac. Επίσης καταναλώνουν πολύ λίγη ενέργεια, καθιστώντας τους μια εξαιρετική επιλογή για φορητούς υπολογιστές ή άλλες συσκευές που λειτουργούν με μπαταρίες. Τα κύρια μειονεκτήματά τους είναι το μέγεθος και το κόστος αποθήκευσης. Είναι γρήγοροι, αλλά δεν είναι μεγάλες. Τα περισσότερα βρίσκονται στην περιοχή υπο-1 TB, με το 512 GB ή λιγότερο να είναι ο κανόνας. Εάν θέλετε ένα SSD 1 TB σε έναν παράγοντα μορφής 2,5 ιντσών (που χρησιμοποιείτε με μια διασύνδεση SATA III) να είστε προετοιμασμένοι να ξοδέψετε περίπου $ 500. Τα 512GB είναι μια καλύτερη συμφωνία, με πολλά διαθέσιμα αρκετά κάτω από τα $ 200.

Αν όμως επιθυμείτε ταχύτητα (και ο προϋπολογισμός δεν αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα), τα SSD είναι εντυπωσιακά . Οι περισσότερες μονάδες SSD χρησιμοποιούν τον παράγοντα μορφής 2,5 ιντσών, καθιστώντας τους αντικαταστάτες plug-in για τα πρώιμα μοντέλα MacBook, MacBook Pro , MacBook Air και Mac mini . Οι Mac που χρησιμοποιούν μονάδα δίσκου 3,5 ιντσών θα χρειαστούν προσαρμογέα για σωστή τοποθέτηση. Το τρέχον μοντέλο Οι υπολογιστές Mac χρησιμοποιούν μια διασύνδεση PCIe, η οποία απαιτεί ένα SSD να χρησιμοποιεί έναν πολύ διαφορετικό τύπο φόρμας, καθιστώντας την ενότητα αποθήκευσης πιο παρόμοια με μια μονάδα μνήμης και έπειτα με έναν παλαιότερο σκληρό δίσκο. Εάν το Mac σας χρησιμοποιεί μια διεπαφή PCIe για την αποθήκευση του, βεβαιωθείτε ότι το SSD που αγοράζετε είναι συμβατό με το συγκεκριμένο Mac.

Οι σκληροί δίσκοι με βάση το πιάτο διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και ταχύτητες περιστροφής. Οι πιο γρήγορες ταχύτητες περιστροφής παρέχουν ταχύτερη πρόσβαση στα δεδομένα. Σε γενικές γραμμές, η Apple χρησιμοποίησε μονάδες 5400 RPM για το φορητό υπολογιστή της και το Mac mini lineup και 7400 RPM δίσκους για το iMac και τους παλαιότερους Mac Pros. Μπορείτε να αγοράσετε φορητούς σκληρούς δίσκους που περιστρέφονται με ταχύτητα 7400 σ.α.λ. καθώς και δίσκους 3,5 ιντσών που περιστρέφονται στις 10.000 σ.α.λ. Αυτές οι ταχύτερες κινήσεις περιστροφής χρησιμοποιούν περισσότερη ισχύ και γενικά έχουν μικρότερη χωρητικότητα αποθήκευσης, αλλά παρέχουν μια ώθηση στη συνολική απόδοση.

Εγκατάσταση σκληρών δίσκων

Η εγκατάσταση σκληρού δίσκου είναι συνήθως αρκετά απλή, αν και η ακριβής διαδικασία πρόσβασης στον σκληρό δίσκο είναι διαφορετική για κάθε μοντέλο Mac . Η μέθοδος κυμαίνεται από το Mac Pro , το οποίο διαθέτει τέσσερις θύρες μονάδων που εισέρχονται και εξέρχονται, δεν απαιτούνται εργαλεία. στο iMac ή στο Mac mini , που μπορεί να απαιτεί εκτεταμένη αποσυναρμολόγηση μόνο για να φτάσετε στο σημείο όπου βρίσκεται ο σκληρός δίσκος.

Επειδή όλοι οι σκληροί δίσκοι χρησιμοποιούν την ίδια διασύνδεση που βασίζεται σε SATA, η διαδικασία αλλαγής μιας μονάδας δίσκου, μόλις αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτήν, είναι σχεδόν η ίδια. Η διασύνδεση SATA χρησιμοποιεί δύο υποδοχές , μία για την παροχή ρεύματος και η άλλη για δεδομένα. Τα καλώδια είναι μικρά και εύκολα κινούνται σε θέση να κάνουν συνδέσεις. Δεν μπορείτε να κάνετε λάθος σύνδεση, αφού κάθε σύνδεσμος έχει διαφορετικό μέγεθος και δεν δέχεται τίποτα παρά το σωστό καλώδιο. Επίσης, δεν υπάρχουν ρυθμιστές για τη διαμόρφωση σε σκληρούς δίσκους που βασίζονται σε SATA. Αυτό κάνει την αλλαγή ενός σκληρού δίσκου βασισμένου σε SATA μια απλή διαδικασία.

Αισθητήρες θερμότητας

Όλοι οι Mac εκτός από το Mac Pro έχουν αισθητήρες θερμοκρασίας συνδεδεμένους στο σκληρό δίσκο. Όταν αλλάζετε μια μονάδα δίσκου, πρέπει να επανασυνδέσετε τον αισθητήρα θερμοκρασίας στη νέα μονάδα. Ο αισθητήρας είναι μια μικρή συσκευή που συνδέεται με ένα ξεχωριστό καλώδιο. Συνήθως μπορείτε να αφαιρέσετε τον αισθητήρα από την παλιά μονάδα δίσκου και απλά να την επαναφέρετε στην περίπτωση του νέου. Οι εξαιρέσεις είναι τα τέλη του 2009 iMac και το 2010 Mac mini, τα οποία χρησιμοποιούν τον εσωτερικό αισθητήρα θερμότητας του σκληρού δίσκου. Με αυτά τα μοντέλα, πρέπει να αντικαταστήσετε τον σκληρό δίσκο με έναν από τον ίδιο κατασκευαστή ή να αγοράσετε ένα νέο καλώδιο αισθητήρα για να ταιριάζει με τη νέα μονάδα.

Προχωρήστε, αναβαθμίστε

Έχοντας περισσότερο χώρο αποθήκευσης ή μια μονάδα δίσκου με υψηλότερη απόδοση μπορεί να κάνει πολύ πιο διασκεδαστικό το Mac σας, τραβήξτε έτσι ένα κατσαβίδι και αφήστε το.