Προστατέψτε τους κωδικούς σας από τους χάκερ

Πώς να διατηρήσετε τον υπολογιστή σας ασφαλή με το KeePassX

Με όλα τα ειδησεογραφικά δελτία σχετικά με τις μεγάλες εταιρείες που έχουν χάσει και χάσουν δεδομένα, φαίνεται ότι η προστασία των δεδομένων μας γίνεται σχεδόν αδύνατη.

Ως χρήστες, δεν μπορούμε πραγματικά να κάνουμε τόσο πολύ για να βεβαιωθούμε ότι η τράπεζά μας προστατεύει τα δεδομένα μας, εκτός από την ψήφο μας με τα πόδια μας όταν κάνουν κάτι που μας θέτει σε κίνδυνο.

Έχουν υπάρξει τόσες πολλές περιπτώσεις υψηλού προφίλ των εταιρειών που δοκιμάζονται από ό, τι μπορεί μόνο να θεωρηθεί ως επαγγελματίας χάκερ ότι το όλο πράγμα αισθάνεται σαν John Wayne στο The Alamo. Αργότερα ή αργότερα έρχονται οι ληστές.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε; Λοιπόν, το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι ότι οι εταιρείες που εμπιστευόμαστε τα δεδομένα μας έχουν ενοχλήσει να κρυπτογραφήσουν αυτά τα δεδομένα όσο το δυνατόν ασφαλέστερα.

Ακόμη και με μια κρυπτογραφημένη βάση δεδομένων οι χάκερ μπορούν ακόμα να φτάσουν στα πραγματικά δεδομένα απλά ρίχνοντας λεξικά των λέξεων στα ονόματα χρήστη και τα στοιχεία σύνδεσης και χρησιμοποιώντας ό, τι είναι γνωστό ως βίαιη δύναμη για να δοκιμάσουν κάθε συνδυασμό κωδικών πρόσβασης.

Υπάρχει ένα αστείο που συνοψίζει την προϋπόθεση του τι μπορείτε να κάνετε για την καλύτερη προστασία των δεδομένων σας. Δύο άνδρες κάθονται στο κλαδί ενός δέντρου με μια αρκούδα να ανεβαίνει γρήγορα για να τους επιτεθεί. Ένας από τους άντρες παρατήρησε ότι ο φίλος του έδεσε τα κορδόνια των παπουτσιών του. Λέει «Ξέρετε ότι δεν μπορείτε να ξεπεράσετε αυτή την αρκούδα όχι;», στην οποία ο άνδρας απαντά «δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα. Απλά πρέπει να σας ξεπεράσω».

Αρκετά απλά το σημείο πίσω από αυτό είναι ότι αν κάνετε τον κωδικό σας πιο ασφαλή από τον κωδικό πρόσβασης όλων των άλλων, τότε οι χάκερς μπορεί να μην βρουν ποτέ τα κρυπτογραφημένα στοιχεία για τους λογαριασμούς σας.

Οι άνθρωποι είναι γενικά ευκαιριακοί. Όταν περπατάτε πέρα ​​από μια μήλα πρόκειται να ανεβείτε στο δέντρο και να επιλέξετε αυτά που βρίσκονται στην κορυφή ή θα πάρετε τα μήλα κάτω. Οι κλοπές τείνουν να πηγαίνουν για σπίτια που είναι τα λιγότερο ασφαλή.

Πρόκειται μόνο για τη στάθμιση των παραγόντων κινδύνου, χρόνου και προσπάθειας και των πιθανών ανταμοιβών. Με απλά λόγια. Μην φτιάχνετε τον εαυτό σας φτωχό φρούτα.

Το KeepassX μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε τον οικιακό σας υπολογιστή και τους κωδικούς πρόσβασης στο Διαδίκτυο με πολλούς τρόπους και αυτό το άρθρο θα συζητήσει πώς.

01 από 07

Πώς να πάρετε το KeepassX

Προστατέψτε τους κωδικούς σας με το KeepassX.

Το KeepassX είναι διαθέσιμο στις αποθήκες για όλες τις μεγάλες διανομές του Linux.

Εάν χρησιμοποιείτε διανομή Linux που βασίζεται στο Debian / Ubuntu, θα μπορείτε να εγκαταστήσετε το KeepassX είτε χρησιμοποιώντας το Κέντρο Λογισμικού, το Synaptic ή το apt-get .

Για παράδειγμα σε έναν τερματικό πληκτρολογήστε τα εξής:

sudo apt-get εγκαταστήστε το keepassx

Εάν χρησιμοποιείτε Fedora ή CentOS, τότε θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε το YUM Extender ή το YUM για να εγκαταστήσετε το keepassx .

Για παράδειγμα σε έναν τερματικό πληκτρολογήστε τα εξής:

yum install keepassx

οι χρήστες του openSUSE μπορούν να χρησιμοποιήσουν το YAST ή το Zypper.

02 του 07

Πώς να δημιουργήσετε μια βάση δεδομένων KeepassX

Δημιουργία βάσης δεδομένων Keepass.

Για να δημιουργήσετε μια βάση δεδομένων Keepass κάντε κλικ στο πρώτο εικονίδιο στη γραμμή εργαλείων.

Εμφανίζεται μια οθόνη που σας ζητάει να εισαγάγετε έναν κωδικό πρόσβασης για τη βάση δεδομένων Keepass και προαιρετικά ένα πλαίσιο για τη δημιουργία αρχείου keepass.

Αυτή η ιστοσελίδα παρέχει λεπτομέρειες για τους λόγους και τον τρόπο χρήσης ενός κλειδιού για την προστασία των δεδομένων σας.

03 του 07

Η βασική διεπαφή χρήστη KeepassX

Η διεπαφή χρήστη KeepassX.

KeepassX είναι βασικά ένα μέρος για να αποθηκεύσετε όλα τα ονόματα χρήστη και τους κωδικούς πρόσβασης, ώστε να μην χρειάζεται πλέον να τα θυμάστε.

Τώρα ίσως να σκέφτεστε ότι αυτό βάζει όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι και όλοι οι χάκερ πρέπει να κάνετε είναι να περάσετε έναν από τους κωδικούς πρόσβασής σας αντί για πολλά διαφορετικά ονόματα χρηστών και κωδικούς πρόσβασης για διαφορετικούς ιστότοπους.

Η αλήθεια είναι ότι αν χρησιμοποιήσετε ένα καλό keyfile τότε θα είναι αρκετά δύσκολο να ξεπεράσετε την ασφάλεια KeepassX.

Ένα άλλο σημείο είναι ότι για να αποκτήσετε πρόσβαση στη βάση δεδομένων KeepassX, ένας χάκερ θα πρέπει να έχει ξεπεράσει το τείχος προστασίας του υπολογιστή σας και να έχει πλήρη πρόσβαση στον υπολογιστή σας. (Έχετε ήδη συμβιβαστεί).

Θυμηθείτε το σημείο που έγινε προηγουμένως σχετικά με τον κίνδυνο, το χρόνο και την προσπάθεια, και τις ανταμοιβές. Ένας χάκερ μπορεί να περάσει ώρες προσπαθώντας να σπάσει τον υπολογιστή του σπιτιού σας για να πάρει τα διαπιστευτήρια ενός ατόμου ή μπορεί να σπάσει σε μια ηλεκτρονική υπηρεσία που έχει κυριολεκτικά τα διαπιστευτήρια χιλιάδων ή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το ίδιο όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης για πολλές υπηρεσίες, όπως τραπεζικό λογαριασμό, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, PayPal, eBay και άλλους ιστότοπους. Το KeepassX θα σας αφήσει να έχετε πολλαπλούς κωδικούς πρόσβασης που είναι εξαιρετικά δύσκολο να σπάσουν χωρίς να χρειάζεται να τους θυμάστε. Αυτό σας κάνει ασφαλέστερο από το 99% των άλλων χρηστών οποιουδήποτε ιστότοπου.

Τα εικονίδια στην κορυφή της οθόνης σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε μια νέα βάση δεδομένων κωδικών πρόσβασης, να ανοίξετε μια υπάρχουσα βάση δεδομένων, να αποθηκεύσετε μια βάση δεδομένων, να προσθέσετε μια νέα καταχώρηση στην τρέχουσα βάση δεδομένων, να επεξεργαστείτε μια καταχώρηση στην τρέχουσα βάση δεδομένων, να διαγράψετε μια καταχώρηση από τη βάση δεδομένων, αντιγράψτε ένα όνομα χρήστη στο πρόχειρο και αντιγράψτε έναν κωδικό πρόσβασης στο πρόχειρο.

Υπάρχουν δύο κύριοι πίνακες στη διεπαφή. Το αριστερό παράθυρο περιέχει μια λίστα ομάδων και το δεξιό παράθυρο έχει τις καταχωρίσεις μέσα σε κάθε ομάδα.

Από προεπιλογή υπάρχουν δύο ομάδες:

Στην ομάδα διαδικτύου, μπορείτε να προσθέσετε τοποθεσίες όπως το Google, το eBay, το PayPal κ.λπ.

Ίσως θελήσετε να δημιουργήσετε μια άλλη ομάδα που ονομάζεται τοπική για την αποθήκευση κωδικών πρόσβασης τοπικών εφαρμογών.

04 του 07

Προσθέστε μια νέα εγγραφή στο KeepassX

Προσθέστε μια νέα καταχώριση Keepass.

Για να προσθέσετε μια νέα καταχώρηση, κάντε κλικ στο νέο εικονίδιο εισόδου στη γραμμή εργαλείων ή κάντε δεξί κλικ στο δεξιό παράθυρο και επιλέξτε "νέα καταχώρηση".

Εμφανίζεται μια οθόνη με τα ακόλουθα πεδία:

Η ομάδα μπορεί να είναι οποιαδήποτε από τις ομάδες στο αριστερό παράθυρο και μπορείτε να επιλέξετε ένα εικονίδιο για να συσχετιστεί με την καταχώρηση.

Ο τίτλος σάς βοηθά να καθορίσετε ποια είναι η καταχώριση (π.χ. Google). Καταχωρίστε το όνομα χρήστη του λογαριασμού στο πλαίσιο ονόματος χρήστη και τη διεύθυνση URL στον ιστότοπο στο πλαίσιο που παρέχεται.

Εισαγάγετε έναν κωδικό πρόσβασης στο πλαίσιο και επαναλάβετε την. Η μπάρα ποιότητας θα αυξηθεί στο χρώμα ανάλογα με το πόσο δύσκολο είναι να σπάσει.

Το κουμπί δίπλα στο πλαίσιο κωδικού πρόσβασης εναλλάσσει μεταξύ της εμφάνισης αστερίσκων (*) και του πραγματικού κωδικού πρόσβασης.

Μπορείτε να εισαγάγετε ένα σχόλιο για να περιγράψετε καλύτερα την καταχώρηση, εάν απαιτείται.

Εάν γνωρίζετε ότι ο κωδικός πρόσβασης λήγει μετά από μια χρονική περίοδο, μπορείτε να εισάγετε την ημερομηνία λήξης του κωδικού πρόσβασης.

Για να ολοκληρώσετε τη δημιουργία μιας καταχώρησης, πατήστε OK.

05 του 07

Δημιουργία πιο ασφαλών κωδικών πρόσβασης

Δημιουργία ασφαλών κωδικών πρόσβασης.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε έναν καλύτερο κωδικό πρόσβασης από αυτόν που χρησιμοποιείτε αυτήν τη στιγμή και να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης για τον ηλεκτρονικό λογαριασμό στον κωδικό που δημιουργήθηκε.

Σκεφτείτε τον ασφαλέστερο κωδικό πρόσβασης που θέλετε και καταχωρίστε τον στο κουτί για μια καταχώρηση. Μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα είναι σχεδόν εξίσου ασφαλής με τους παραγόμενους κωδικούς πρόσβασης που παράγει το KeepassX.

Όταν δημιουργείτε μια νέα καταχώρηση, κάντε κλικ στο κουμπί δημιουργίας.

Η γεννήτρια κωδικών έχει τρεις καρτέλες:

Ένας τυχαίος κωδικός θα είναι ακριβώς αυτός. Μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι μεταβιβάζει τις συνθήκες του διαδικτυακού λογαριασμού επιλέγοντας κεφαλαία γράμματα, μικρά γράμματα, αριθμούς, λευκούς χώρους, μείον, υπογραμμισμένους και ειδικούς χαρακτήρες.

Κάνοντας κλικ στο κουμπί δημιουργίας θα δημιουργηθεί ένας κωδικός πρόσβασης. Μπορείτε να δείτε τον κωδικό που δημιουργήθηκε κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του μικρού ματιού.

Θα δείτε αμέσως τον τυχαίο κωδικό πρόσβασης. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος που κάποιος άνθρωπος να θυμάται έναν τέτοιο κωδικό πρόσβασης και θα χρειαζόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα έναν χάκερ χρησιμοποιώντας ωμή δύναμη για να τον σπάσει.

Ο κωδικός πρόσβασης είναι ακόμα πιο ασφαλής αυξάνοντας το μήκος του κωδικού πρόσβασης.

06 του 07

Δημιουργία προφανών κωδικών πρόσβασης χρησιμοποιώντας το KeepassX

Δημιουργήστε ισχυρούς αναγνώσιμους κωδικούς πρόσβασης.

Ένας εντελώς τυχαίος κωδικός πρόσβασης μπορεί να είναι υπερβολικός για μερικούς ανθρώπους.

Ευτυχώς, το KeepassX σας επιτρέπει να δημιουργήσετε έναν τυχαίο κωδικό πρόσβασης ο οποίος είναι πιο ανθρώπινος αναγνώσιμος.

Απλά επιλέξτε την καρτέλα που θα προδώσετε στο παράθυρο δημιουργίας κωδικού πρόσβασης.

Ο κωδικός πρόσβασής σας μπορεί να περιέχει αριθμούς, γράμματα, κεφαλαία και προαιρετικά ειδικούς χαρακτήρες.

Όταν κάνετε κλικ δημιουργήστε ένα νέο κωδικό πρόσβασης θα δημιουργηθεί αλλά σε αντίθεση με την τυχαία γενιά περιέχει πραγματικές λέξεις.

Από προεπιλογή, ο κωδικός πρόσβασης έχει μήκος 25 χαρακτήρων, αλλά μπορείτε να τον συντομεύσετε εάν το επιθυμείτε. Όσο μικρότερος είναι ο κωδικός πρόσβασης, τόσο λιγότερο ασφαλής είναι.

07 του 07

Χρησιμοποιώντας το KeepassX για να εισάγετε κωδικούς πρόσβασης στο διαδίκτυο

Χρησιμοποιώντας το KeepassX.

Πώς λοιπόν να σας βοηθήσει να έχετε μια βάση δεδομένων γεμάτη από κωδικούς πρόσβασης;

Λοιπόν, όταν φορτώνετε για παράδειγμα το Google και ζητάει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας, μπορείτε να κάνετε κλικ στα εικονίδια αντιγραφής σε πρόχειρο στο KeepassX και να επικολλήσετε το όνομα χρήστη και τους κωδικούς πρόσβασης στα σχετικά πεδία και να συνδεθείτε.

Αυτό αποτρέπει την αποθήκευση κωδικών πρόσβασης στο Google (και σε άλλους λογαριασμούς στο διαδίκτυο).

Χρησιμοποιώντας τα εικονίδια αντίγραφο σε πρόχειρο, προστατεύετε τον εαυτό σας από τους keyloggers που μπορεί να έχουν εγκατασταθεί κατά λάθος στο σύστημά σας (Εάν χρησιμοποιείτε το Linux αυτό είναι λιγότερο πιθανό αλλά όχι αδύνατο).

Επίσης, χρησιμοποιώντας το KeepassX μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολύ πιο ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης από ό, τι κανονικά, επειδή δεν χρειάζεται να το θυμάστε οι ίδιοι.

Μπορείτε επίσης να κρατήσετε έναν υπαινιγμό για τον εαυτό σας ως το σχόλιο στο KeepassX. Αυτό είναι πολύ πιο ασφαλές από τη δημιουργία μιας υπενθύμισης κωδικού πρόσβασης σε μια ηλεκτρονική εφαρμογή.

Πολλοί χάκερ θα προσπαθήσουν να ανακτήσουν την επιλογή κωδικού πρόσβασης χρησιμοποιώντας πληροφορίες που έχουν ανακαλύψει για τα θύματα που είναι ανοιχτά αποθηκευμένα στο Facebook ή σε άλλους λογαριασμούς τους στο διαδίκτυο.

Μην τους διευκολύνετε. Προστατέψτε τα ονόματα χρήστη και τους κωδικούς πρόσβασης σας σήμερα με το KeepassX.