Ηλεκτρονικά χειριστήρια γκαζιού

Η τεχνολογία Drive-by-Wire που μπορεί να έχετε ήδη

Μέχρι πρόσφατα, τα συστήματα ελέγχου της γκαζιού ήταν σχεδόν πάντοτε πολύ απλά. Το πεντάλ γκαζιού συνδέθηκε μηχανικά με το γκάζι, και η συμπίεση του θα έκανε το γκάζι να ανοίξει. Τα περισσότερα οχήματα επιτυγχάνουν αυτό το κατόρθωμα με ένα καλώδιο γκαζιού και σύνδεση, αν και υπήρξαν μερικοί που χρησιμοποίησαν πιο περίπλοκα συστήματα άκαμπτων ράβδων και μοχλών. Σε κάθε περίπτωση, υπήρχε πάντα μια άμεση, φυσική σύνδεση μεταξύ του ποδιού και του γκαζιού.

Ο ηλεκτρονικός κινητήρας ελέγχει περίπλοκα θέματα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, αλλά εξαρτήματα όπως αισθητήρες θέσης πεταλούδας σχεδιάστηκαν ακριβώς για να επιτρέπουν στον υπολογιστή να κάνει ρυθμίσεις. Τα χειριστήρια του γκαζιού παρέμειναν εντελώς μηχανικά και τα φυσικά καλώδια και οι συνδέσεις ήταν ακόμα η τάξη της ημέρας.

Πώς λειτουργεί ο ηλεκτρονικός έλεγχος πεταλούδας;

Ηλεκτρονικά ελεγχόμενοι στραγγαλισμοί λειτουργούν ακριβώς όπως οι παραδοσιακοί στραγγαλισμοί, αλλά δεν υπάρχει φυσικό καλώδιο ή σύνδεσμος που να συνδέει το πεντάλ αερίου με τον κινητήρα. Όταν πιέζεται το πεντάλ γκαζιού σε ένα όχημα που χρησιμοποιεί τεχνολογία μετάδοσης κίνησης με καλώδιο , ένας αισθητήρας μεταδίδει δεδομένα σχετικά με τη θέση του πεντάλ. Ο υπολογιστής μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να αλλάξει τη θέση του γκαζιού.

Εκτός από την πραγματική θέση του πεντάλ αερίου, ο υπολογιστής μπορεί επίσης να βασίζεται σε διάφορες άλλες πληροφορίες για να καθορίσει την καλύτερη πορεία δράσης. Αντί απλώς ανοίγοντας ή κλείνοντας το γκάζι ως άμεση απάντηση στη θέση του πεντάλ, ο υπολογιστής μπορεί να αναλύσει την τρέχουσα ταχύτητα του οχήματος, τη θερμοκρασία του κινητήρα, το υψόμετρο και άλλους παράγοντες πριν ανοίξει ή κλείσει το γκάζι.

Γιατί χρειάζεται ηλεκτρονικός έλεγχος πεταλούδας;

Όπως πολλές άλλες εξελίξεις στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο κύριος σκοπός του ηλεκτρονικού ελέγχου γκαζιού είναι η αύξηση της απόδοσης. Δεδομένου ότι η ηλεκτρονική τεχνολογία ελέγχου γκαζιού μπορεί να βασίζεται σε πολλές εισόδους αισθητήρων, τα συστήματα αυτά μπορούν να λειτουργούν με πολύ υψηλότερο βαθμό απόδοσης από τα οχήματα που χρησιμοποιούν παραδοσιακά ρυθμιστικά γκαζιού.

Η χρήση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας ελέγχου γκαζιού μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη οικονομία καυσίμου και μειωμένες εκπομπές ρύπων εξάτμισης, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας του μεγαλύτερου ελέγχου που παρέχει σε μίγματα αέρα / καυσίμου. Αυτό, φυσικά, οφείλεται στο γεγονός ότι αυτά τα συστήματα είναι ικανά να ρυθμίσουν τη θέση του γκαζιού και να ρυθμίσουν την ποσότητα καυσίμου, ενώ τα παραδοσιακά συστήματα μπορούν μόνο να τσίμπησουν την ποσότητα καυσίμου για να ταιριάζουν με τη θέση του γκαζιού.

Ο ηλεκτρονικός έλεγχος της γκαζιού μπορεί επίσης να ενσωματωθεί χωρίς προβλήματα σε τεχνολογίες όπως το cruise control , ο ηλεκτρονικός έλεγχος ευστάθειας και ο έλεγχος πρόσφυσης, που μπορούν να βελτιώσουν το χειρισμό και να αυξήσουν την ασφάλεια.

Είναι ο ηλεκτρονικός έλεγχος πεταλούδας ασφαλής;

Κάθε φορά που τοποθετείται κάποια τεχνολογία μεταξύ του οδηγού και του οχήματος που ελέγχει, δημιουργεί το δυναμικό τουλάχιστον για κάποιο επίπεδο κινδύνου. Όταν οδηγείτε ένα όχημα που χρησιμοποιεί παραδοσιακά χειριστήρια γκαζιού, βασίζεστε συνήθως σε ένα καλώδιο Bowden για να ενεργοποιήσετε το γκάζι. Αυτός ο τύπος καλωδίου αποτελείται από ένα καλώδιο μέσα σε μια πλαστική θήκη και αποτυγχάνει τακτικά. Το καλώδιο μπορεί να κολλήσει στο περίβλημα ή μπορεί να φθαρεί και τελικά να σπάσει. Το τέλος ενός καλωδίου Bowden μπορεί επίσης να αποσπαστεί, πράγμα που θα το καταστήσει άχρηστο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα αποτυχημένο καλώδιο γκαζιού θα έχει ως αποτέλεσμα ένα όχημα που δεν μπορεί να επιταχύνει. Αν αυτό συμβαίνει σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου, μπορεί να οδηγήσει σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Ωστόσο, είναι σχετικά σπάνιο ένα παραδοσιακό καλώδιο γκαζιού να κολλήσει στην ανοικτή θέση.

Με τα ηλεκτρονικά χειριστήρια γκαζιού, η κύρια ανησυχία είναι ότι το γκάζι είναι κολλημένο στην ανοικτή θέση ή ο υπολογιστής παραγγέλλει εσφαλμένα το γκάζι για να ανοίξει. Τα σύγχρονα ηλεκτρονικά χειριστήρια γκαζιού έχουν σχεδιαστεί με σκοπό την αποφυγή αυτού του τύπου της κατάστασης, αλλά ορισμένες περιπτώσεις υψηλού προφίλ έχουν δημιουργήσει ανησυχίες.

Ηλεκτρονικός έλεγχος πεταλούδας και ξαφνική ακούσια επιτάχυνση

Όταν ένα όχημα επιταχύνει χωρίς σκόπιμη εισαγωγή από τον οδηγό, αναφέρεται ως «ξαφνική ακούσια επιτάχυνση». Ορισμένες πιθανές αιτίες ξαφνικής ακούσιας επιτάχυνσης περιλαμβάνουν:

Πολλές περιπτώσεις ξαφνικής ακούσιας επιτάχυνσης οφείλονται στην παγίδευση του πεντάλ, η οποία μπορεί εύκολα να συμβεί αν το χαλάκι δαπέδου γλιστρήσει προς τα εμπρός και παρεμβαίνει στις κανονικές λειτουργίες του πεντάλ. Αυτό μπορεί να πιέσει το πεντάλ γκαζιού, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσλειτουργία στο πεντάλ του φρένου.

Σύμφωνα με το NHTSA, πολλές περιπτώσεις ΗΠΑ συμβαίνουν επίσης όταν ένας οδηγός πιέζει τυχαία το αέριο αντί για το φρένο. Αυτό συνέβη με την ανάκληση της Audi κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 που οδήγησε στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να αυξήσει την απόσταση μεταξύ των πεντάλ αερίου και πέδης.

Με τα ηλεκτρονικά χειριστήρια γκαζιού, η ανησυχία είναι ότι ο υπολογιστής μπορεί να ανοίξει το γκάζι ανεξάρτητα από το αν το πεντάλ φρένου πιέζεται. Αυτό θα δημιουργούσε μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση, ειδικά σε ένα όχημα που χρησιμοποίησε επίσης την τεχνολογία φρένων με καλώδιο, αν και εξακολουθεί να αποτελεί απλώς υποθετική ανησυχία. Ενώ η Toyota έκανε ανάκληση ορισμένων οχημάτων που χρησιμοποίησαν τα συστήματα ETC λόγω ενός προβλήματος με την USA το 2009 και το 2010, δεν υπήρχαν καθόλου αποδεικτικά στοιχεία ότι η ηλεκτρονική τεχνολογία ελέγχου της πεταλούδας τους ήταν σφάλμα.