Τι είναι η αποθήκευση Flash;

Η κανονική μνήμη RAM (μνήμη τυχαίας προσπέλασης) που χρησιμοποιείται συχνά σε υπολογιστές είναι πτητική. Αυτό σημαίνει ότι όταν απενεργοποιήσετε τον υπολογιστή, χάνονται όλες οι πληροφορίες που αποθηκεύονται στα μνήμη μνήμης. Σε αντίθεση με αυτό, η μνήμη flash δεν είναι πτητική, πράγμα που σημαίνει ότι οι πληροφορίες που αποθηκεύονται σε αυτόν τον τύπο τεχνολογίας μνήμης διατηρούνται όταν κόβεται η τροφοδοσία. Οι πληροφορίες που γράφονται και διαγράφονται από αυτές τις ειδικές μνήμες μνήμης πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά και όχι με μηχανικό τρόπο - παρόμοια με την παλαιότερη και πολύ πιο αργή τεχνολογία EEPROM (Ηλεκτρικά Διαγράψιμη Προγραμματιζόμενη Μόνο για ανάγνωση). Αυτή η μορφή τεχνολογίας στερεάς κατάστασης διαφέρει από την μηχανική αποθήκευση όπως οι τυπικοί σκληροί δίσκοι . οι πληροφορίες σε αυτήν την περίπτωση αποθηκεύονται με μαγνητισμό. Ο πιο συνηθισμένος τύπος μνήμης flash που χρησιμοποιείται σήμερα είναι το NAND - αυτό το όνομα λαμβάνεται από τον τελεστή NAND της ηλεκτρονικής λογικής πύλης επειδή η μνήμη flash χρησιμοποιεί πλωτά τρανζίστορ MOSFET με πλωτή πύλη τα οποία είναι διατεταγμένα με παρόμοιο τρόπο.

Πώς λειτουργεί?

Όπως εξηγήθηκε προηγουμένως, η μνήμη flash χρησιμοποιεί τρανζίστορ πλωτής πύλης. Αυτά είναι διατεταγμένα σε ένα πλέγμα. Αντί ένα τυπικό τρανζίστορ που έχει μία πύλη, η μνήμη NAND flash έχει δύο πύλες. Έχοντας δύο πύλες καθιστά δυνατή την «αποθήκευση» μιας τάσης ανάμεσα στις δύο πύλες έτσι ώστε να μην αποστραγγίζεται - αυτό είναι πολύ σημαντικό και καθιστά τις πληροφορίες αποθηκευμένες μη πτητικές. Στην πραγματικότητα, αυτή η «παγιδευμένη» τάση (που αντιπροσωπεύει πληροφορίες) στο τσιπ μπορεί να παραμείνει σε κλειδωμένη κατάσταση για πολλά χρόνια - ή μέχρι να διαγράψετε τη μνήμη. Οι αποθηκευμένες πληροφορίες διαγράφονται με αποστράγγιση της τάσης μακριά από τις δύο πύλες χρησιμοποιώντας τη λειτουργία ειδικής πλωτής πύλης που είναι μοναδική για την τεχνολογία μνήμης flash.

Κοινές ηλεκτρονικές συσκευές που βασίζονται σε φλας

Υπάρχουν πολλές καταναλωτικές ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούν τη μνήμη flash NAND ως αποθήκευση. Ορισμένες λύσεις εξωτερικής αποθήκευσης χρησιμοποιούν επίσης μνήμη flash NAND. Οι τύποι υλικού που πιθανότατα συναντάτε και χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο τεχνολογίας περιλαμβάνουν:

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Όπως όλες οι τεχνολογίες, υπάρχουν πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης του. Ένα από τα καθαρότερα πλεονεκτήματα της χρήσης της μνήμης flash (και συσκευών που τη χρησιμοποιούν) είναι ότι δεν υπάρχουν μηχανικά εξαρτήματα που να μπορούν να φθαρούν ή να υποστούν εύκολα ζημιές. Για συσκευές αναπαραγωγής MP3 και άλλες συσκευές που μπορούν να αναπαράγουν ψηφιακή μουσική, αυτό είναι το τέλειο μέσο αποθήκευσης, το οποίο είναι απομονωμένο από δόνηση, ακούσια μαγνητική διαγραφή κλπ. Η μνήμη flash είναι επίσης σχετικά φτηνή και μπορεί να είναι μια καλή επιλογή αποθήκευσης - και για τους κατασκευαστές των συσκευών υλικού και των καταναλωτών που επιθυμούν να αγοράσουν επιπλέον αποθηκευτικό χώρο με τη μορφή κάρτας μνήμης.

Ωστόσο, η μνήμη flash έχει τα ελαττώματά της. Για αρχάριους, έχει μια πεπερασμένη διάρκεια ζωής στον αριθμό των φορών που τα δεδομένα μπορούν να εγγραφούν στην ίδια περιοχή της μνήμης. Αυτό είναι γνωστό ως κύκλοι P / E (κύκλοι προγραμματισμού-ευκολίας) και τυπικά έχει μέγιστο αριθμό περίπου 100.000 ανάγνωσης / εγγραφής. Μετά από αυτό, η αποθήκευση του φλας θα μειωθεί στην αξιοπιστία καθώς η μνήμη NAND επιδεινώνεται. Αυτή η φθορά της μνήμης μπορεί να εξομαλυνθεί σε συσκευές αναπαραγωγής MP3 και σε άλλες φορητές συσκευές που χρησιμοποιούν λογισμικό που απλώνει αυτούς τους κύκλους ανάγνωσης / εγγραφής και εξελίσσεται πιο ομοιόμορφα κάνοντας τη συσκευή να διαρκεί πολλά χρόνια υπό κανονική χρήση. Ένα άλλο μειονέκτημα για τη μνήμη flash είναι ότι εξακολουθεί να μην μετρά μέχρι τις ικανότητες TB (Terabyte) που βλέπουμε στους μηχανικούς σκληρούς δίσκους και έτσι αυτή η τεχνολογία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί (ακόμα) για μαζική αποθήκευση σε μεγάλη κλίμακα.