Πώς λειτουργούν οι συναγερμοί αυτοκινήτου;

Τι είναι οι συναγερμοί αυτοκινήτου και πώς λειτουργούν

Κλοπή αυτοκινήτου είναι μια μεγαλύτερη απειλή σε ορισμένες πόλεις από ό, τι σε άλλες, αλλά είναι ένα έγκλημα που συμβαίνει σχεδόν παντού. Σύμφωνα με στοιχεία του FBI, ένα αυτοκίνητο κλέβεται στις ΗΠΑ περίπου κάθε 43 δευτερόλεπτα. Άλλες πηγές συνδέουν το ετήσιο κόστος κλεμμένων οχημάτων στις ΗΠΑ με 5 έως 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεδομένου ότι το αυτοκίνητό σας είναι πιθανώς ένα από τα πιο ακριβά πράγματα που έχετε στην κατοχή σας, οι πιθανότητες είναι καλές που έχετε δώσει τουλάχιστον μια περασμένη σκέψη στο θέμα των συναγερμών αυτοκινήτων.

Ο κύριος σκοπός ενός συναγερμού αυτοκινήτου είναι να αποτρέψει την κλοπή, η οποία μπορεί να επιτευχθεί είτε με εκφοβισμό των ενδεχόμενων κλεφτών είτε με απλή απενεργοποίηση του οχήματος. Οι συναγερμοί αυτοκινήτων έχουν υποστεί πυρκαγιά επειδή είναι λιγότερο αποτελεσματικοί και ακόμη και οι πιο περίπλοκες συσκευές μπορούν να παρακάμπτονται από έξυπνους εγκληματίες, αλλά υπάρχουν στοιχεία ότι ένας καλός συναγερμός αυτοκινήτου μπορεί να προσφέρει προστασία από εγκλήματα ευκαιρίας.

Η βασική ανατομία ενός συναγερμού αυτοκινήτου

Στο πιο βασικό επίπεδο, οι συναγερμοί αυτοκινήτων είναι σχετικά απλές συσκευές. Αποτελούνται από τουλάχιστον τρία στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν:

  1. Τουλάχιστον ένας τύπος αισθητήρα.
  2. Ορισμένοι τύποι σειρήνων ή φώτα που αναβοσβήνουν.
  3. Μία μονάδα ελέγχου για να λειτουργήσει.

Αν κοιτάξετε ένα πολύ βασικό σύστημα συναγερμού αυτοκινήτου που περιλαμβάνει μόνο αυτά τα τρία εξαρτήματα, είναι αρκετά εύκολο να δείτε πώς λειτουργεί όλο το πράγμα.

Στο πιο βασικό σύστημα, ο αισθητήρας θα εγκατασταθεί στην πόρτα του οδηγού και θα συνδεθεί με το καλώδιο όταν ανοίξει η πόρτα. Με το σύστημα οπλισμένο, το άνοιγμα της πόρτας θα στείλει ένα σήμα στη μονάδα ελέγχου. Στη συνέχεια, η μονάδα ελέγχου θα ενεργοποιήσει την σειρήνα, δίνοντας προσοχή στο όχημα και ελπίζουμε να τρομάξει τον πιθανό κλέφτη.

Στην πράξη, οι συναγερμοί αυτοκινήτων είναι συχνά πολύ πιο περίπλοκοι.

Οι περισσότεροι συναγερμοί αυτοκινήτων περιλαμβάνουν ραδιοφωνικούς δέκτες που είναι ενσωματωμένοι στις μονάδες ελέγχου, πομποί που έχουν τη μορφή εξαρτημάτων κλειδιών και μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών ειδών αισθητήρων. Μπορούν επίσης να συνδεθούν σε μια ποικιλία συστημάτων οχημάτων, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορες επιπτώσεις.

Τι είναι οι αισθητήρες συναγερμών αυτοκινήτου;

Οι αισθητήρες συναγερμού αυτοκινήτου είναι τα μάτια και τα αυτιά που χρησιμοποιεί η μονάδα ελέγχου για να πει πότε κάποιος προσπαθεί να εισέλθει στο όχημα. Αυτοί οι αισθητήρες λειτουργούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αλλά εξυπηρετούν όλοι τον ίδιο βασικό σκοπό.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι αισθητήρων συναγερμού αυτοκινήτου περιλαμβάνουν:

Αισθητήρες πόρτας συναγερμού αυτοκινήτου

Οι αισθητήρες πόρτας είναι οι πιο βασικοί και συνηθισμένοι αισθητήρες που διατίθενται και βρίσκονται σε σχεδόν όλα τα συστήματα συναγερμού αυτοκινήτου. Αυτοί οι αισθητήρες μπορούν να εγκατασταθούν στις πόρτες, τον κορμό και την κουκούλα ενός αυτοκινήτου και επιτρέπουν στο σύστημα να αισθανθεί κάθε φορά που κάποιος ανοίγει κάτι για να αποκτήσει πρόσβαση στο όχημα.

Ο λόγος των αισθητήρων πόρτας είναι τόσο συνηθισμένος είναι ότι συνήθως δένονται απευθείας σε διακόπτες που υπάρχουν ήδη στο αυτοκίνητό σας. Αν έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι το φως του θόλου σας ανάβει και σβήνει όταν ανοίγετε και κλείνετε την πόρτα σας, αυτό οφείλεται στον ίδιο διακόπτη πόρτας που φέρει ελατήρια, που συνήθως συναντούν οι συναγερμοί αυτοκινήτου.

Οι παραλλαγές αυτού του θέματος συνδέονται με τις λαβές των θυρών, γεγονός που επιτρέπει στο σύστημα ελέγχου να ακούει τον συναγερμό τη στιγμή που κάποιος αγγίζει τη λαβή.

Ενώ οι αισθητήρες συναγερμού θυρών συνήθως είναι αρκετά εύκολο να εγκατασταθούν, δεν είναι απολύτως ασφαλείς. Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ότι όλοι οι κλέφτες πρέπει να κάνουν για να παρακάμψουν αυτόν τον τύπο αισθητήρα είναι να σπάσουν ένα παράθυρο και να ανεβαίνουν χωρίς να ανοίξουν την πόρτα.

Μικρόφωνα και αισθητήρες πίεσης

Και οι δύο αισθητήρες πίεσης και τα μικρόφωνα λειτουργούν με την ίδια αρχή, αλλά εξυπηρετούν ελαφρώς διαφορετικούς σκοπούς. Τα μικρόφωνα ανιχνεύουν τη στάθμη θορύβου περιβάλλοντος, η οποία επιτρέπει στο σύστημα ελέγχου να παρακολουθεί τους ήχους όπως το σπαστό γυαλί που υποδεικνύουν κλοπή σε διαδικασία.

Οι αισθητήρες πίεσης λειτουργούν με την ίδια βασική αρχή που κάνουν τα μικρόφωνα, αλλά εκπέμπουν όταν αλλάζει η πίεση στο όχημα. Εφόσον το σπάσιμο ενός παραθύρου ή το άνοιγμα μιας πόρτας θα προκαλέσει αλλαγή πίεσης, αυτός ο τύπος αισθητήρα μπορεί να είναι σχετικά αποτελεσματικός.

Αισθητήρες κραδασμών συναγερμού αυτοκινήτου

Αυτοί οι αισθητήρες στέλνουν ένα σήμα στη μονάδα ελέγχου, εάν το όχημα σπρώχνεται με οποιονδήποτε τρόπο και υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι. Μερικοί είναι διακόπτες υδραργύρου, ενώ άλλοι είναι πιο περίπλοκοι. Ορισμένοι αισθητήρες κλονισμού είναι σε θέση να γνωστοποιούν τη σοβαρότητα της κίνησης στη μονάδα ελέγχου, η οποία μπορεί στη συνέχεια να αποφασίσει εάν θα απενεργοποιήσει τον συναγερμό ή απλά θα δώσει μια προειδοποίηση.

Δεδομένου ότι αυτοί οι αισθητήρες μπορούν να ενεργοποιηθούν απλά προσκρούοντας σε ένα όχημα, συχνά σβήνουν τυχαία. Είναι επίσης πιθανό κάποιος να στείλει αυτόν τον τύπο αισθητήρα σε σκοπό για κακόβουλους λόγους ή τη δική του διασκέδαση.

Το καλό πράγμα για τους αισθητήρες κλονισμού είναι ότι δεν μπορούν να νικηθούν τόσο εύκολα όσο οι αισθητήρες πόρτας. Εάν ένας κλέφτης σπάσει ένα παράθυρο και αναρριχηθεί μέσα, υπάρχει μια καλή πιθανότητα ότι το όχημα θα καταλήξει να κινηθεί αρκετά γύρω για να θέσει εκτός λειτουργίας το συναγερμό

Αισθητήρες κίνησης συναγερμού αυτοκινήτου

Οι περισσότεροι αισθητήρες συναγερμού αυτοκινήτου έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν την κλοπή ολόκληρου του οχήματος, αλλά ορισμένοι κλέφτες βρίσκονται λίγο μετά τα μέρη. Για παράδειγμα, ένας κλέφτης θα σηκώσει μερικές φορές ένα αυτοκίνητο και θα αφαιρέσει τους τροχούς του.

Ενώ ένας αισθητήρας κλονισμού μπορεί να σβήσει κατά τη διάρκεια αυτού του τύπου κλοπής, οι αισθητήρες κίνησης σχεδιάζονται με αυτό τον ακριβή τύπο σεναρίου.

Όταν ένας αισθητήρας κίνησης ή κλίσης εντοπίσει ότι ένα όχημα έχει περιστραφεί ή κλίνει πέρα ​​από ένα συγκεκριμένο σημείο, ακόμα κι αν κινήθηκε πολύ αργά, θα στείλει ένα σήμα στη μονάδα ελέγχου για να ηχήσει τον συναγερμό. Αυτό επιτυγχάνεται συνήθως με έναν διακόπτη υδραργύρου, αλλά υπάρχουν και άλλα σχέδια.

Αυτός ο τύπος διακόπτη είναι λιγότερο πιθανό να καταγράψει ένα ψευδώς θετικό από κάποιον που τυχαία χτύπησε επάνω ενάντια στο αυτοκίνητο.

Σχεδιάζοντας την προσοχή και τον τρομακτικό κλέφτη

Για την αποτελεσματική αποτροπή κλοπής, ο συναγερμός αυτοκινήτου πρέπει επίσης να είναι σε θέση να ειδοποιεί οποιονδήποτε στην περιοχή ότι μια κλοπή βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους. Για το σκοπό αυτό, οι περισσότεροι συναγερμοί αυτοκινήτων χρησιμοποιούν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

Οι σειρήνες είναι το πιο αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό των συναγερμών αυτοκινήτων, και είναι επίσης το πιο ενοχλητικό όταν ένας συναγερμός αυτοκινήτου σβήνει τυχαία. Ο όγκος των σειρήνων συναγερμού αυτοκινήτων ποικίλλει από το ένα σύστημα στο άλλο, αλλά είναι αρκετά δυνατά ώστε να είναι πολύ δυσάρεστο να οδηγείτε ένα όχημα γύρω όταν κάποιος πηγαίνει μακριά. Η ιδέα είναι να επιστήσουμε την προσοχή στο όχημα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει τον κλέφτη να εγκαταλείψει το όχημα για έναν ευκολότερο στόχο.

Μια παραλλαγή στο θέμα της σειρήνας είναι ο συναγερμός αυτοκινήτου που έχει ένα σύνολο ηχείων. Αυτοί οι συναγερμοί αυτοκινήτου θα αναπαραγάγουν ένα προειδοποιητικό μήνυμα αν σβήσει ένας αισθητήρας εγγύτητας ή κίνησης. Ενώ ένας πεπειραμένος κλέφτης αυτοκινήτων πιθανότατα δεν θα αποθαρρυνθεί από αυτό το είδος του συστήματος, μπορεί να είναι αρκετά φριχτά για να τρομάξει έναν ευκαιριακό εγκληματία.

Πολλοί συναγερμοί αυτοκινήτων χρησιμοποιούν επίσης υπάρχοντα συστήματα οχημάτων. Μερικοί είναι ικανοί να χτυπήσουν το κέρατο και άλλοι θα αναβοσβήσουν τα σήματα στροφής. Το σύστημα ανάφλεξης μπορεί επίσης να συνδεθεί στον συναγερμό, οπότε μπορεί να είναι δύσκολο για τον κλέφτη να ξεκινήσει το όχημα χωρίς εκτεταμένη γνώση αυτού του συγκεκριμένου συναγερμού.

Λήψη Ελέγχου

Για να συνδέσετε τα πάντα μαζί και να τα καταφέρετε όλα, οι συναγερμοί αυτοκινήτων περιλαμβάνουν συνήθως:

Επιπρόσθετα χαρακτηριστικά

Δεδομένου ότι οι συναγερμοί αυτοκινήτων συχνά συνδέονται σε πολλά διαφορετικά συστήματα, ορισμένα πακέτα περιλαμβάνουν μια ποικιλία από χρήσιμα χαρακτηριστικά που δεν σχετίζονται άμεσα με την αποτροπή κλοπής. Ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την απομακρυσμένη εκκίνηση , την είσοδο χωρίς κλειδί, τα διαγνωστικά όπως την ανάγνωση κώδικα και την απομακρυσμένη κατάσταση του οχήματος μέσω τηλεματικής . Μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι επίσης διαθέσιμα μέσω υπηρεσιών όπως το Lojack και το OnStar .

Είναι απαραίτητες οι συναγερμοί αυτοκινήτου;

Το πρωταρχικό επιχείρημα κατά των συναγερμών αυτοκινήτων είναι ότι καταλήγουν να είναι ένα μεγάλο μέρος του ήχου και της μανίας που δεν σημαίνουν τίποτα. Οι ψεύτικοι συναγερμοί είναι αχαλίνωτοι και εμείς, ως κοινωνία, έχουμε γίνει λιγότερο ή περισσότερο λιγότερο απευαισθητοποιημένοι στον ήχο ενός συναγερμού αυτοκινήτου, επειδή είμαστε τόσο συνηθισμένοι να τις ακούμε.

Είναι επίσης αλήθεια ότι, ενώ η κλοπή αυτοκινήτων παραμένει ασταθής, ο πραγματικός αριθμός κλοπών αυτοκινήτων έχει μειωθεί κάθε χρόνο για τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ασφαλιστικών Πληροφοριών, η κλοπή αυτοκινήτων μειώθηκε κατά 58% μεταξύ 1991 και 2013 και η τάση αυτή συνεχίστηκε μέχρι σήμερα.