Τι είναι ένα αρχείο SWF;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία SWF

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου .SWF (προφέρεται ως "Swiff") είναι ένα αρχείο Shockwave Flash Movie που δημιουργήθηκε από ένα πρόγραμμα Adobe που μπορεί να κρατήσει διαδραστικό κείμενο και γραφικά. Αυτά τα αρχεία κινουμένων σχεδίων χρησιμοποιούνται συχνά για online παιχνίδια που παίζονται μέσα σε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού.

Μερικά από τα προϊόντα της Adobe μπορούν να δημιουργήσουν αρχεία SWF. Ωστόσο, διάφορα προγράμματα λογισμικού μη-Adobe μπορούν να παράγουν και Shockwave Flash Movie, όπως τα MTASC, Ming και SWFTools.

Σημείωση: Το αρχείο SWF είναι ένα αρκτικόλεξο για μικρό μορφότυπο ιστού, αλλά μερικές φορές ονομάζεται αρχείο Shockwave Flash .

Πώς να παίξετε αρχεία SWF

Τα αρχεία SWF αναπαράγονται πιο συχνά από ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού που υποστηρίζει το πρόσθετο Adobe Flash Player. Με αυτό το πρόγραμμα εγκατάστασης, ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού όπως το Firefox, Edge ή ο Internet Explorer είναι σε θέση να ανοίγει αρχεία SWF αυτόματα. Εάν διαθέτετε τοπικό αρχείο SWF στον υπολογιστή σας, μεταφέρετε και τοποθετήστε το σε ένα παράθυρο του προγράμματος περιήγησης για να το αναπαραγάγετε.

Σημείωση: Το Google Chrome δεν φορτώνει αυτόματα στοιχεία Flash, αλλά μπορείτε να επιτρέψετε ρητά το Flash σε συγκεκριμένους ιστότοπους, ώστε να φορτώνονται σωστά.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αρχεία SWF στο Sony PlayStation Portable (με firmware 2.71 συνεχόμενα), Nintendo Wii και PlayStation 3 και νεότερα. Αυτό λειτουργεί παρόμοια με ένα πρόγραμμα περιήγησης για επιτραπέζιους υπολογιστές παίζοντας το αρχείο SWF κατά τη φόρτωση του από έναν ιστότοπο.

Σημείωση: Το Adobe Flash Player δεν σας επιτρέπει να ανοίξετε το αρχείο SWF μέσω οποιουδήποτε είδους μενού Αρχείο ή κάνοντας διπλό κλικ στο αρχείο στον υπολογιστή σας. Για να γίνει αυτό απαιτείται διαφορετικό πρόγραμμα. Ωστόσο, παρακαλούμε να γνωρίζετε ότι ορισμένα αρχεία SWF είναι διαδραστικά παιχνίδια ενώ άλλα μπορεί να είναι μη διαδραστικά διαφημιστικά μηνύματα ή σεμινάρια, επομένως δεν υποστηρίζεται κάθε αρχείο SWF σε όλους τους παίκτες SWF.

Το πρόγραμμα αναπαραγωγής αρχείων SWF μπορεί να παίξει τα παιχνίδια SWF δωρεάν. απλά χρησιμοποιήστε το μενού Αρχείο> Άνοιγμα ... για να επιλέξετε το σωστό από τον υπολογιστή σας. Μερικοί άλλοι ελεύθεροι παίκτες SWF που μας αρέσουν περιλαμβάνουν MPC-HC και GOM Player.

Ένα ελεύθερο ανοιχτήρι αρχείων SWF για macOS είναι SWF & FLV Player. Ένας άλλος είναι ο Elmedia Player, αλλά δεδομένου ότι είναι κυρίως ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων για βίντεο και αρχεία ήχου, πιθανώς δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να παίξετε παιχνίδια που βασίζονται σε SWF.

Τα αρχεία SWF μπορούν επίσης να ενσωματωθούν σε αρχεία PDF και να χρησιμοποιηθούν από το Adobe Reader 9 ή νεότερο.

Φυσικά, τα προϊόντα της ίδιας της Adobe μπορούν να ανοίξουν και αρχεία SWF, όπως το Animate (το οποίο ονομαζόταν Adobe Flash ), το Dreamweaver, το Flash Builder και τα After Effects. Ένα άλλο εμπορικό προϊόν που λειτουργεί με αρχεία SWF είναι το Scaleform, το οποίο αποτελεί μέρος του παιχνιδιού της Autodesk.

Συμβουλή: Επειδή μπορεί να χρειαστείτε διαφορετικά προγράμματα για το άνοιγμα διαφορετικών αρχείων SWF, ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος αλλαγής του προεπιλεγμένου προγράμματος για μια συγκεκριμένη επέκταση αρχείου στα Windows, εάν αυτό ανοίγει αυτόματα σε ένα πρόγραμμα με το οποίο δεν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο SWF

Πολλοί ελεύθεροι μετατροπείς αρχείων βίντεο μπορούν να αποθηκεύσουν ένα αρχείο SWF σε μορφές βίντεο όπως MP4 , MOV , HTML5 και AVI , ενώ μερικές ακόμη σας επιτρέπουν να μετατρέψετε το αρχείο SWF σε μορφή MP3 και άλλες μορφές αρχείων ήχου. Ένα παράδειγμα είναι το Freemake Video Converter .

Ένα άλλο είναι το FileZigZag , το οποίο λειτουργεί ως online μετατροπέας SWF για να αποθηκεύσει το αρχείο σε μορφές όπως το GIF και το PNG .

Το Adobe Animate μπορεί να μετατρέψει ένα αρχείο SWF σε EXE , ώστε να είναι ευκολότερο για το αρχείο να τρέχει σε υπολογιστές που δεν έχουν εγκατεστημένο το Flash Player. Μπορείτε να το κάνετε αυτό μέσω της επιλογής File> Create Projector του προγράμματος. Το Flajector και τα εργαλεία SWF είναι ένα ζεύγος εναλλακτικών SWF σε μετατροπείς EXE.

Πώς να επεξεργαστείτε αρχεία SWF

Τα αρχεία SWF μεταγλωττίζονται από αρχεία FLA (αρχεία Adobe Animate Animation), γεγονός που καθιστά εύκολη την επεξεργασία του προκύπτοντος αρχείου κίνησης. Είναι συνήθως μια καλύτερη ιδέα να επεξεργαστείτε το ίδιο το αρχείο FLA.

Τα αρχεία FLA είναι δυαδικά αρχεία όπου διατηρούνται τα αρχεία προέλευσης για ολόκληρη την εφαρμογή Flash. Τα αρχεία SWF κατασκευάζονται με τη σύνταξη αυτών των αρχείων FLA με πρόγραμμα δημιουργίας Flash.

Οι χρήστες Mac μπορούν να βρουν το Flash Decompiler Trillix χρήσιμο για τη μετατροπή των αρχείων SWF σε FLA για την αποσυμπίληση και τη μετατροπή των διαφόρων στοιχείων του αρχείου SWF και δεν απαιτεί καν να εγκατασταθεί το Adobe Flash.

Ένα ελεύθερο και ανοικτού κώδικα SWF στον μετατροπέα FLA είναι το JPEXS Free Flash Decompiler.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μορφή SWF

Το λογισμικό που μπορεί να δημιουργήσει αρχεία SWF ήταν πάντοτε αποδεκτό από την Adobe, εφόσον το πρόγραμμα εμφανίζει ένα μήνυμα που δηλώνει " χωρίς σφάλματα στην πιο πρόσφατη διαθέσιμη έκδοση του Adobe Flash Player " .

Ωστόσο, πριν από το Μάιο του 2008, η αναπαραγωγή αρχείων SWF περιοριζόταν μόνο στο λογισμικό της Adobe. Από εκείνο το σημείο, η Adobe κατάργησε όλους τους περιορισμούς τόσο για τις μορφές SWF όσο και για τα FLV.