Τι είναι ένα αρχείο MOV;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία MOV

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου MOV είναι ένα αρχείο ταινίας της Apple QuickTime, το οποίο είναι αποθηκευμένο σε ένα αρχείο περιεχομένου αρχείου QuickTime File (QTFF).

Ένα αρχείο MOV μπορεί να αποθηκεύσει ήχο, βίντεο και κείμενο στο ίδιο αρχείο μέσω διαφορετικών κομματιών ή τα κομμάτια μπορούν να επισημαίνουν τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα αλλού σε άλλο αρχείο.

Οι συσκευές iOS, όπως τα iPhones και τα iPads, είναι ένα συνηθισμένο μέρος για να δείτε τα αρχεία MOV, επειδή αυτή είναι η προεπιλεγμένη μορφή αρχείου που οι συσκευές αυτές καταγράφουν βίντεο.

Σημείωση: Τα αρχεία της ταινίας QuickTime της Apple χρησιμοποιούν γενικά την επέκταση αρχείου .MOV, αλλά ορισμένα μπορούν να αποθηκευτούν με την επέκταση .QT ή .MOVIE.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο MOV

Τα προγράμματα iTunes και QuickTime της Apple, το VLC, το Windows Media Player και το Elmedia Player είναι όλα ικανά να αναπαράγουν αρχεία MOV.

Σημείωση: Εάν το αρχείο ταινίας Apple QuickTime Movie έχει την επέκταση αρχείου .QT ή .MOVIE, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το QuickTime, εκτός αν θέλετε να δοκιμάσετε να μετονομάσετε την επέκταση αρχείου σε .MOV.

Ένας άλλος τρόπος για να ανοίξετε αρχεία MOV σε έναν υπολογιστή χρησιμοποιεί το Google Drive. Για να λειτουργήσει αυτό, απαιτείται η μεταφόρτωση του βίντεο σε εκείνη την υπηρεσία αποθήκευσης στο διαδίκτυο, η οποία σας επιτρέπει όχι μόνο να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας του αρχείου στο διαδίκτυο αλλά και να μεταφέρετε το αρχείο MOV από οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης και συμβατή κινητή συσκευή (μέσω των εφαρμογών του για κινητά).

Συμβουλή: Εάν κάνετε διπλό κλικ στο αρχείο MOV, ανοίγει σε ένα πρόγραμμα διαφορετικό από εκείνο με το οποίο θέλετε να το χρησιμοποιήσετε (όπως το WMP αντί για το VLC), ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να αλλάξετε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα για έναν οδηγό επέκτασης συγκεκριμένου αρχείου . Ωστόσο, εάν το αρχείο σας δεν ανοίγει καθόλου σε κανένα από αυτά τα MOV players, παραλείψτε στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας για βοήθεια.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο MOV

Όχι όλες οι συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων, οι συσκευές, οι υπηρεσίες αποθήκευσης αρχείων online και οι ιστότοποι υποστηρίζουν τη μορφή MOV. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε να μετατρέψετε το αρχείο MOV σε μια νέα μορφή για να το χρησιμοποιήσετε για την ειδική σας κατάσταση.

Ο καλύτερος τρόπος για να μετατρέψετε το αρχείο MOV είναι να χρησιμοποιήσετε έναν δωρεάν μετατροπέα αρχείων . Οι περισσότεροι από αυτούς σας επιτρέπουν να μετατρέψετε τα βίντεο MOV σε MP4 , WMV και AVI , ή ακόμα και απευθείας σε ένα DVD. Ορισμένοι μπορούν επίσης να εξαγάγουν τον ήχο από το αρχείο MOV και να το αποθηκεύσουν ως MP3 . Μερικά αγαπημένα μου περιλαμβάνουν το Freemake Video Converter και το EncodeHD .

Ακόμα και το πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων VLC που αναφέρθηκε παραπάνω, το οποίο μπορεί να ανοίξει αρχεία MOV, μπορεί επίσης να τα μετατρέψει σε μορφές όπως το MP4. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της επιλογής μενού Media> Μετατροπή / Αποθήκευση ... της VLC. Αναζητήστε το αρχείο MOV και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το κουμπί Μετατροπή / Αποθήκευση για να επιλέξετε μια μορφή εξόδου.

Τα αρχεία βίντεο είναι συνήθως αρκετά μεγάλα σε μέγεθος, οπότε το καλύτερο στοίχημά σας είναι να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό πρόγραμμα μετατροπής βίντεο . Ωστόσο, εάν έχετε ένα μικρό αρχείο βίντεο ή δεν σας πειράζει να περιμένετε να μεταφορτωθεί, μπορείτε επίσης να μετατρέψετε ένα αρχείο MOV με έναν online μετατροπέα όπως Zamzar ή FileZigZag . Θυμηθείτε ότι η μετατροπή του αρχείου MOV με αυτό τον τρόπο σημαίνει ότι θα πρέπει στη συνέχεια να κατεβάσετε το αρχείο που έχει μετατραπεί στον υπολογιστή σας πριν να το χρησιμοποιήσετε.

Συμβουλή: Το Zamzar είναι ένα παράδειγμα μετατροπέα αρχείων MOV που μπορεί να αποθηκεύσει την ταινία σε ένα αρχείο GIF .

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αρχεία MOV

Τα αρχεία MP4 και MOV είναι παρόμοια, καθώς είναι και τα δύο φορμά συμπίεσης απώλειας, πράγμα που σημαίνει ότι τμήματα του αρχείου είναι κομμένα ώστε να καταλήγουν σε μικρότερο μέγεθος αρχείου. Αυτός είναι ο λόγος που βλέπετε συχνά τα αρχεία MP4 και MOV ως τη μορφή επιλογής για τα βίντεο που διατίθενται ηλεκτρονικά.

Ωστόσο, η μορφή δοχείου MP4 είναι πολύ πιο κοινή από το MOV και έτσι υποστηρίζεται από μια ευρύτερη ποικιλία συσκευών λογισμικού και υλικού.

Το αρχείο σας δεν ανοίγει ακόμα;

Εάν το αρχείο σας δεν ανοίγει με τα προγράμματα που αναφέρονται εδώ, είναι πιθανό να κάνετε εσφαλμένη ανάγνωση της επέκτασης αρχείου. Ορισμένες μορφές αρχείων χρησιμοποιούν επεκτάσεις αρχείων που φαίνονται σχεδόν πανομοιότυπες και μπορεί να προκαλούν σύγχυση κατά την προσπάθεια ανοίγματος, επειδή μπορεί να μοιάζουν ακριβώς με την επέκταση αρχείου .MOV όταν αυτό δεν συμβαίνει.

Ένα παράδειγμα είναι η επέκταση αρχείου MAV, η οποία προορίζεται για αρχεία Access View που χρησιμοποιούνται με τη Microsoft Access. Τα αρχεία MAV δεν έχουν καμία σχέση με τα βίντεο, οπότε η προσπάθεια να ανοίξετε ένα σε ένα συμβατό με MOV συσκευή αναπαραγωγής βίντεο, όπως το VLC, για παράδειγμα, δεν θα λειτουργήσει.

Ένα άλλο είναι το MKV . Παρόλο που τα MKV και τα MOV είναι και τα δύο φορμά αρχείων βίντεο, δεν λειτουργούν πάντα με τα ίδια προγράμματα. Με άλλα λόγια, ένα ανοιχτήρι MKV στον υπολογιστή σας μπορεί να μην λειτουργεί με αρχεία MOV και αντίστροφα.

Το ίδιο ισχύει για MOD, MODD και πιθανώς για πολλές άλλες μορφές αρχείων.