Η μορφή Audyssey DSX Surround Sound

Στην εξέλιξη του Surround Sound, η παρουσία της Yamaha και η ProLogic IIz της Dolby ήταν οι πρώτες μορφές επεξεργασίας ήχου για την εισαγωγή της έννοιας της προσθήκης καναλιών εμπρόσθιου ύψους σε ρύθμιση surround ήχου και η DTS παρέσχε σύντομα μια παρόμοια επιλογή με την επεξεργασία DTS Neo: . Ο σκοπός αυτών των μορφών ήταν να προσφέρει μια πιο συναρπαστική εμπειρία ήχου surround.

Δυναμική επέκταση Surround

Εκτός από τα Yamaha, Dolby και DTS, Audyssey, αναπτύχθηκαν διάφορα συστήματα αυτόματης ρύθμισης ηχείων και συστήματα διόρθωσης δωματίων ενσωματωμένα σε πολλούς δέκτες οικιακού κινηματογράφου, ακολουθούμενη από τη δική της συστροφή, η οποία σχεδιάστηκε για να βελτιώσει την εμπειρία surround sound, Audyssey DSX για Δυναμική Επέκταση Surround).

Η Audyssey DSX, με παρόμοιο τρόπο με την παρουσία Yamaha, Dolby ProLogic IIz και DTS Neo: X, παρέχει μια πρόβλεψη για την προσθήκη καναλιών ύψους εμπρός. Ωστόσο, με παρόμοιο τρόπο όπως το DTS Neo: X, παρέσχε επίσης μια επιλογή επεξεργασίας surround ήχου, η οποία επιτρέπει την εγκατάσταση είτε των ηχείων εμπρός και / ή των ηχείων μεγάλου καναλιού. Τα μεγάλα ηχεία καναλιών τοποθετούνται ανάμεσα στα αριστερά και δεξιά ηχεία surround και στα αριστερά και δεξιά μπροστινά ηχεία. Αυτή η επιλογή έχει σχεδιαστεί για να εξαλείψει τις ηχητικές βυθίσεις που μπορεί να προκύψουν ανάμεσα στο μπροστινό και στο ηχείο surround που μπορεί να προκύψουν, ειδικά σε ένα μεγαλύτερο δωμάτιο.

Επίσης, ανάλογα με τον αριθμό των ενισχυμένων καναλιών που μπορούν να παρέχονται σε συγκεκριμένους δέκτες οικιακού κινηματογράφου, το Audyssey περιλαμβάνει επίσης την επιλογή προσθήκης αμφίδρομων ηχείων και ηχείων μεγάλου διαύλου στην ίδια ρύθμιση χώρου.

Ακριβώς όπως το Yamaha Presence και το Dolby ProLogic IIz, η δυνατότητα να χρησιμοποιείτε ή να δοκιμάζετε το DSX δεν απαιτεί τα στούντιο να αναμειγνύουν μουσικά κομμάτια ειδικά για το εκτεταμένο ηχητικό πεδίο. Με άλλα λόγια, ο επεξεργαστής DSX ψάχνει για στοιχεία που υπάρχουν ήδη σε soundtracks 5.1 ή 7.1 καναλιών και τα κατευθύνει σε πρόσθετο εμπρόσθιο ύψος ή / και ευρεία κανάλια, επιτρέποντας ένα πιο περιβάλλουμενο περιβάλλον "ακουστικού" ήχου "3D".

Ρυθμίσεις καναλιού και ηχείων

Για να απολαύσετε το μέγιστο όφελος του Audyssey DSX, χρειάζεστε έναν δέκτη 9,1 καναλιών οικιακού κινηματογράφου που είναι συμβατός με Audyssey DSX. Ωστόσο, το DSX είναι προσαρμόσιμο για χρήση σε διαμορφώσεις 7.1 καναλιών (πρέπει να επιλέξετε μεταξύ χρήσης ύψους εμπρός ή μεγάλου ηχείου).

Σε μια πλήρη ρύθμιση των 9,1 καναλιών DSX, τα ηχεία είναι ρυθμισμένα ως εξής: Μπροστά αριστερά, εμπρός αριστερό Ύψος, Μπροστινό Κέντρο, Μπροστά δεξιά, Μπροστά δεξί Ύψος, Ευρεία Αριστερά, Ευρεία Δεξιά, Αριστερά Surround και Surround δεξιά. Τα ηχεία της ευρείας αριστεράς και της φαρδιάς δεξιάς τοποθετούνται στις πλευρές ανάμεσα στο μπροστινό και στο ηχείο surround. Το .1 κανάλι, φυσικά, προορίζεται για το Subwoofer (s).

Αν έχετε περιοριστεί σε μια ρύθμιση 7.1 καναλιών, έχετε δύο επιλογές: Μπορείτε να εξαλείψετε είτε το ύψος του εμπρός είτε τα μεγάλα ηχεία. Η Audyssey συνιστά ότι εάν πρέπει να κάνετε αυτή την επιλογή, η προσθήκη ευρείας ομιλητών θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη προτεραιότητα σε σχέση με την προσθήκη των ηχείων εμπρός ύψους.

Αυτό σημαίνει ότι για μια ρύθμιση 7.1 καναλιών εάν επιλέγετε το ύψος, η διάταξη των ηχείων θα είναι Μπροστά αριστερά, Μπροστά Ύψος, Μπροστινό Κέντρο, Μπροστά δεξιά, Μπροστινό Ύψος, Surround Αριστερά και Δεξιά και Υπογούφερ.

Ωστόσο, εάν επιλέγετε την ευρεία επιλογή, η ρύθμιση των ηχείων σας θα αποτελείται από Front Left, Front Center, Front Right, Left and Right Wide και Surround Left and Right και Subwoofer

Μια διάταξη με την ευρεία επιλογή ρύθμισης ηχείων επιτρέπει την επέκταση του ηχητικού πεδίου που γεμίζει τα κενά μεταξύ των surround και των μπροστινών ηχείων, καθώς και την προσθήκη μεγαλύτερου μπροστινού ηχητικού σταδίου με την προσθήκη καναλιών ύψους πάνω από το μπροστινό αριστερό και το δεξί μπροστινά ηχεία. Εάν επιλέξετε επιλογή ηχείου ύψους, ο ήχος από τα ηχεία ύψους προβάλλει προς τη θέση ακρόασης, δίνοντας την αίσθηση των επιλεγμένων ήχων που προέρχονται από εναέρια.

Audyssey DSX και DSX 2

Οι δέκτες οικιακού κινηματογράφου που είναι εξοπλισμένοι με Audyssey DSX έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης περιεχομένου 5.1 ή 7.1 καναλιών, ενώ το DSX 2 προσθέτει τη δυνατότητα αναβάθμισης περιεχομένου 2.0, 5.1 ή 7.1 καναλιών στο επιθυμητό περιβάλλον ενισχυμένου περιβάλλοντος ήχου.

Η κατώτατη γραμμή

Παρόλο που υπάρχουν ορισμένοι δέκτες οικιακού κινηματογράφου που είναι εφοδιασμένοι με τις μορφές επεξεργασίας ήχου surround Audyssey DSX ή DSX2, με την εισαγωγή των εμβυθιστικών μορφών ήχου surround Dolby Atmos , DTS: X και Auro3D Audio , από το 2015 οι κατασκευαστές δέκτη οικιακού κινηματογράφου μακριά από τις επιλογές Dolby ProLogic IIz και Audyssey DSX / DSX2. Ωστόσο, η Yamaha εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνει την επιλογή επεξεργασίας surround ήχου Presence σε ορισμένους δέκτες οικιακού κινηματογράφου.

Ωστόσο, εάν διαθέτετε ένα δέκτη οικιακού κινηματογράφου ή κάποιον που αγοράζει ένα, που έχει DSX ή DSX2 ως προαιρετική επιλογή, μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί, καθώς δεν απαιτεί ειδική κωδικοποίηση στο τέλος της πηγής και μπορεί να επεκτείνει σίγουρα το surround σας εμπειρία ήχου ακρόασης πάνω από το πρότυπο 5.1 ή 7.1. Πάρτε το χρόνο να πειραματιστείτε και να δείτε αν σας αρέσει αυτό που ακούτε.