Πώς να ρυθμίσετε ένα δίκτυο υπολογιστών

Αυτή η λίστα ελέγχου καλύπτει όλα τα πράγματα που χρειάζεστε για να ρυθμίσετε βασικά δίκτυα υπολογιστών. Από τις απλές απευθείας συνδέσεις μεταξύ των υπολογιστών μέχρι την ολοκλήρωση των οικιακών δικτύων και ακόμη και των δικτύων μικρών επιχειρήσεων, μάθετε πώς να επιλέγετε εξοπλισμό και να διαμορφώνετε τα συστήματα. Εκτός από την κοινή χρήση αρχείων και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αυτά τα δίκτυα επιτρέπουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών δικτύων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για έξυπνες κατοικίες και το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) .

01 από 09

Σχεδιάζοντας ένα δίκτυο οικιακών υπολογιστών

Yagi Studio / Getty Images

Ο σχεδιασμός ενός οικιακού δικτύου περιλαμβάνει την απογραφή των υπολογιστών και άλλων συσκευών που διαθέτετε, αλλά και εκείνων που πιθανόν να αποκτήσετε αργότερα. Για περισσότερα, δείτε: Διαγράμματα οικιακού δικτύου .

Τα οικιακά δίκτυα μπορούν να κατασκευαστούν χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό καλωδιακής και ασύρματης σύνδεσης. Κάθε τεχνολογία σύνδεσης έχει πλεονεκτήματα σε ορισμένες περιπτώσεις. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ενότητα: Ενσύρματη και ασύρματη οικιακή δικτύωση - Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα .

02 του 09

Αγορά εξοπλισμού δικτύου

Οικογένεια που μοιράζεται έναν οικιακό υπολογιστή. Getty Images

Μια σύγχυση των επιλογών αναμένει όποιον αγοράζει υλικό δικτύου (εξοπλισμός). Τα οικιακά δίκτυα χρησιμοποιούν συνήθως μια συσκευή που ονομάζεται ευρυζωνικό δρομολογητή για τη συγκέντρωση και κοινή χρήση των αρχείων του σπιτιού και της σύνδεσης στο Internet. Διάφορα άλλα είδη εξοπλισμού δικτύωσης μπορούν επίσης να προστεθούν στα οικιακά δίκτυα. Δείτε επίσης: Τύποι συσκευών Wi-Fi για οικιακά δίκτυα .

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μάρκες και μοντέλα δρομολογητών (και άλλων προϊόντων δικτύωσης). Ορισμένοι δρομολογητές έχουν σχεδιαστεί για δίκτυα υψηλής επισκεψιμότητας, μερικά για φορητότητα και μερικά περιλαμβάνουν διαχείριση, προηγμένη ασφάλεια και άλλα χαρακτηριστικά ιδιαίτερα χρήσιμα για τις μικρές επιχειρήσεις. Ποια είδη δρομολογητών θα λειτουργούν καλύτερα για εσάς εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε: Πώς να επιλέξετε έναν ασύρματο δρομολογητή .

03 του 09

Ρύθμιση οικιακών ευρυζωνικών δρομολογητών

Συσκευές σύνδεσης ασύρματου δρομολογητή (Concept). AlexanderZe / Shutterstock

Οι ευρυζωνικοί δρομολογητές έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν τη δημιουργία οικιακών δικτύων, ειδικά για κατοικίες με υπηρεσία Internet υψηλής ταχύτητας. Όταν ρυθμίζονται σωστά, απλώς διεκπεραιώνουν την κοινή χρήση αρχείων και συνδέσεων στο Διαδίκτυο και βελτιώνουν την ασφάλεια ενός δικτύου. Όταν δεν έχει ρυθμιστεί σωστά, μπορεί να προκύψει χάος. Για περισσότερα, δείτε:

04 του 09

Κοινή χρήση αρχείων και εκτυπωτών

Ένα τοπικό δίκτυο επιτρέπει την αποτελεσματική μεταφορά αρχείων χωρίς την ανάγκη να μεταφέρονται δίσκοι ή κλειδιά μεταξύ υπολογιστών. Με μια μικρή επιπλέον προσπάθεια, ένας εκτυπωτής μπορεί επίσης να ρυθμιστεί για κοινή χρήση μεταξύ πολλών υπολογιστών σε ένα τοπικό δίκτυο.

05 του 09

Ρύθμιση της πρόσβασης στο Διαδίκτυο στο σπίτι

Πολλοί άνθρωποι δημιουργούν ένα οικιακό δίκτυο με στόχο την κοινή χρήση του Διαδικτύου σε όλους τους υπολογιστές τους. Η σύνδεση ενός μόντεμ Internet στο οικιακό δίκτυο είναι ο τυπικός τρόπος για να ρυθμίσετε την κοινόχρηστη πρόσβαση.

06 του 09

Άμεσες συνδέσεις μεταξύ υπολογιστών

Το απλούστερο είδος δικτύου περιέχει μόνο δύο υπολογιστές που συνδέονται με απευθείας σύνδεση από σημείο σε σημείο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις συνδέσεις για να μοιραστείτε πρόσβαση σε αρχεία, εκτυπωτή ή άλλη περιφερειακή συσκευή όταν δεν είναι διαθέσιμη μια σύνδεση δρομολογητή. Τα λεγόμενα ασύρματα δίκτυα ad hoc επιτρέπουν την άμεση σύνδεση περισσότερων από δύο υπολογιστών.

07 του 09

Ρύθμιση πρόσβασης κινητού διαδικτύου

Οι άνθρωποι εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τη σύνδεση στο Διαδίκτυο ενώ ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους ή για αναψυχή. Αυτό συχνά συνεπάγεται τη σύνδεση με ένα δίκτυο που ανήκει σε κάποιον άλλο. Η δυνατότητα δημιουργίας ασφαλών και αξιόπιστων συνδέσεων με νέα δίκτυα είναι απαραίτητη στον σημερινό κόσμο που συνδέεται πάντοτε. Βλέπω:

08 από 09

Εργασία με διευθύνσεις IP

Οι διευθύνσεις πρωτοκόλλου Internet (IP) είναι η θεμελιώδης μέθοδος για τον εντοπισμό των υπολογιστών σε οικιακά δίκτυα, στο Internet και σε πολλά άλλα δίκτυα. Οι υπολογιστές, οι δρομολογητές, οι κονσόλες παιχνιδιών και άλλες συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε ένα δίκτυο πρωτοκόλλου Internet διαθέτουν το καθένα τη δική τους διεύθυνση IP. Ορισμένες ειδικές διευθύνσεις IP χρησιμοποιούνται συνήθως σε τοπικά δίκτυα.

09 του 09

Ασφάλεια συσκευών δικτύου και δεδομένων

Υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες για τη βελτίωση της ασφάλειας των δεδομένων που μοιράζονται σε δίκτυα υπολογιστών. Η δυνατότητα αξιόπιστης δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων σε όλο το δίκτυο είναι επίσης σημαντική για την αποφυγή απωλειών. Ορισμένα από αυτά τα μέτρα ασφάλειας απαιτούν να λάβετε ειδικές ενέργειες κατά τη ρύθμιση του δικτύου σας για να έχετε τη μέγιστη δυνατή προστασία.