Γιατί το DRM είναι τόσο αμφιλεγόμενο με καλλιτέχνες μουσικής και κινηματογράφου;

Το DRM, σύντομο για τη "Διαχείριση Ψηφιακών Δικαιωμάτων", είναι η τεχνολογία κατά της πειρατείας. Το DRM χρησιμοποιείται από τους κατόχους ψηφιακών πνευματικών δικαιωμάτων για να ελέγχει ποιος αποκτά πρόσβαση και αντιγράφει το έργο τους. Ειδικότερα, το DRM δίνει στους προγραμματιστές, τους μουσικούς και τους καλλιτέχνες κινηματογράφου κάποια δυνατότητα να ελέγχουν από απόσταση τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν, να ακούσουν, να προβάλουν και να αντιγράψουν ψηφιακά αρχεία. Στις πρόσφατες ειδήσεις DRM, η Amazon έχει πρόσβαση από χιλιάδες συσκευές Kindle σε χιλιάδες αναγνώστες και έχει διαγράψει βιβλία χωρίς την άδεια του χρήστη.

Παρόλο που το DRM είναι ένας ευρύς όρος που περιγράφει πολλές διαφορετικές τεχνικές μορφές, περιλαμβάνει πάντοτε κάποια μορφή ψηφιακού λουκέτου στο αρχείο. Αυτά τα λουκέτα καλούνται "κλειδιά κρυπτογράφησης με άδεια χρήσης" (περίπλοκοι μαθηματικοί κώδικες) που εμποδίζουν μόνο οποιονδήποτε να χρησιμοποιήσει ή να αντιγράψει το αρχείο . Οι άνθρωποι που πληρώνουν για αυτά τα κλειδιά κρυπτογράφησης με άδεια χρήσης λαμβάνουν τους κωδικούς ξεκλειδώματος για να χρησιμοποιήσουν το αρχείο για τον εαυτό τους, αλλά συνήθως εμποδίζονται από τη διανομή αυτού του αρχείου σε άλλα άτομα.

Γιατί είναι τόσο αμφιλεγόμενο το DRM;

Επειδή ο προγραμματιστής ή ο καλλιτέχνης αποφασίζει πώς και πότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αρχεία τους, είναι αμφισβητήσιμο ότι δεν κατέχετε πραγματικά το αρχείο αφού το αγοράσετε. Καθώς οι καταναλωτές πληρώνουν περισσότερα για την τεχνολογία DRM και τις πολιτικές ελευθερίες, πολλοί από αυτούς γίνονται εξωφρενικοί ότι δεν έχουν πλέον "τη δική τους" μουσική, ταινίες ή λογισμικό. Ωστόσο, ταυτόχρονα, πώς οι προγραμματιστές και οι καλλιτέχνες λογικά πληρώνονται για κάθε αντίγραφο της δουλειάς τους; Η απάντηση, όπως κάθε ψηφιακό ζήτημα πνευματικών δικαιωμάτων, είναι ασαφής στην καλύτερη περίπτωση. Για παράδειγμα, η πρόσφατη διαμάχη DRM του αναγνώστη Kindle DRM έχει εξοργίσει τους χρήστες σε όλο τον κόσμο. Φανταστείτε την έκπληξή τους όταν άνοιξαν τους αναγνώστες του Kindle, μόνο για να ανακαλύψουν ότι ο Αμαζόνιος είχε διαγραφεί από απόσταση ebooks χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη.

Πώς μπορώ να ξέρω πότε τα αρχεία μου έχουν DRM σε αυτά;

Συνήθως, θα ξέρετε αμέσως εάν το DRM είναι στη θέση του. Οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις είναι πολύ πιθανό DRM:

Τα πιο πάνω είναι οι πιο κοινές μέθοδοι DRM. Υπάρχουν νέες μέθοδοι DRM που αναπτύσσονται κάθε εβδομάδα.

* Από αυτό το γράψιμο, τα αρχεία MP3 δεν έχουν τα λουκέτα DRM σε αυτά, αλλά η πρόσβαση σε αρχεία MP3 γίνεται όλο και πιο δύσκολη καθημερινά, καθώς η MPAA και η RIAA σπάουν την κοινή χρήση αρχείων MP3 .

Λοιπόν, πώς λειτουργεί το DRM, ακριβώς;

Παρόλο που το DRM έρχεται σε πολλές διαφορετικές μορφές , έχει συνήθως τέσσερα κοινά στάδια: συσκευασία, διανομή, εξυπηρέτηση αδειών και απόκτηση άδειας.

  1. Η συσκευασία είναι όταν τα κλειδιά κρυπτογράφησης DRM είναι ενσωματωμένα απευθείας στο λογισμικό, στο αρχείο μουσικής ή στο αρχείο ταινίας.
  2. Η διανομή γίνεται όταν τα αρχεία κρυπτογραφημένα με DRM παραδίδονται στους πελάτες. Αυτό γίνεται συνήθως μέσω λήψεων διακομιστή ιστού, CD / DVD ή μέσω αρχείων που αποστέλλονται ηλεκτρονικά στους πελάτες.
  3. Η υπηρεσία "Εξουσιοδότηση" είναι όπου εξειδικευμένοι διακομιστές πιστοποιούν νόμιμους χρήστες μέσω σύνδεσης στο Internet και τους επιτρέπουν να έχουν πρόσβαση στα αρχεία DRM. Ταυτόχρονα, οι διακομιστές αδειών κλειδώνουν τα αρχεία όταν παράνομοι χρήστες προσπαθούν να ανοίξουν ή να αντιγράψουν τα αρχεία.
  4. Η απόκτηση άδειας είναι όπου οι νόμιμοι πελάτες αποκτούν τα κλειδιά κρυπτογράφησης, ώστε να μπορούν να ξεκλειδώσουν τα αρχεία τους.

Ένα παράδειγμα DRM σε δράση

Παρακάτω είναι μερικά κοινά παραδείγματα DRM στα οποία μπορείτε να κάνετε κλικ. Αυτά τα παραδείγματα αντιπροσωπεύουν τον τρόπο με τον οποίο μια υπηρεσία DRM λουκέτο λουκέτα: