Αναθεώρηση της Συλλογής φωτογραφιών του Windows Live

Η τελευταία ενσάρκωση της φωτογραφικής συλλογής του Windows Live είναι τελικά ισάξια με το αντίστοιχο των Windows, το Picasa και το iPhoto της Apple για υπολογιστές Macintosh. Αυτή η νέα έκδοση σπορ τόσες νέες δυνατότητες και βελτιώσεις που έβαλαν πολλά εργαλεία του Picasa σε ντροπή και σε ορισμένες περιπτώσεις αντικατέστησαν επαγγελματικές εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών όπως το Photoshop.

Χαρακτηριστικά

Διασύνδεση χρήστη

Η νέα ενσάρκωση της Συλλογής φωτογραφιών του Windows Live αρχίζει να αισθάνεται σαν μια πλήρης εφαρμογή επεξεργασίας φωτογραφιών που αντιπαραβάλλει το iPhoto με ευκολία στη χρήση. Η γνωστή Κορδέλα γραφείου που έκανε το δρόμο της σε εφαρμογές όπως το WordPad και το Paint στα Windows 7 είναι τώρα ένα πρότυπο στη Συλλογή φωτογραφιών του Windows Live. Θα διαπιστώσετε ότι η ομοιότητα με άλλες εφαρμογές της Microsoft θα κάνει την εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών πολύ εύκολη.

Το κύριο παράθυρο της εφαρμογής αποτελείται από τρία πάνελ από αριστερά προς τα δεξιά που περιέχουν μια λίστα με φακέλους, τις φωτογραφίες μέσα στους φακέλους και έναν πίνακα ενεργειών που σας επιτρέπει να επεξεργαστείτε τις επιλεγμένες φωτογραφίες.

Παρόλο που ο πίνακας επεξεργασίας χρησιμεύει ως εξαιρετικό σημείο για να πραγματοποιήσετε τις βασικές επεξεργασίες, κάνοντας διπλό κλικ σε μια εικόνα θα εμφανιστεί πλήρης προβολή όπου θα μπορείτε να κάνετε αλλαγές με τα εργαλεία και τα εφέ που είναι κρυμμένα στην Κορδέλα του Office. Η επεξεργασία φωτογραφιών είναι μια μεγάλη εμπειρία. Όταν συνδέετε την κάμερά σας ή εισάγετε μια κάρτα μνήμης που περιέχει εικόνες, τα Windows σας ζητούν να επιλέξετε μια εφαρμογή για την εισαγωγή των φωτογραφιών. Όταν επιλέξετε Live Photo Gallery, θα έχετε τις επιλογές εισαγωγής εικόνων κατά ημερομηνία, προσθέστε ετικέτες, μετονομάστε τα αρχεία και άλλα. Η αρχειοθέτηση των αρχείων σας θα ξεκινήσει από τη στιγμή που οι εικόνες θα προστεθούν στη βιβλιοθήκη.

Επεξεργασία φωτογραφιών

Μόλις φέρετε τις φωτογραφίες σας στη Συλλογή φωτογραφιών του Windows Live, η επεξεργασία τους είναι εύκολη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία από τον πίνακα στα αριστερά της οθόνης ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μενού στην Κορδέλα για να βρείτε το αποτέλεσμα ή το εργαλείο που αναζητάτε.

Τα περισσότερα από τα βασικά εργαλεία όπως η περικοπή, η περιστροφή της εικόνας, η έκθεση και η διόρθωση χρώματος μπορούν να βρεθούν στην καρτέλα Επεξεργασία στην Κορδέλα. Ένα από τα πράγματα που θα εκτιμήσετε αν είστε ερασιτέχνης φωτογράφος είναι η δυνατότητα να προσαρμόσετε τις φωτεινές ενδείξεις της εικόνας, τις σκιές, τη θερμοκρασία χρώματος και τη φωτεινότητα με ένα ιστόγραμμα, ένα εργαλείο που συνήθως συναντάται σε εφαρμογές όπως το Lightroom και το Aperture.

Η λειτουργία πανοραμικών ραμμάτων σας επιτρέπει να συρράψετε μαζί μερικές εικόνες που έχουν ληφθεί με μια σειρά σε μια ομαλή πανοραμική θέα. Έχω χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο εγώ για τις εικόνες του Grand Canyon και το βρήκα να είναι διαισθητικό και αποτελεσματικό. Τα πανοραμικά με αυτό το εργαλείο φαίνονται επαγγελματικά. Το εργαλείο Photo Fuse είναι ίσως το πιο καινοτόμο από όλα. Γεννημένος από τη Microsoft Research, αυτό το εργαλείο σας επιτρέπει να συνδυάσετε την καλύτερη εμφάνιση του καθενός από διαφορετικές εικόνες σε μια εικόνα όπου όλοι κοιτάζουν την κάμερα με τα μάτια ανοιχτά. Μπορείτε να τροποποιήσετε ποια πρόσωπα αλλάζουν και πώς γίνονται οι αλλαγές.

Κοινή χρήση και εκτύπωση

Η κοινή χρήση φωτογραφιών είναι ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά της Live Photo Gallery. Μπορείτε να στείλετε email με φωτογραφίες με το Windows Live SkyDrive. που διαφέρει από τα παραδοσιακά μηνύματα που περιλαμβάνουν τις πραγματικές εικόνες. Με αυτήν την επιλογή, μπορείτε να στείλετε όσες εικόνες θέλετε, επειδή φιλοξενούνται στο SkyDrive και όχι στον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του παραλήπτη. Μπορείτε ακόμα να στείλετε χρησιμοποιώντας παραδοσιακά συνημμένα, αλλά να γνωρίζετε τους περιορισμούς μεγέθους του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Μπορείτε επίσης να ανεβάσετε εικόνες και παρουσιάσεις στο λογαριασμό σας στο Facebook, στο Flickr, στο YouTube και στο Windows Live Groups. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε τις φωτογραφίες και να κάνετε κλικ στο κατάλληλο εικονίδιο μεταφόρτωσης για την υπηρεσία με την οποία θέλετε να φορτώσετε τις εικόνες. Όταν ολοκληρώσετε τη μεταφόρτωση των εικόνων, θα εμφανιστεί η δυνατότητα να επισκεφθείτε την εικόνα ή το λεύκωμα στη σελίδα όπου μεταφορτώθηκε.

Ένα από τα πράγματα που έκανε η Microsoft όταν εισήγαγε αυτή τη δυνατότητα ήταν η δυνατότητα τρίτων προγραμματιστών να αξιοποιήσουν το API της Photo Gallery για να προσθέσουν άλλες υπηρεσίες όπως Snapfish, Shutterfly ή CVS για εκτύπωση φωτογραφιών απευθείας από την επιφάνεια εργασίας σας.

Τελικές σκέψεις

Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Η Συλλογή Φωτογραφιών του Windows Live έχει αποφοιτήσει από μια άλλη μέτρια εφαρμογή διαχείρισης φωτογραφιών σε μια πλούσια σε χαρακτηριστικά λειτουργία χρήστη επίπεδο. Η δυνατότητα αποδοτικής εισαγωγής και οργάνωσης των φωτογραφιών καθώς προστίθενται στη βιβλιοθήκη, το ισχυρό σύνολο εργαλείων (ιδιαίτερα η δυνατότητα επεξεργασίας του ιστογράμματος μιας εικόνας μαζί με τις δυνατότητες κοινής χρήσης φωτογραφιών), το έβαλε σε ένα σημείο που βρίσκεται στην κορυφή και πέρα σε ορισμένες περιπτώσεις στα αντίστοιχα Picasa και iPhoto.

Ιστοσελίδα του εκδότη