Πώς είναι διαφορετικά τα αρχεία MP3 και AAC και άλλοι τύποι αρχείων iPhone

Ανακαλύψτε τους τύπους αρχείων ήχου που δεν λειτουργούν σε iPhone και iPod

Στην εποχή της ψηφιακής μουσικής, οι άνθρωποι συχνά καλούν οποιοδήποτε μουσικό αρχείο ένα "MP3". Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα ακριβές. Το MP3 αναφέρεται σε συγκεκριμένο τύπο αρχείου ήχου και όχι σε κάθε ψηφιακό αρχείο ήχου είναι στην πραγματικότητα ένα MP3. Αν χρησιμοποιείτε iPhone , iPod ή άλλη συσκευή Apple, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής σας δεν είναι καθόλου σε μορφή MP3.

Τι είδους αρχείο είναι τα ψηφιακά σας τραγούδια; Αυτό το άρθρο εξηγεί τις λεπτομέρειες του τύπου αρχείου MP3, το πιο προηγμένο και προτιμώμενο από την Apple AAC και μερικούς από τους άλλους κοινούς τύπους αρχείων ήχου που λειτουργούν και δεν λειτουργούν με iPhones και iPods.

Όλα για τη μορφή MP3

Το MP3 είναι σύντομο για το MPEG-2 Audio Layer-3, ένα πρότυπο ψηφιακών μέσων που σχεδιάστηκε από την ομάδα Moving Picture Experts Group (MPEG), μια βιομηχανία που δημιουργεί τεχνικά πρότυπα.

Πώς λειτουργούν τα MP3
Τα τραγούδια που αποθηκεύονται στη μορφή MP3 καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο απ 'ό, τι τα ίδια τραγούδια που αποθηκεύτηκαν χρησιμοποιώντας μια μορφή ήχου ποιότητας CD όπως WAV (περισσότερα σε αυτή τη μορφή αργότερα) .Τα MP3s εξοικονομούν χώρο αποθήκευσης συμπιέζοντας τα δεδομένα που συνθέτουν το αρχείο. Η συμπίεση τραγουδιών σε αρχεία MP3 περιλαμβάνει την αφαίρεση τμημάτων του αρχείου που δεν θα επηρεάσουν την εμπειρία ακρόασης, συνήθως τα πολύ υψηλά και πολύ χαμηλά άκρα του ήχου. Επειδή ορισμένα δεδομένα έχουν αφαιρεθεί, ένα MP3 δεν ακούγεται πανομοιότυπο με την έκδοση ποιότητας CD και αναφέρεται ως μορφή συμπίεσης " lossy" . Η απώλεια ορισμένων τμημάτων του ήχου έχει προκαλέσει ορισμένους ακροατές να επικρίνουν τα MP3 ως καταστρεπτικά την εμπειρία ακρόασης.

Επειδή τα αρχεία MP3 είναι πιο συμπιεσμένα από το AIFF ή άλλες μορφές συμπίεσης χωρίς απώλειες, περισσότερα MP3 μπορούν να αποθηκευτούν στον ίδιο χώρο από τα αρχεία ποιότητας CD.

Ενώ οι ρυθμίσεις που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία αρχείων MP3 μπορούν να αλλάξουν αυτό, γενικά μιλώντας σε MP3 το 10% περίπου του χώρου ενός αρχείου ήχου ποιότητας CD. Για παράδειγμα, εάν η έκδοση ποιότητας ενός τραγουδιού CD είναι 10 MB, η έκδοση MP3 θα είναι περίπου 1 MB.

Bit Rates και MP3
Η ποιότητα ήχου ενός αρχείου MP3 (και όλων των αρχείων ψηφιακής μουσικής) μετράται με το ρυθμό μετάδοσης του bit, το οποίο αποδίδεται ως kbps.

Όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός μετάδοσης δεδομένων, τόσο περισσότερα δεδομένα έχει το αρχείο και τόσο καλύτερα είναι τα MP3 που ακούγονται. Οι πιο συνήθεις ρυθμοί δυαδικών ψηφίων είναι 128 kps, 192 kbps και 256 kbps.

Υπάρχουν δύο τύποι ρυθμών μετάδοσης bit που χρησιμοποιούνται με MP3: σταθερή ταχύτητα μετάδοσης (CBR) και μεταβλητή ταχύτητα μετάδοσης (VBR) . Πολλά σύγχρονα αρχεία MP3 χρησιμοποιούν VBR, γεγονός που καθιστά τα αρχεία μικρότερα με την κωδικοποίηση ορισμένων τμημάτων ενός τραγουδιού με χαμηλό ρυθμό μετάδοσης bit, ενώ άλλα κωδικοποιούνται με υψηλότερα ποσοστά bit. Για παράδειγμα, ένα τμήμα ενός τραγουδιού με ένα μόνο μέσο είναι απλούστερο και μπορεί να κωδικοποιηθεί με ένα πιο συμπιεσμένο ρυθμό δυαδικών ψηφίων, ενώ τμήματα ενός τραγουδιού με πιο πολύπλοκα όργανα πρέπει να είναι λιγότερο συμπιεσμένα για να καταγράψουν το πλήρες φάσμα του ήχου. Με τη μεταβολή του ρυθμού μετάδοσης bit, η συνολική ποιότητα ήχου ενός MP3 μπορεί να παραμείνει υψηλή, ενώ η αποθήκευση που απαιτείται για το αρχείο διατηρείται σχετικά μικρή.

Πώς λειτουργούν τα MP3s με το iTunes
Το MP3 μπορεί να είναι η πιο δημοφιλής μορφή ψηφιακού ήχου στο διαδίκτυο, αλλά το iTunes Store δεν προσφέρει μουσική σε αυτή τη μορφή (περισσότερο σε αυτό στην επόμενη ενότητα). Παρόλα αυτά, τα αρχεία MP3 είναι συμβατά με το iTunes και με όλες τις συσκευές iOS, όπως το iPhone και το iPad. Μπορείτε να λάβετε αρχεία MP3 από:

Όλα για τη μορφή AAC

Το AAC, το οποίο σημαίνει Advanced Audio Coding, είναι ένας ψηφιακός τύπος αρχείου ήχου που έχει προωθηθεί ως διάδοχος του MP3. Το AAC γενικά προσφέρει ήχο υψηλότερης ποιότητας από ένα MP3, ενώ χρησιμοποιεί το ίδιο μέγεθος χώρου στο δίσκο ή και λιγότερο.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το AAC είναι ιδιόκτητο σχήμα της Apple, αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Η AAC αναπτύχθηκε από μια ομάδα εταιρειών όπως τα AT & T Bell Labs, Dolby, Nokia και Sony. Ενώ η Apple έχει υιοθετήσει το AAC για τη μουσική της, τα αρχεία AAC μπορούν πραγματικά να παιχτούν σε μια σειρά συσκευών που δεν ανήκουν στην Apple, συμπεριλαμβανομένων των κονσολών παιχνιδιών και των κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούν το Android OS της Google, μεταξύ άλλων.

Πώς λειτουργεί το AAC
Όπως και με το MP3, το AAC είναι μια μορφή αρχείου lossy. Για να συμπιέσετε ήχο ποιότητας CD σε αρχεία που καταλαμβάνουν λιγότερο αποθηκευτικό χώρο, τα δεδομένα που δεν θα επηρεάσουν την εμπειρία ακρόασης - και πάλι, γενικά στο υψηλό και στο χαμηλό τέλος - αφαιρούνται. Ως αποτέλεσμα της συμπίεσης, τα αρχεία AAC δεν ακούγονται πανομοιότυπα με τα αρχεία ποιότητας CD, αλλά γενικά ακούγονται αρκετά καλά ώστε οι περισσότεροι άνθρωποι να μην παρατηρήσουν τη συμπίεση.

Όπως και τα MP3, η ποιότητα ενός αρχείου AAC μετράται με βάση το ρυθμό μετάδοσης δεδομένων. Τα κοινά αρχεία bit δεδομένων AAC περιλαμβάνουν 128 kbps, 192 kbps και 256 kbps.

Οι λόγοι για τους οποίους η AAC παράγει καλύτερο ήχο από ό, τι τα MP3 είναι περίπλοκα. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της διαφοράς, διαβάστε το άρθρο της Wikipedia σχετικά με το AAC.

Πώς λειτουργεί το AAC με το iTunes
Η Apple υιοθέτησε το AAC ως την προτιμώμενη μορφή αρχείου για ήχο. Όλα τα τραγούδια που πωλούνται στο iTunes Store και όλα τα τραγούδια που μεταδίδονται ή μεταφορτώνονται από την Apple Music, είναι στη μορφή AAC. Όλα τα αρχεία AAC που προσφέρονται με αυτόν τον τρόπο κωδικοποιούνται στα 256 kbps.

Η μορφή αρχείου ήχου WAV

Το WAV είναι σύντομο για μορφή μορφής ήχου κυματομορφής. Πρόκειται για ένα αρχείο ήχου υψηλής ποιότητας που χρησιμοποιείται γενικά για εφαρμογές που απαιτούν ήχο υψηλής ποιότητας, όπως τα CD. Τα αρχεία WAV είναι ασυμπίεστα και επομένως καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο από τα αρχεία MP3 ή AAC, τα οποία είναι συμπιεσμένα.

Επειδή τα αρχεία WAV είναι μη συμπιεσμένα (γνωστά και ως μορφές "χωρίς απώλειες" ), περιέχουν περισσότερα δεδομένα και παράγουν καλύτερους, πιο λεπτούς και πιο λεπτομερείς ήχους. Ένα αρχείο WAV χρειάζεται γενικά 10 MB για κάθε 1 λεπτό ήχου. Συγκριτικά, ένα MP3 χρειάζεται περίπου 1 MB για κάθε 1 λεπτό.

Τα αρχεία WAV είναι συμβατά με τις συσκευές Apple, αλλά δεν χρησιμοποιούνται συνήθως εκτός από τους ομιλητές. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη μορφή WAV .

Η μορφή αρχείου ήχου WMA

Το WMA σημαίνει Windows Media Audio. Αυτός είναι ο τύπος αρχείου που προωθείται περισσότερο από τη Microsoft, την εταιρεία που την εφευρέθηκε. Είναι η εγγενής μορφή που χρησιμοποιείται στο Windows Media Player, τόσο σε Mac όσο και σε υπολογιστές. Ανταγωνίζεται με τις μορφές MP3 και AAC και προσφέρει παρόμοια μεγέθη συμπίεσης και αρχείων με αυτά τα φορμά. Δεν είναι συμβατό με τα iPhone, iPad και παρόμοιες συσκευές Apple. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη μορφή WMA .

Η μορφή αρχείου ήχου αρχείου AIFF

Το AIFF αντιπροσωπεύει τη μορφή αρχείου ανταλλαγής ήχου. Μια άλλη μη συμπιεσμένη μορφή ήχου, AIFF εφευρέθηκε από την Apple στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Όπως το WAV, χρησιμοποιεί περίπου 10 MB αποθήκευσης ανά λεπτό μουσικής. Επειδή δεν συμπιέζει ήχο, το AIFF είναι μια μορφή υψηλότερης ποιότητας που προτιμάται από τους ακροαφειρείς και τους μουσικούς. Από τότε που εφευρέθηκε από την Apple, είναι συμβατή με τις συσκευές Apple. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη μορφή AIFF .

Η μορφή αρχείων ήχου χωρίς απώλειες της Apple

Μια άλλη εφεύρεση της Apple, ο Apple Codec Audio Lossless (ALAC) είναι διάδοχος του AIFF. Αυτή η έκδοση, που κυκλοφόρησε το 2004, ήταν αρχικά μια ιδιοκτησιακή μορφή. Η Apple έκανε το open source το 2011. Το Apple Lossless εξισορροπεί τη μείωση του μεγέθους του αρχείου με τη διατήρηση της ποιότητας του ήχου. Τα αρχεία του είναι γενικά περίπου 50% μικρότερα από τα μη συμπιεσμένα αρχεία, αλλά με λιγότερες απώλειες στην ποιότητα ήχου από ότι με το MP3 ή το AAC. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη μορφή ALAC .

Η μορφή αρχείου ήχου FLAC

Δημοφιλής με τους audiophiles, ο FLAC (Free Lossless Audio Codec) είναι μια μορφή ήχου ανοιχτού κώδικα που μπορεί να μειώσει το μέγεθος ενός αρχείου κατά 50-60% χωρίς να μειώνει την ποιότητα του ήχου πάρα πολύ.

Το FLAC δεν είναι συμβατό με τις συσκευές iTunes ή iOS από το κουτί, αλλά μπορεί να λειτουργήσει με πρόσθετο λογισμικό που είναι εγκατεστημένο στη συσκευή σας. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη μορφή FLAC .

Ποια είδη αρχείων ήχου είναι συμβατά με το iPhone / iPad / iPod

Σύμφωνος?
MP3 Ναί
AAC Ναι
WAV Ναι
WMA Οχι
AIFF Ναι
Apple Lossless Ναι
FLAC Με πρόσθετο λογισμικό