Πώς να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε την επιτάχυνση υλικού στο Chrome

Τι είναι η επιτάχυνση υλικού και έχει ενεργοποιηθεί το Chrome;

Όταν η επιτάχυνση υλικού είναι ενεργοποιημένη στο Chrome, περνά τις περισσότερες εντατικές γραφικές εργασίες στο πρόγραμμα περιήγησης στη GPU, πράγμα που σημαίνει ότι αξιοποιεί στο έπακρο το υλικό σας.

Αυτό είναι καλό για δύο λόγους: η GPU έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται αυτά τα καθήκοντα και έτσι το πρόγραμμα περιήγησης θα λειτουργήσει πολύ καλύτερα και με τη χρήση της GPU απελευθερώνει την CPU για να κάνει άλλες εργασίες.

Αφού ενεργοποιήσετε την επιτάχυνση υλικού, είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν αξίζει να το κάνετε ή αν πρέπει να το απενεργοποιήσετε. Υπάρχουν πολλές δοκιμές που μπορείτε να εκτελέσετε για να δείτε αν η επιτάχυνση υλικού κάνει πραγματικά κάτι χρήσιμο. Ανατρέξτε στην ενότητα "Πώς να ξέρετε εάν η επιτάχυνση υλικού βοηθά" παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες.

Παρακάτω θα βρείτε λεπτομερή βήματα για να ενεργοποιήσετε την επιτάχυνση υλικού στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο απενεργοποίησης της επιτάχυνσης, εάν έχετε ήδη ενεργοποιήσει αυτήν την ενέργεια. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την επιτάχυνση υλικού.

Έχει ήδη ενεργοποιηθεί η επιτάχυνση υλικού στο Chrome;

Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε αν η επιτάχυνση υλικού είναι ενεργοποιημένη στο Chrome είναι να πληκτρολογήσετε το chrome: // gpu στη γραμμή διευθύνσεων στην κορυφή του προγράμματος περιήγησης.

Μια ολόκληρη σειρά από αποτελέσματα θα επιστραφούν, αλλά το bit που σας ενδιαφέρει είναι η ενότητα με τίτλο "Graphics Feature Status".

Υπάρχουν 12 στοιχεία που παρατίθενται στην ενότητα αυτή:

Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να αναζητήσετε είναι στα δεξιά καθενός από αυτά τα στοιχεία. Θα πρέπει να δείτε Υλικό επιταχυνόμενο εάν η επιτάχυνση υλικού είναι ενεργοποιημένη.

Κάποιοι μπορεί να διαβάσουν μόνο Λογισμικό. Η επιτάχυνση του υλικού είναι απενεργοποιημένη , αλλά αυτό είναι εντάξει.

Η πλειοψηφία αυτών των εγγραφών, όπως το Canvas, το Flash, το Compositing, το Multiple Thread Raster, το Decode Video και το WebGL θα πρέπει να ενεργοποιηθούν, ωστόσο.

Εάν όλες ή οι περισσότερες από τις τιμές σας είναι απενεργοποιημένες τότε θα πρέπει να διαβάσετε για να μάθετε πώς να ενεργοποιήσετε την επιτάχυνση υλικού.

Πώς να ενεργοποιήσετε την επιτάχυνση υλικού στο Chrome

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε την επιτάχυνση υλικού μέσω των ρυθμίσεων του Chrome:

  1. Εισαγάγετε τη διεύθυνση chrome: // στη γραμμή διευθύνσεων στην κορυφή του Chrome. Ή χρησιμοποιήστε το κουμπί μενού στην επάνω δεξιά γωνία του προγράμματος περιήγησης για να επιλέξετε Ρυθμίσεις .
  2. Μεταβείτε στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας και επιλέξτε το σύνδεσμο "Για προχωρημένους ".
  3. Τώρα μετακινηθείτε στο κάτω μέρος της σελίδας των ρυθμίσεων για να βρείτε κάποιες άλλες επιλογές.
  4. Στην επικεφαλίδα "Σύστημα", εντοπίστε και ενεργοποιήστε την επιλογή " Χρήση επιτάχυνσης υλικού" όταν είναι διαθέσιμη .
  5. Εάν σας ζητηθεί να ξεκινήσετε ξανά το Chrome, προχωρήστε και το κάνετε αυτό εξάγοντας οποιεσδήποτε ανοιχτές καρτέλες και ανοίγοντας ξανά το Chrome.
  6. Όταν ξεκινάει το Chrome, ανοίξτε ξανά το chrome: // gpu και ελέγξτε ότι οι λέξεις "Επιτάχυνση υλικού" εμφανίζονται δίπλα στα περισσότερα από τα στοιχεία στην επικεφαλίδα "Κατάσταση λειτουργιών γραφικών"

Αν δείτε ότι η επιλογή "Χρήση επιτάχυνσης υλικού όταν είναι διαθέσιμη" είναι ήδη ενεργοποιημένη αλλά οι ρυθμίσεις GPU δείχνουν ότι η επιτάχυνση δεν είναι διαθέσιμη, ακολουθήστε το επόμενο βήμα.

Πώς να επιτύχετε την επιτάχυνση υλικού στο Chrome

Το τελευταίο πράγμα που μπορείτε να προσπαθήσετε να ενεργοποιήσετε την επιτάχυνση όταν το Chrome δεν φαίνεται να το θέλει είναι να παρακάμψετε μία από τις πολλές σημαίες του συστήματος:

  1. Εισαγάγετε το chrome: // flag στη γραμμή διευθύνσεων.
  2. Εντοπίστε την ενότητα στη συγκεκριμένη σελίδα που ονομάζεται "Παράκαμψη λίστας απόδοσης λογισμικού".
  3. Αλλάξτε την επιλογή Απενεργοποιημένη σε Ενεργοποιημένη .
  4. Επιλέξτε το μπλε κουμπί RELAUNCH NOW όταν εμφανίζεται στο κάτω μέρος του Chrome μετά την ενεργοποίηση της επιτάχυνσης υλικού.
  5. Επιστρέψτε στη σελίδα chrome: // gpu και ελέγξτε εάν είναι ενεργοποιημένη η επιτάχυνση.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να εμφανίζεται δίπλα στα περισσότερα στοιχεία "Hardware accelerated".

Εάν εξακολουθούν να εμφανίζονται ως άτομα με ειδικές ανάγκες, θα μπορούσε να σημάνει ένα πρόβλημα με την κάρτα γραφικών ή τα προγράμματα οδήγησης για την κάρτα γραφικών σας. Αυτός ο οδηγός δείχνει τον τρόπο ενημέρωσης των προγραμμάτων οδήγησης στον υπολογιστή σας .

Πώς να απενεργοποιήσετε την επιτάχυνση υλικού στο Chrome

Η απενεργοποίηση της επιτάχυνσης υλικού στο Chrome είναι τόσο εύκολη όσο η επανάληψη των παραπάνω βημάτων για την ενεργοποίησή του, αλλά η κατάργηση της επιλογής αντί να την ενεργοποιήσετε.

  1. Μεταβείτε στις ρυθμίσεις chrome: // στη γραμμή διευθύνσεων.
  2. Στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας, επιλέξτε το σύνδεσμο "Για προχωρημένους ".
  3. Μετακινηθείτε ξανά στο κάτω μέρος της σελίδας και αναζητήστε τη νέα επικεφαλίδα "Σύστημα".
  4. Εντοπίστε και απενεργοποιήστε την επιλογή Χρήση επιτάχυνσης υλικού όταν είναι διαθέσιμη .
  5. Κλείστε και ανοίξτε ξανά το Chrome εάν σας ζητηθεί.
  6. Όταν ξεκινάει η αντιγραφή, εισαγάγετε το chrome: // gpu στη γραμμή διευθύνσεων για να βεβαιωθείτε ότι είναι απενεργοποιημένο το "Hardware accelerated".

Πώς να ξέρετε εάν η επιτάχυνση υλικού βοηθάει

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε εάν η επιτάχυνση υλικού λειτουργεί καλύτερα ή όχι. Ο ιστότοπος παρέχεται από την Mozilla, οι οποίοι είναι οι άνθρωποι πίσω από το πρόγραμμα περιήγησης ιστού του Firefox, αλλά οι δοκιμές λειτουργούν εξίσου καλά στο Chrome.

Η σελίδα παρέχει έναν αριθμό συνδέσμων που θα δείξουν πόσο καλά εκτελεί το πρόγραμμα περιήγησης.

Για παράδειγμα, μια πολύ απλή επίδειξη παρέχεται από αυτό το animated blob, αλλά υπάρχουν και άλλα παραδείγματα που περιλαμβάνουν αυτά τα draggable βίντεο και αυτό το 3D Rubik's Cube.

Εάν έχετε μια αξιοπρεπή κάρτα γραφικών, δοκιμάστε να βρείτε ιστοσελίδες με κινούμενα σχέδια και παιχνίδια Flash υψηλής ποιότητας για να δείτε αν υπάρχει τραύλισμα.

Προσπαθήστε επίσης να παρακολουθείτε βίντεο υψηλής ευκρίνειας στο YouTube και βεβαιωθείτε ότι το βίντεο είναι κρυστάλλινο.

Δυστυχώς, η επιτάχυνση υλικού δεν μπορεί να βοηθήσει στην αποθήκευση buffering (αυτό έχει να κάνει με τη σύνδεσή σας στο διαδίκτυο). Ωστόσο, ίσως διαπιστώσετε ότι άλλες λειτουργίες του Chrome λειτουργούν πολύ καλύτερα από πριν.

Τι παρουσιάζουν αυτές οι δοκιμές;

Για παράδειγμα, πείτε ότι τρέχετε αυτό το κινούμενο σχέδιο πυροτεχνημάτων και βρείτε ότι δεν βλέπετε πυροτεχνήματα ή ότι τα κινούμενα σχέδια είναι πολύ αργά. Έτσι, ενεργοποιείτε την επιτάχυνση υλικού και επαναλάβετε τη δοκιμή και δείτε ότι αυτή κινείται τέλεια και λειτουργεί όπως θα περίμενε κανείς.

Αν αυτά είναι τα αποτελέσματά σας, τότε η επιτάχυνση υλικού είναι πιθανότατα καλύτερα να παραμένει ενεργοποιημένη έτσι ώστε το πρόγραμμα περιήγησης να μπορεί να χρησιμοποιεί το υλικό σας για να λειτουργεί καλύτερα.

Ωστόσο, εάν δείτε το τραύμα ή το κινούμενο σχέδιο δεν κινείται καθόλου και η επιτάχυνση υλικού είναι ενεργοποιημένη, τότε οι πιθανότητες είναι ότι η επιτάχυνση δεν σας κάνει καλό, επειδή το υλικό σας είναι χαμηλής απόδοσης ή οι οδηγοί είναι ξεπερασμένοι, οπότε μπορείτε να αντικαταστήσετε το υλικό ή να δοκιμάσετε την ενημέρωση του λογισμικού.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιτάχυνση υλικού

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που καθορίζουν πόσο καλά εκτελεί κάθε υπολογιστή.

Για παράδειγμα, μια κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU) χειρίζεται όλες τις διαδικασίες που εκτελούνται στον υπολογιστή σας και ασχολείται με την αλληλεπίδραση μεταξύ του λογισμικού και του υλικού. Οι περισσότεροι επεξεργαστές στον υπολογιστή σας και η ποιότητα αυτών των επεξεργαστών καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό πόσο γρήγορα θα λειτουργήσει ο υπολογιστής σας.

Η CPU δεν είναι ο μόνος σημαντικός παράγοντας. Ενώ η CPU ρυθμίζει την εκτέλεση των διαδικασιών στον υπολογιστή σας, η μνήμη τυχαίας προσπέλασης (Random Access Memory - RAM) καθορίζει πόσες διαδικασίες μπορούν να εκτελούνται ταυτόχρονα.

Όταν εξαντλείται η μνήμη, συνήθως υπάρχει κάποια μορφή αρχείου ανταλλαγής στον υπολογιστή σας, ο οποίος χρησιμοποιείται για την αποθήκευση διαδικασιών αδράνειας. Η εναλλαγή δίσκων είναι κακή επειδή το πιο αργό στοιχείο στον υπολογιστή σας είναι η μονάδα σκληρού δίσκου. Η ανάκληση στοιχείων από ένα αρχείο ανταλλαγής είναι κακή για την απόδοση.

Αυτό μας φέρνει στην επόμενη συσκευή που βοήθησε πραγματικά στην αύξηση της απόδοσης: SSD (SSD) . Ένα SSD σάς επιτρέπει να αποθηκεύετε και να διαβάζετε δεδομένα πολύ πιο γρήγορα από έναν κανονικό σκληρό δίσκο.

Το κύριο σημείο αυτού του άρθρου, ωστόσο, είναι να κάνει με την επιτάχυνση του υλικού μέσα στο Chrome και αυτό που σχετίζεται με αυτό είναι η επεξεργασία γραφικών.

Οι περισσότεροι σύγχρονοι υπολογιστές διαθέτουν μονάδα επεξεργασίας γραφικών (GPU). Η ποιότητα της GPU σας καθορίζεται συνήθως από το ποσό που πληρώσατε για τον υπολογιστή. Οι παίκτες θα ξοδέψουν πολύ περισσότερο για τους υπολογιστές τους, προκειμένου να αποκτήσουν μια πραγματικά καλή κάρτα γραφικών, δεδομένου ότι αυτή η συσκευή χρησιμοποιείται για την εκτέλεση μαθηματικών υπολογισμών και εργασιών επεξεργασίας γραφικών υψηλής απόδοσης, όπως η απόδοση 3D. Πολύ απλά, τόσο καλύτερη είναι η κάρτα γραφικών τόσο καλύτερη είναι η εμπειρία.

Επομένως, θα σκεφτόσασταν ότι στο 99,9% των περιπτώσεων θα θελήσετε να ενεργοποιήσετε την επιτάχυνση υλικού. Έτσι, γιατί θα θέλατε ποτέ να απενεργοποιήσετε την επιτάχυνση υλικού;

Μερικοί άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι έχουν καλύτερη απόδοση με την επιτάχυνση υλικού απενεργοποιημένη. Ο λόγος για αυτό είναι πιθανό να είναι επειδή η κάρτα γραφικών δεν λειτουργεί σωστά ή μπορεί να έχουν εγκατεστημένο λάθος πρόγραμμα οδήγησης.

Ένας άλλος λόγος για την απενεργοποίηση της επιτάχυνσης υλικού μπορεί να είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας όταν χρησιμοποιείτε φορητό υπολογιστή που λειτουργεί με μπαταρία.