Τι είναι το Wetware;

Το Wetware είναι λογισμικό βιολογίας + υλικού + λογισμικού

Το Wetwear, που σημαίνει "υγρό λογισμικό", έχει καταφέρει να σημαίνει μερικά διαφορετικά πράγματα με την πάροδο των ετών, αλλά συνήθως αναφέρεται στο μείγμα λογισμικού, υλικού και βιολογίας.

Η λέξη αρχικά αναφέρεται στη συσχέτιση μεταξύ κώδικα λογισμικού και γενετικού κώδικα, όπου το DNA ενός οργανισμού, το οποίο είναι φυσικά υγρό, μοιάζει με οδηγίες λογισμικού.

Με άλλα λόγια, το wetware μιλάει για το "λογισμικό" που ανήκει σε έναν ζωντανό οργανισμό - τις οδηγίες που περιέχονται στο DNA του, παρόμοιο με το πώς οι οδηγίες πίσω από ένα πρόγραμμα υπολογιστή ονομάζονται λογισμικό ή υλικολογισμικό του .

Το υλικό του υπολογιστή μπορεί να αντιπαραβληθεί με το "υλικό" του ανθρώπου όπως τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα και το λογισμικό μπορεί να αναφέρεται στις σκέψεις μας ή στις οδηγίες του DNA. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το wetware συνηθίζεται να συνδέεται με συσκευές που αλληλεπιδρούν ή συγχωνεύονται με βιολογικό υλικό, όπως συσκευές ελεγχόμενης σκέψης, υπερ-συσκευές που χρησιμοποιούνται από τον εγκέφαλο και βιολογική μηχανική.

Σημείωση: Όροι όπως το liveware , το σκεύος και το biohacking αναφέρονται στην ίδια ιδέα πίσω από το wetware.

Πώς χρησιμοποιείται το Wetware;

Παρόμοια με το πώς η επαυξημένη πραγματικότητα στοχεύει στη συγχώνευση των φυσικών και εικονικών πεδίων σε ένα χώρο, το ίδιο και το wetware προσπαθεί να συγχωνεύσει ή να συσχετίσει στενά τα βασισμένα στο λογισμικό στοιχεία με τη φυσική βιολογία.

Υπάρχουν πολλές πιθανές εφαρμογές για συσκευές wetware, αλλά η πρωταρχική εστίαση φαίνεται να είναι στον τομέα της υγείας και μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε από ένα φορετό που συνδέεται στο σώμα από το εξωτερικό με ένα ενσωματωμένο που βρίσκεται κάτω από το δέρμα.

Μια συσκευή μπορεί να θεωρηθεί wetware εάν χρησιμοποιεί ειδικό λογισμικό για να συνδεθεί και να διαβάσει τις βιολογικές εξόδους σας, ένα παράδειγμα είναι το EMOTIV Insight, το οποίο διαβάζει εγκεφαλικά κύματα μέσω ενός ασύρματου ακουστικού που στέλνει τα αποτελέσματα πίσω στο τηλέφωνο ή στον υπολογιστή σας. Μετράει τη χαλάρωση, το στρες, την εστίαση, τον ενθουσιασμό, τη δέσμευση και το ενδιαφέρον και στη συνέχεια εξηγεί τα αποτελέσματα σε εσάς και προσδιορίζει τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε αυτές τις περιοχές.

Ορισμένες συσκευές wetware αποσκοπούν στην απλή παρακολούθηση αλλά στην πραγματική βελτίωση της ανθρώπινης εμπειρίας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει μια συσκευή που απλά χρησιμοποιεί το μυαλό για τον έλεγχο άλλων συσκευών ή προγραμμάτων υπολογιστή.

Μια φορετή ή εμφυτεύσιμη συσκευή μπορεί να σχηματίσει μια σύνδεση εγκεφάλου-υπολογιστή για να κάνει κάτι σαν κίνηση τεχνητών άκρων όταν ο χρήστης δεν έχει βιολογικό έλεγχο πάνω τους. Το νευρικό ακουστικό μπορεί να "ακούει" για μια ενέργεια από τον εγκέφαλο και στη συνέχεια να το εκτελέσει μέσα από ειδικά σχεδιασμένο υλικό.

Συσκευές που μπορούν να επεξεργάζονται γονίδια είναι ένα άλλο παράδειγμα wetware, όπου το λογισμικό ή το υλικό μεταβάλλει φυσικά τον οργανισμό για να αφαιρέσει τις υπάρχουσες λοιμώξεις, να αποτρέψει ασθένειες ή ακόμα και να προσθέσει νέα χαρακτηριστικά ή δυνατότητες στο ίδιο το DNA.

Ακόμη και το ίδιο το DNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συσκευή αποθήκευσης σαν σκληρός δίσκος , κρατώντας μέχρι και 215 petabytes σε ένα μόνο γραμμάριο.

Μια άλλη πρακτική χρήση για λογισμικό ή υλικό που συνδέεται με τον άνθρωπο μπορεί να είναι ένα εξωσκελετικό κοστούμι που μπορεί να επαναλάβει κοινά εργατικά καθήκοντα όπως η ανύψωση βαρέων αντικειμένων. Η ίδια η συσκευή είναι σαφώς υλικό, αλλά πίσω από τις σκηνές πρέπει να είναι λογισμικό που μιμείται ή παρακολουθεί τη βιολογία του χρήστη για να καταλάβει καλά τι πρέπει να κάνει.

Ορισμένα άλλα παραδείγματα wetware περιλαμβάνουν ενσωματωμένα συστήματα επαφής χωρίς επαφή ή κάρτες ταυτότητας που μεταδίδουν ασύρματα πληροφορίες μέσω του δέρματος, βιονικά μάτια που διεγείρουν την όραση και συσκευές αποστολής φαρμάκων με τηλεχειρισμό που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γιατροί για τον έλεγχο των δόσεων του φαρμάκου.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Wetware

Το Wetware χρησιμοποιείται μερικές φορές για να περιγράψει τεχνητά αντικείμενα που μοιάζουν πολύ με βιολογικούς οργανισμούς, όπως για παράδειγμα το πώς ένα αεροπλάνο μοιάζει με ένα πουλί ή πώς ένα νανοβότο μπορεί να έχει τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του που λαμβάνονται από το ανθρώπινο κύτταρο ή από ένα βακτήριο.

Το Wetware χρησιμοποιείται επίσης μερικές φορές για να αναφέρεται σε λογισμικό ή υλικό που μπορεί να χειριστεί με χειρονομίες, ειδικά εκείνες που προέρχονται από ένα βιολογικό εμφύτευμα. Οι συσκευές ανίχνευσης κίνησης, όπως το Kinect της Microsoft, θα μπορούσαν τότε να θεωρηθούν wetware, αλλά αυτό είναι ένα κομμάτι μιας έκτασης.

Με δεδομένο τον παραπάνω ορισμό του wetware, μπορεί επίσης να εξελιχθεί σε αναφορά σε οποιοδήποτε από τα άτομα που ασχολούνται με το λογισμικό, έτσι ώστε οι προγραμματιστές λογισμικού, οι εργαζόμενοι στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και ακόμη και οι τελικοί χρήστες να μπορούν να ονομάζονται wetware.

Το Wetware μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως λέξη που υπονομεύει το ανθρώπινο σφάλμα, όπως το " Το πρόγραμμα πέρασε τις δοκιμές μας χωρίς προβλήματα, οπότε πρέπει να ήταν ένα πρόβλημα wetware. "Αυτό μπορεί ακόμη και να συνδεθεί με την παραπάνω έννοια: αντί του λογισμικού της εφαρμογής που προκαλεί το πρόβλημα, ήταν ο χρήστης ή ο προγραμματιστής που συνέβαλε στο πρόβλημα - το λογισμικό ή το wetware του είναι φταίξιμο.