Τι είναι η τεχνολογία Cellphone 2.5G;

Η ενδιάμεση τεχνολογία 2.5G εισήγαγε αποτελεσματική τεχνολογία μεταγωγής πακέτων

Στον κόσμο των κινητών τηλεφώνων, η ασύρματη τεχνολογία 2.5G ήταν ένα βήμα που γεφυρώνει την ασύρματη τεχνολογία δεύτερης γενιάς ( 2G ) και την ασύρματη τεχνολογία τρίτης γενιάς ( 3G ). Ενώ τα 2G και 3G είναι τυπικά καθορισμένα ως ασύρματα πρότυπα, το 2.5G δεν είναι. Δημιουργήθηκε για σκοπούς μάρκετινγκ.

Ως ενδιάμεσο βήμα από 2G σε 3G, η 2.5G είδε μερικές από τις προόδους που είναι εγγενείς στα δίκτυα 3G, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων μεταγωγής πακέτων. Η εξέλιξη από 2G σε 3G οδήγησε σε ταχύτερη και μεγαλύτερη χωρητικότητα μετάδοσης δεδομένων.

Εξέλιξη τεχνολογίας 2.5G

Τη δεκαετία του 1980, τα κινητά τηλέφωνα λειτουργούσαν στην αναλογική τεχνολογία 1G. Η ψηφιακή τεχνολογία 2G διατέθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στο παγκόσμιο σύστημα κινητών επικοινωνιών (GSM). Η τεχνολογία ήταν διαθέσιμη είτε ως πολλαπλή πρόσβαση διαίρεσης χρόνου (TDMA) είτε ως πολλαπλή πρόσβαση με διαίρεση κώδικα (CDMA). Παρόλο που η τεχνολογία 2G έχει αντικατασταθεί από την τελευταία τεχνολογία, εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη σε όλο τον κόσμο.

Η ενδιάμεση τεχνολογία 2.5G εισήγαγε μια τεχνική αλλαγής πακέτων που ήταν πιο αποδοτική από την προηγούμενη. Η υποδομή της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με βάση τις ανάγκες και όχι ανά λεπτό, γεγονός που την καθιστά αποδοτικότερη από την τεχνολογία 2G. Η τεχνολογία 2,5 ακολουθήθηκε από το 2,75G, το οποίο τριπλασίασε τη θεωρητική χωρητικότητα και την τεχνολογία 3G στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Τελικά, ακολουθήθηκαν 4G και 5G.

2.5G και GPRS

Ο όρος 2.5G χρησιμοποιείται μερικές φορές για να αναφέρεται στη υπηρεσία γενικής πακέτας ραδιοσυχνοτήτων ( GPRS ), η οποία είναι ένα ασύρματο πρότυπο δεδομένων που χρησιμοποιείται σε δίκτυα GSM και ήταν το πρώτο βήμα στην εξέλιξη της τεχνολογίας 3G. Τα δίκτυα GPRS τελικά μεταμορφώθηκαν σε βελτιωμένους ρυθμούς δεδομένων για το GSM Evolution ( EDGE ), ο οποίος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της τεχνολογίας 2.75G, μιας άλλης αυξανόμενης προόδου που δεν είναι ασύρματο πρότυπο.