Τι είναι η μαύρη Παρασκευή;

Πόσο προέκυψε η μαύρη Παρασκευή και τι σημαίνει για τον τεχνολογικό κόσμο

Η μαύρη Παρασκευή είναι η μέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών και θεωρείται ευρέως η αρχή της εποχής διακοπών. Ο όρος Μαύρη Παρασκευή κέρδισε δημοτικότητα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 μέσω της χρήσης του σε ιστοσελίδες για πωλήσεις μέσω διαδικτύου που προορίζονταν να ανταγωνιστούν τις πωλήσεις σε φυσικά καταστήματα. Καθώς ο όρος διαδόθηκε σε ολόκληρη τη χώρα μέσω του Διαδικτύου, οι παραδοσιακοί λιανοπωλητές υιοθέτησαν επίσημα τον όρο επίσης.

Τι σημαίνει η μαύρη Παρασκευή;

Στις ΗΠΑ, η Ημέρα των Ευχαριστιών είναι η τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Την επόμενη μέρα, η μαύρη Παρασκευή είναι η πιο δημοφιλής αργία για ψώνια του έτους, καθώς πολλοί λιανοπωλητές διατηρούν τις βαθύτερες εκπτώσεις και τις καλύτερες πωλήσεις της χρονιάς για αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα.

Ξεκινώντας από το 2013 και το 2014, όλο και περισσότεροι λιανοπωλητές άρχισαν να επιστρέφουν την ώρα έναρξης των συμφωνιών της Black Friday από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής το πρωί μέχρι το βράδυ της Ημέρας των Ευχαριστιών ως τρόπος να επιμηκύνουν την πιο αξιοσημείωτη ημέρα αγορών του έτους. Ορισμένοι λιανοπωλητές έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, ξεκινώντας τις πωλήσεις της μαύρης Παρασκευής ήδη από τη Δευτέρα πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Η ιστορία και η προέλευση της μαύρης Παρασκευής

Η χρήση της ονομασίας " μαύρη Παρασκευή" για να αναφερθεί στην ημέρα μετά την ημέρα των Ευχαριστιών άρχισε να αναφέρεται στη Φιλαδέλφεια στη δεκαετία του 1950. Τότε, οι αστυνομικοί στην πόλη χρησιμοποίησαν τον όρο εσωτερικά σε σχέση με τα μεγάλα πλήθη των πεζών και των οχημάτων που ενοχλούσαν την εμπορική περιοχή της Φιλαδέλφειας κάθε χρόνο εκείνη την ημέρα. Τα πλήθη των ανθρώπων και των αυτοκινήτων είχαν ως αποτέλεσμα ατυχήματα και συχνά βία που απαιτούσε από κάθε αξιωματικό να είναι υποχρεωμένος να κρατάει την τάξη και να διαχειρίζεται το χάος. Η πρώτη δημοσιευμένη χρήση του όρου Μαύρη Παρασκευή ήταν σε μια διαφήμιση του 1966 από έναν σπάνιο αντιπρόσωπο γραμματοσήμων με τίτλο Earl Apfelbaum που βρίσκεται στη Φιλαδέλφεια. Ωστόσο, ο όρος παρέμεινε ως επί το πλείστον περιφερειακός μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, με κάποια αυξημένη χρήση στη δεκαετία του 1980 σε άλλες περιοχές.

Αρχικά, οι λιανοπωλητές αντιστάθηκαν στο όνομα "Μαύρη Παρασκευή" επειδή οι μαύρες μέρες της εβδομάδας έχουν ιστορικά χρησιμοποιηθεί για να περιγράψουν αρνητικά γεγονότα. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

Σε μια προσπάθεια να απομακρυνθούν από την αρνητική συσχέτιση με τις μαύρες μέρες της εβδομάδας, οι λιανοπωλητές δημιούργησαν μια νέα ιστορία για τη μαύρη Παρασκευή. Στη λογιστική, οι επιχειρηματικές απώλειες έχουν παραδοσιακά καταγραφεί με κόκκινο μελάνι και κέρδη ή κέρδη με μαύρο μελάνι. Πολλοί έμποροι λιανικής πώλησης θα βρεθούν στο "κόκκινο" από το φθινόπωρο αλλά θα αναζωπυρωθούν "μαύροι" από την εποχή των αγορών διακοπών.Για να δημιουργήσουν μια πιο θετική σχέση με τη μαύρη Παρασκευή, οι έμποροι λιανικής πώλησης χρησιμοποίησαν αυτό το παράδειγμα ως το νόημα πίσω από το γιατί η Μαύρη Παρασκευή είναι που ονομάζεται "Μαύρη Παρασκευή". Τελικά, αυτό το νόημα έχει κολλήσει και είναι πιο γνωστό στους αγοραστές από ό, τι η προέλευση του όρου από τη δεκαετία του 1950.

Online Shopping και Black Friday Deals

Οι πιο δημοφιλείς ασχολίες της μαύρης Παρασκευής συχνά επικεντρώνονται στις καταναλωτικές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως οι τηλεοράσεις, οι υπολογιστές, τα δισκία και τα συστήματα παιχνιδιών . Ενώ ορισμένοι αγοραστές είναι πρόθυμοι να περιμένουν στη σειρά για ώρες για μια ευκαιρία σε πολύ, πολλοί περισσότεροι αγοραστές επιλέγουν να αποφύγουν τα πλήθη και να ψωνίσουν online αντί. Σε απάντηση, οι έμποροι λιανικής πώλησης προσφέρουν τώρα πολλές από τις προσφορές τους στη μαύρη Παρασκευή σε ηλεκτρονικούς αγοραστές που ξεκινούν την ίδια στιγμή με τις πωλήσεις στο κατάστημα. Επιπλέον, τα καταστήματα που προσφέρουν περιορισμένες ποσότητες αστοχιών μπορούν επίσης να προσφέρουν μια διαφορετική συμφωνία door-buster αποκλειστικά για τους ηλεκτρονικούς αγοραστές.

Η επιθυμία να αποφευχθούν οι μακριές γραμμές και τα πλήθη που σφραγίζουν άνοιξε το δρόμο για την Κυριακή Δευτέρα . Η Κυριακή Δευτέρα είναι η Δευτέρα αμέσως μετά τη Μαύρη Παρασκευή και είναι αφιερωμένη στους ηλεκτρονικούς αγοραστές, με ειδικές προσφορές διαθέσιμες τόσο συχνά όσο κάθε ώρα σε μερικές αγορές.

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στις εορταστικές εποχές των αγορών διακοπών είναι οι ημέρες ειδικής διαπραγμάτευσης, η Πράσινη Δευτέρα . Η Πράσινη Δευτέρα είναι η δεύτερη Δευτέρα του Δεκέμβρη και σκοπεύει να συλλάβει αγοραστές τόσο σε καταστήματα όσο και σε απευθείας σύνδεση, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν δώρα στη λίστα τους για να αγοράσουν.