Διεθνείς προσαρμογείς ισχύος: Τι πρέπει να ξέρετε

Γιατί κάθε χώρα έχει ξεχωριστό πρότυπο;

Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε σε διεθνές επίπεδο, η εξεύρεση ενός μετασχηματιστή ρεύματος πρέπει να είναι τόσο απλή όσο η αναζήτηση στο πρότυπο βύσματος για τον προορισμό σας, η αγορά ενός προσαρμογέα και η συσκευασία της βαλίτσας σας.

Ωστόσο, εάν χρειάζεστε κάτι περισσότερο από ένα προσαρμογέα, μπορείτε να καταστρέψετε κατά λάθος το στεγνωτήρα μαλλιών σας.

Πρώτον, ας διερευνήσουμε γιατί έχουμε τόσα διαφορετικά βύσματα και πρότυπα στις διάφορες χώρες και στη συνέχεια να δούμε πώς να ελέγξετε την ετικέτα σας και να μειώσετε τον κίνδυνο να αγοράσετε τυχαία λάθος προσαρμογέα ή να ξεχάσετε έναν απαραίτητο μετατροπέα.

Υπάρχουν μερικές βασικές παραλλαγές των προτύπων μεταξύ των χωρών (ή μερικές φορές ακόμη και εντός μιας χώρας):

Ρεύμα

Τα δύο κύρια πρότυπα για το ρεύμα είναι AC και DC ή εναλλασσόμενο ρεύμα και συνεχές ρεύμα. Στις ΗΠΑ, αναπτύξαμε ένα πρότυπο κατά τη διάρκεια του διάσημου πολέμου μεταξύ Tesla και Edison. Ο Edison ευνόησε το DC και ο Tesla AC. Το μεγάλο πλεονέκτημα για την AC είναι ότι ήταν σε θέση να ταξιδεύει σε μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των σταθμών παραγωγής ενέργειας και τελικά ήταν το πρότυπο που κέρδισε στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, δεν υιοθετήθηκαν όλες οι χώρες. Ούτε και όλες οι συσκευές yoru. Οι μπαταρίες και οι εσωτερικές λειτουργίες πολλών ηλεκτρονικών χρησιμοποιούν επίσης ρεύμα συνεχούς ρεύματος. Στην περίπτωση των φορητών υπολογιστών, το μεγάλο εξωτερικό τούβλο εξουσίας μετατρέπει στην πραγματικότητα την εναλλασσόμενη ισχύ στο DC.

Τάση

Η τάση είναι η δύναμη με την οποία ταξιδεύει ο ηλεκτρισμός. Περιγράφεται συχνά χρησιμοποιώντας μια αναλογία πίεσης νερού. Αν και υπάρχουν πολλά πρότυπα, τα πιο κοινά πρότυπα τάσης για τους ταξιδιώτες είναι 110 / 120V (ΗΠΑ) και 220 / 240V (το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης). Εάν τα ηλεκτρονικά σας είναι μόνο για να χειριστεί 110V δύναμη, έχοντας 220V γυρίσματα μέσω αυτών θα μπορούσε να είναι καταστροφική.

Συχνότητα

Η συχνότητα για την τροφοδοσία εναλλασσόμενου ρεύματος είναι πόσο συχνά το ρεύμα εναλλάσσεται κάθε δευτερόλεπτο Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα πρότυπα είναι 60Hz (Αμερική) και 50Hz παντού που υπολογίζουν το μετρικό σύστημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό δεν πρόκειται να κάνει τη διαφορά στην απόδοση, αλλά μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει προβλήματα με συσκευές που χρησιμοποιούν χρονόμετρα.

Σχήματα εξόδου και υποδοχής: A, B, C ή D;

Παρόλο που υπάρχουν πολλά διαφορετικά σχήματα βύσματος, οι περισσότεροι προσαρμογείς ταξιδίου ρυθμίζουν τα τέσσερα πιο κοινά. Η Διεθνής Διοίκηση Εμπορίου σπάζει αυτά σε αλφαβητικά σχήματα (Α, Β, Γ, Δ και ούτω καθεξής) ώστε να μπορείτε να ελέγξετε αν χρειάζεστε κάτι πέρα ​​από τα συνηθισμένα τέσσερα για τα ταξίδια σας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο έναν προσαρμογέα τροφοδοσίας ρεύματος;

Είναι αυτό που θα χρειαστείτε; Μπορείτε να αγοράσετε προσαρμογείς USB και να χρησιμοποιήσετε το καλώδιο USB C με βύσμα USB A. Φαίνεται ότι πρέπει να εφαρμοστεί η ίδια ιδέα.

Για πολλές συσκευές, είναι τόσο απλό. Κοιτάξτε στο πίσω μέρος της συσκευής σας, όπου βρίσκετε την καταχώρηση UL και άλλες πληροφορίες σχετικά με τη συσκευή σας. Στην περίπτωση των φορητών υπολογιστών, θα βρείτε τις πληροφορίες σχετικά με το μετασχηματιστή ρεύματος.

Η καταχώρηση UL θα σας πει τη συχνότητα, το ρεύμα και την τάση που μπορεί να χειριστεί η συσκευή σας. Αν ταξιδεύετε σε μια χώρα συμβατή με αυτά τα πρότυπα, απλά πρέπει να βρείτε το σωστό σχήμα του βύσματος.

Οι συσκευές έχουν γενικά τρεις τύπους: αυτές που συμμορφώνονται μόνο με μία τυπική συσκευή διπλής λειτουργίας που πληροί δύο πρότυπα (εναλλαγή μεταξύ 110V και 220V) και εκείνες που είναι συμβατές με ένα ευρύ φάσμα προτύπων. Μπορεί να χρειαστεί να γυρίσετε ένα διακόπτη ή να μετακινήσετε ένα ρυθμιστικό για να μετατρέψετε συσκευές με διπλές λειτουργίες.

Χρειάζεστε έναν προσαρμογέα ή μετατροπέα;

Τώρα, εάν θέλετε να ταξιδέψετε με μια συσκευή τάσης σε μια χώρα με διαφορετική τάση, θα χρειαστείτε μετατροπέα τάσης. Αν ταξιδεύετε σε κάποιο σημείο από μια χαμηλότερη τάση (ΗΠΑ) σε μια υψηλότερη τάση (Γερμανία), θα είναι ένας βαθμιδωτός μετατροπέας, και αν ταξιδεύετε προς την αντίθετη κατεύθυνση, θα είναι ένας μετατροπέας βηματισμού. Αυτή είναι η μόνη φορά που θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μετατροπέα και θυμηθείτε ότι δεν χρειάζεται να τα χρησιμοποιείτε με το φορητό σας υπολογιστή. Στην πραγματικότητα, μπορεί να βλάψετε το φορητό σας υπολογιστή αν το κάνετε.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί επίσης μετατροπέας εναλλασσόμενου ρεύματος για να μετατρέψετε την ισχύ DC σε AC ή αντίστροφα, αλλά και πάλι, ο φορητός υπολογιστής σας χρησιμοποιεί ήδη ισχύ DC, οπότε μην χρησιμοποιείτε μετατροπέα τρίτου μέρους μαζί του. Επικοινωνήστε με την εταιρεία που έκανε το φορητό υπολογιστή σας να δει τι χρειάζεστε. Αν χρειαστεί, ενδέχεται να μπορείτε να αγοράσετε συμβατό τροφοδοτικό στη χώρα προορισμού.

Ξενοδοχεία

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολλά διεθνή ξενοδοχεία έχουν ενσωματωμένη καλωδίωση για τους καλεσμένους τους που δεν απαιτούν ειδικούς προσαρμογείς ή μετατροπείς για χρήση. Ρωτήστε πριν το ταξίδι σας για να δείτε τι προσφέρουν τα καταλύματα σας.

Τι είναι τα tablet, τα τηλέφωνα και άλλες συσκευές φόρτισης USB;

Τα καλά νέα σχετικά με τις συσκευές φόρτισης USB είναι ότι δεν χρειάζεστε προσαρμογέα. Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας κάποιον θα μπορούσε πιθανώς να καταστρέψει το φορτιστή σας. Απλά πρέπει να αγοράσετε ένα συμβατό φορτιστή. Το USB είναι τυποποιημένο. Ο φορτιστής σας κάνει όλη τη δουλειά για να μετατρέψει την τάση στο πρότυπο φόρτισης USB για να τροφοδοτήσει το τηλέφωνό σας.

Στην πραγματικότητα, η USB μπορεί να είναι η καλύτερη ελπίδα μας για την τυποποίηση της χρέωσης ισχύος για το μέλλον, μεταξύ αυτού και των ασύρματων συστημάτων χρέωσης, μπορεί να κινηθούμε προς την επόμενη λύση "ηλεκτρικού βύσματος" για τα διεθνή ταξίδια μας.

Παρόλο που το πρότυπο USB έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου 1.1 έως 2.0 έως 3.0 και 3.1, το έχει κάνει με έναν προσεκτικό τρόπο που προσφέρει συμβατότητα παλαιού τύπου. Μπορείτε ακόμα να συνδέσετε τη συσκευή USB 2.0 σε θύρα USB 3.0 και να την φορτίσετε. Απλά δεν βλέπετε το εύρος ζώνης και τα πλεονεκτήματα ταχύτητας όταν το κάνετε. Είναι επίσης πιο εύκολο να αντικαταστήσετε και να αναβαθμίσετε τις θύρες USB με την πάροδο του χρόνου από ό, τι είναι να επανεγέρσετε τα σπίτια για νέα ηλεκτρικά πρότυπα.

Γιατί οι χώρες έχουν διαφορικά διαμορφωμένες πρίζες;

Μετά από ένα σύστημα μετάδοσης ισχύος (AC vs DC), τα σπίτια ήταν ενσύρματα για ηλεκτρική ενέργεια, αλλά δεν υπήρχε τέτοιο πράγμα όπως μια πρίζα. Δεν υπήρχε ένας καλός τρόπος για να επισκευάσετε προσωρινά κάτι στο δίκτυο. Οι συσκευές συνδέθηκαν απευθείας στο ηλεκτρικό δίκτυο του σπιτιού. Το κάνουμε ακόμα με κάποιες συσκευές, όπως φωτιστικά και φούρνους φούρνου, αλλά εκείνη την εποχή, αυτό σήμαινε ότι δεν υπήρχε κάτι τέτοιο όπως μια φορητή ηλεκτρονική συσκευή.

Καθώς οι χώρες δημιούργησαν ηλεκτρικά συστήματα, δεν υπήρχε ανάγκη να σκεφτόμαστε τη συμβατότητα. Ήταν ένα θαύμα που η εξουσία μάλιστα τυποποιήθηκε μεταξύ πόλεων και κρατών μέσα σε μία χώρα. (Στην πραγματικότητα, αυτό δεν συνέβαινε πάντοτε σε χώρες. Η Βραζιλία εξακολουθεί να έχει ασυμβίβαστα συστήματα σε τμήματα της χώρας σύμφωνα με τη Διεθνή Διοίκηση Εμπορίου).

Αυτό σήμαινε επίσης ότι διαφορετικές χώρες εγκαταστάθηκαν γύρω από διαφορετικές τάσεις και συχνότητες καθώς κατασκευάστηκαν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής. Ο Tesla συνέστησε 60 Hz στις ΗΠΑ, ενώ οι Ευρωπαίοι πήγαν με τα πιο μετρικά συμβατά 50 Hz. Οι ΗΠΑ έφτασαν στα 120 βολτ, ενώ η Γερμανία έφτασε στις 240/400, ένα πρότυπο που υιοθετήθηκε αργότερα από άλλους Ευρωπαίους.

Τώρα που οι χώρες καθόριζαν τα πρότυπά τους για τη μετάδοση ισχύος και τα σπίτια πήραν ενσύρματα για να τα λάβουν, ένας Αμερικανός εφευρέτης με το όνομα Harvey Hubbell II ήρθε με την ιδέα να αφήσει τους ανθρώπους να συνδέσουν τις συσκευές τους σε φωτεινά πρίζες. Μπορείτε ακόμα να αγοράσετε προσαρμογείς ισχύος που μπορείτε να συνδέσετε σε πρίζες φωτός σήμερα. Ο Hubbell τελικά βελτίωσε την ιδέα για να δημιουργήσει αυτό που γνωρίζουμε τώρα ως το αμερικανικό βύσμα εξαγωγής με δύο γάντζους.

Λίγα χρόνια αργότερα, κάποιος άλλος αναβάθμισε το βύσμα δύο γλωσσιδίων για να προσθέσει ένα τρίτο γείσο, το οποίο κάνει την πρίζα λίγο ασφαλέστερη και λιγότερο πιθανό να σας σοκάρει όταν συνδέετε τα πράγματα σε αυτό. Οι αμερικανικές καταστήματα αυξήθηκαν επίσης σε δύο διαφορετικά μεγέθη οδόντων για να αποτρέψουν τους ανθρώπους από τυχαία σύνδεση τους με λάθος τρόπο.

Εν τω μεταξύ, άλλες χώρες άρχισαν να αναπτύσσουν πρίζες και βύσματα χωρίς να εξετάζουν τη συμβατότητα, παρόλο που ήταν η έξοδος που έκανε την φορητή ηλεκτρονική δυνατή. Ήταν απλώς ένα ζήτημα σε ποιο πρότυπο κέρδισε έλξη σε κάθε θέση. Τα περισσότερα συστήματα χωρών προσαρμόζουν επίσης ένα σύστημα το οποίο έκαναν δυνατή την σύνδεση των συσκευών σας με έναν μόνο τρόπο, είτε με την κατασκευή διαφορετικών σχημάτων στα βύσματα, την κατασκευή τριών από αυτά είτε τη θέση τους σε διαφορετικές γωνίες.