Εφαρμογές της Αυξημένης Πραγματικότητας

Η αυξημένη πραγματικότητα εξελίσσεται καθώς αυξάνεται η υπολογιστική ισχύς

Αν και η επαυξημένη πραγματικότητα υπήρξε εδώ και χρόνια, δεν ήταν μέχρι που τα smartphone Android και iOS ήρθαν εξοπλισμένα με δυνατότητες GPS, κάμερας και AR που η επαυξημένη πραγματικότητα ήρθε στη δική της με το κοινό. Η ενισχυμένη πραγματικότητα είναι η τεχνολογία που συνδυάζει την εικονική πραγματικότητα με τον πραγματικό κόσμο με τη μορφή ζωντανών εικόνων βίντεο που ενισχύεται ψηφιακά με γραφικά που παράγονται από υπολογιστή. Το AR μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω ακουστικών που φορούν οι άνθρωποι και μέσω οθονών σε κινητές συσκευές.

Εξοπλισμός χειρός AR

Ο μακρύς κατάλογος των κιτ ανάπτυξης λογισμικού AR για τα smartphones Android και το ARKit της Apple για τις κινητές συσκευές της δίνουν στους προγραμματιστές τα εργαλεία που χρειάζονται για να προσθέσουν στοιχεία ΑΡ στις εφαρμογές τους.

Θέλετε να δείτε πώς τα εικονικά έπιπλα του λιανοπωλητή εμφανίζονται στο δωμάτιό σας προτού αγοράσετε; Θα υπάρξει σύντομα μια εφαρμογή AR για αυτό. Θέλετε να καθαρίσετε το τραπέζι της τραπεζαρίας σας και να το γεμίσετε με τα αγαπημένα σας παιχνίδια δράσης και περιπέτειας και τοπικούς χαρακτήρες; Μπορείς.

Ο αριθμός των εφαρμογών AR για τις συσκευές iPhone και Android έχει επεκταθεί δραματικά και δεν περιορίζεται στα παιχνίδια. Οι έμποροι λιανικής παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον για τις δυνατότητες AR.

AR Ακουστικά

Μπορεί να έχετε ακούσει για τα HoloLens της Microsoft μέχρι τώρα ή το ακουστικό Oculus VR του Facebook. Αυτά τα ακουστικά υψηλών προδιαγραφών αναμενόταν με ανυπομονησία από όλους, αλλά μόνο λίγοι τυχεροί θα μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά. Δεν ήταν πολύ καιρό πριν προσφέρονται ακουστικά σε τιμή καταναλωτή - το ακουστικό Meta 2 για το κεφάλι είναι το τρίτο της τιμής των HoloLens. Όπως και τα περισσότερα ακουστικά AR, λειτουργεί ενώ συνδέεται με έναν υπολογιστή - αλλά δεν θα είναι πολύ πριν τα διαθέσιμα ακουστικά διαθέσιμα. Τα ακουστικά με τιμές προϋπολογισμού είναι διαθέσιμα για χρήση με smartphones και tablet. Το μέλλον μπορεί να δει τα έξυπνα γυαλιά να είναι όλοι ο οργής ή έξυπνος φακός επαφής.

AR Εφαρμογές

Τα πρώτα προγράμματα για υπολογιστές, smartphone και tablet για ενισχυμένη πραγματικότητα επικεντρώθηκαν στα παιχνίδια, αλλά οι χρήσεις των AR είναι πολύ ευρύτερες. Ο στρατός χρησιμοποιεί την επαυξημένη πραγματικότητα για να βοηθήσει τους άνδρες και τις γυναίκες καθώς κάνουν επισκευές στον τομέα. Το ιατρικό προσωπικό χρησιμοποιεί την AR για να προετοιμαστεί για χειρουργικές επεμβάσεις. Οι πιθανές εμπορικές και εκπαιδευτικές εφαρμογές είναι απεριόριστες.

Στρατιωτικές χρήσεις AR

Η προβολή Heads-Up (HUD) είναι το τυπικό παράδειγμα της ενισχυμένης πραγματικότητας όταν πρόκειται για στρατιωτικές εφαρμογές της τεχνολογίας. Μια διαφανής οθόνη τοποθετείται απευθείας στον προβολέα του μαχητή. Τα δεδομένα που τυπικά εμφανίζονται στον πιλότο περιλαμβάνουν το υψόμετρο, την ταχύτητα του αέρα και τη γραμμή του ορίζοντα εκτός από άλλα κρίσιμα δεδομένα. Ο όρος "heads-up" ισχύει επειδή ο χειριστής δεν χρειάζεται να κοιτάξει προς τα κάτω τα όργανα του αεροσκάφους για να πάρει τα δεδομένα που χρειάζεται.

Η οθόνη Head-Mounted Display (HMD) χρησιμοποιείται από τα στρατεύματα εδάφους. Τα κρίσιμα δεδομένα, όπως η θέση του εχθρού, μπορούν να παρουσιαστούν στον στρατιώτη στην οπτική τους όψη. Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται επίσης για προσομοιώσεις για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Ιατρικές χρήσεις AR

Οι φοιτητές ιατρικής χρησιμοποιούν την τεχνολογία AR για να εξασκήσουν χειρουργική επέμβαση σε ελεγχόμενο περιβάλλον Οι απεικονίσεις βοηθούν στην εξήγηση πολύπλοκων ιατρικών συνθηκών στους ασθενείς. Η ενισχυμένη πραγματικότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μιας επέμβασης δίνοντας στο χειρουργό βελτιωμένη αισθητική αντίληψη. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να συνδυαστεί με συστήματα μαγνητικής τομογραφίας ή ακτίνων Χ και να φέρει τα πάντα σε μια μόνο άποψη για τον χειρουργό.

Η νευροχειρουργική είναι στην πρώτη γραμμή όταν πρόκειται για χειρουργικές εφαρμογές ενισχυμένης πραγματικότητας. Η ικανότητα απεικόνισης του εγκεφάλου σε 3D πάνω από την πραγματική ανατομία του ασθενούς είναι ισχυρή για τον χειρουργό. Δεδομένου ότι ο εγκέφαλος είναι κάπως σταθερός σε σύγκριση με άλλα μέρη του σώματος, μπορεί να επιτευχθεί η καταγραφή των ακριβών συντεταγμένων. Ακόμη υπάρχει ανησυχία γύρω από την κίνηση του ιστού κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ακριβή τοποθέτηση που απαιτείται για να λειτουργήσει η επαυξημένη πραγματικότητα.

Εφαρμογές AR για πλοήγηση

Οι εφαρμογές πλοήγησης είναι ίσως η πιο φυσική εφαρμογή της επαυξημένης πραγματικότητας με την καθημερινότητά μας. Τα ενισχυμένα συστήματα GPS χρησιμοποιούν την επαυξημένη πραγματικότητα για να διευκολύνουν την πρόσβαση από το σημείο Α στο σημείο Β. Χρησιμοποιώντας τη φωτογραφική μηχανή του smartphone σε συνδυασμό με το GPS, οι χρήστες βλέπουν την επιλεγμένη διαδρομή κατά τη ζωντανή προβολή του τι είναι μπροστά από το αυτοκίνητο.

Αξιοθέατα στην Αυξημένη Πραγματικότητα

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές για την αύξηση της πραγματικότητας στις τουριστικές βιομηχανίες. Η δυνατότητα αύξησης της ζωντανής προβολής των οθονών σε ένα μουσείο με στοιχεία και αριθμούς αποτελεί φυσική χρήση της τεχνολογίας.

Εκτός από τον πραγματικό κόσμο, τα αξιοθέατα έχουν ενισχυθεί με τη χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας. Χρησιμοποιώντας ένα smartphone εξοπλισμένο με μια φωτογραφική μηχανή, οι τουρίστες μπορούν να περπατήσουν σε ιστορικούς χώρους και να δουν τα γεγονότα και τα στοιχεία που παρουσιάζονται ως επικάλυψη στην ζωντανή οθόνη τους. Αυτές οι εφαρμογές χρησιμοποιούν τεχνολογία GPS και αναγνώρισης εικόνων για την αναζήτηση δεδομένων από μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Εκτός από τις πληροφορίες για έναν ιστορικό ιστότοπο, υπάρχουν εφαρμογές που βλέπουν πίσω στην ιστορία και δείχνουν πώς η τοποθεσία φαινόταν 10, 50 ή ακόμα και 100 χρόνια πριν.

Συντήρηση και επισκευή

Χρησιμοποιώντας μια οθόνη που φοράει το κεφάλι, ένας μηχανικός που κάνει επισκευές σε έναν κινητήρα μπορεί να δει τις εικόνες και τις πληροφορίες που είναι τοποθετημένες στο επάνω μέρος του. Η διαδικασία μπορεί να παρουσιαστεί σε ένα πλαίσιο στη γωνία και μια εικόνα του απαραίτητου εργαλείου μπορεί να απεικονίσει την ακριβή κίνηση που πρέπει να εκτελέσει ο μηχανικός. Το σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας μπορεί να επισημάνει όλα τα σημαντικά μέρη. Οι πολύπλοκες διαδικαστικές επισκευές μπορούν να αναλυθούν σε μια σειρά από απλά βήματα. Οι προσομοιώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση τεχνικών, οι οποίες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα έξοδα εκπαίδευσης.

Τα τυχερά παιχνίδια AR παύουν

Με τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της υπολογιστικής ισχύος και της τεχνολογίας, οι εφαρμογές τυχερών παιχνιδιών σε επαυξημένη πραγματικότητα βρίσκονται στην ανοδική πορεία. Τα κεφαλής-φθαρμένα συστήματα είναι προσιτά τώρα και η υπολογιστική ισχύ είναι πιο φορητή από ποτέ. Πριν μπορέσετε να πείτε "Pokemon Go", μπορείτε να μεταβείτε σε ένα παιχνίδι AR που συνεργάζεται με την κινητή συσκευή σας, τοποθετώντας τα μυθικά πλάσματα πάνω από το καθημερινό τοπίο.

Οι δημοφιλείς εφαρμογές Android και iOS AR περιλαμβάνουν Ingress, SpecTrek, κυνήγι θησαυρού Temple, Ghost Snap AR, ζόμπι, Run! και AR Invaders.

Διαφήμιση και προώθηση

Το Layar Reality Browser είναι μια εφαρμογή για το iPhone και το Android που έχει σχεδιαστεί για να δείχνει τον κόσμο γύρω σας προβάλλοντας σε πραγματικό χρόνο ψηφιακές πληροφορίες σε συνδυασμό με τον πραγματικό κόσμο. Χρησιμοποιεί την κάμερα στην κινητή συσκευή σας για να αυξήσει την πραγματικότητά σας. Χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα εντοπισμού θέσης GPS στην κινητή συσκευή σας, η εφαρμογή Layar ανακτά τα δεδομένα βάσει του πού βρίσκεστε και εμφανίζει αυτά τα δεδομένα σε εσάς στην οθόνη του κινητού σας. Λεπτομέρειες για δημοφιλή μέρη, δομές και ταινίες καλύπτονται από το Layar. Οι οδικές προβολές δείχνουν τα ονόματα των εστιατορίων και των επιχειρήσεων που είναι τοποθετημένα πάνω από τις αποθήκες τους.

Πρώιμες χρήσεις AR

Τι θα ήταν ένα παιχνίδι NFL ποδοσφαίρου χωρίς την κίτρινη πρώτη γραμμή κάτω βαμμένη στο γήπεδο; Το βραβευμένο με το Emmy βραβείο Sportvision εισήγαγε αυτό το χαρακτηριστικό αύξησης της πραγματικότητας στο ποδόσφαιρο το 1998 και το παιχνίδι δεν ήταν ποτέ το ίδιο. Οι οπαδοί που παρακολουθούν από το σπίτι ξέρουν πότε μια ομάδα παίρνει μια πρώτη πριν από τους οπαδούς στο γήπεδο, και οι παίκτες φαίνεται να περπατούν στην κορυφή της γραμμής ζωγραφισμένα στο γήπεδο. Η κίτρινη πρώτη γραμμή κάτω είναι ένα παράδειγμα ενισχυμένης πραγματικότητας.