Τι είναι το ReplayGain;

Μια σύντομη ματιά σε έναν μη καταστρεπτικό τρόπο ομαλοποίησης του ήχου

Βρίσκετε ότι τα τραγούδια στη βιβλιοθήκη ψηφιακής μουσικής σας παίζουν όλα σε διαφορετικούς τόμους; Αυτή η διακύμανση της έντασης μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική όταν ακούτε τραγούδια στον υπολογιστή σας, στο MP3 player, στο PMP κ.λπ. - ειδικά αν ένα ήχο τραγούδι ακολουθεί ξαφνικά ένα πολύ δυνατό! Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι όλα τα τραγούδια στη μουσική βιβλιοθήκη σας δεν κανονικοποιούνται μεταξύ τους και έτσι θα διαπιστώσετε ότι θα πρέπει να παίζετε φυσικά με τους ελέγχους έντασης για πολλά κομμάτια που έχετε γεμίσει σε μια λίστα αναπαραγωγής για παράδειγμα. Ακόμα και αν ακούτε ένα άλμπουμ ενός από τους αγαπημένους σας καλλιτέχνες για παράδειγμα, τα μεμονωμένα κομμάτια που συνθέτουν τη σύνταξη μπορεί να προέρχονται από διαφορετικές πηγές - ακόμη και τα ίδια κομμάτια από διαφορετικές υπηρεσίες μουσικής στο διαδίκτυο μπορούν να διαφέρουν σημαντικά.

Τι είναι το ReplayGain;

Για να βοηθήσει στην επίλυση του παραπάνω προβλήματος της μεταβαλλόμενης έντασης μεταξύ ψηφιακών αρχείων ήχου, το πρότυπο ReplayGain αναπτύχθηκε για την ομαλοποίηση των δεδομένων ήχου με μη καταστρεπτικό τρόπο. Παραδοσιακά, για να εξομαλύνετε τον ήχο θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου για να αλλάξετε φυσικά τα δεδομένα του αρχείου ήχου. αυτό επιτυγχάνεται συνήθως με επανάληψη δειγματοληψίας χρησιμοποιώντας κανονικοποίηση αιχμής, αλλά αυτή η τεχνική δεν είναι πολύ καλή για τη ρύθμιση της «έντασης» μιας εγγραφής. Ωστόσο, το λογισμικό ReplayGain αποθηκεύει πληροφορίες στην κεφαλίδα των μεταδεδομένων του αρχείου ήχου αντί να επηρεάζει άμεσα τις αρχικές πληροφορίες ήχου. Αυτό το συγκεκριμένο μεταδεδομένο "φωνή" επιτρέπει στους παίκτες λογισμικού και τις συσκευές υλικού (MP3 player κ.λπ.) που υποστηρίζουν το ReplayGain να προσαρμόζεται αυτόματα για το σωστό επίπεδο που έχει υπολογιστεί προηγουμένως.

Πώς δημιουργούνται οι πληροφορίες ReplayGain;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι πληροφορίες ReplayGain αποθηκεύονται ως μεταδεδομένα σε ένα ψηφιακό αρχείο ήχου, προκειμένου ο ήχος να αναπαραχθεί σωστά στο σωστό επίπεδο έντασης. Αλλά πώς παράγονται αυτά τα δεδομένα; Ένα πλήρες αρχείο ήχου σαρώνεται από έναν ψυχοακουστικό αλγόριθμο για τον προσδιορισμό της έντασης ήχου των δεδομένων ήχου. Στη συνέχεια υπολογίζεται η τιμή ReplayGain μετρώντας τη διαφορά μεταξύ της αναλυθείσας έντασης ήχου και του επιθυμητού επιπέδου. Τα κορυφαία επίπεδα ήχου μετριούνται επίσης, τα οποία χρησιμοποιούνται για να κρατήσουν τον ήχο από στρέβλωση ή αποκοπή, όπως κάποιες φορές καλούνται.

Παραδείγματα για το πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ReplayGain

Η χρήση του ReplayGain μέσω προγραμμάτων λογισμικού και συσκευών υλικού μπορεί να βελτιώσει την απόλαυση της ψηφιακής μουσικής βιβλιοθήκης σας. Είναι εύκολο να ακούσετε τη μουσική σας συλλογή χωρίς να έχετε τις ενοχλητικές διακυμάνσεις του όγκου μεταξύ κάθε τραγουδιού. Σε αυτήν την ενότητα, θα σας παρουσιάσουμε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ReplayGain. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

Επίσης γνωστό ως: ομαλοποίηση όγκου, κανονικοποίηση MP3

Εναλλακτικά ορθογραφικά: Επανάληψη κέρδους