Πώς να επιδιορθώσετε σφάλματα σε σκληρό δίσκο

Δείτε πώς μπορείτε να ελέγχετε και να διατηρείτε τον σκληρό σας δίσκο (HDD) υγιή

Από όλα τα διάφορα προβλήματα που μπορεί να χτυπήσουν τον υπολογιστή σας, λίγοι είναι τόσο ανησυχητικοί όσο τα σφάλματα του σκληρού δίσκου (HDD). Οι σκληροί δίσκοι μας μπορούν να περιέχουν πολύτιμες αναμνήσεις όπως φωτογραφίες και βίντεο, κρίσιμα έγγραφα και μια μουσική συλλογή που χτίστηκε εδώ και χρόνια. Αυτές τις μέρες, μεγάλο μέρος αυτού του περιεχομένου μπορεί να αναπαραχθεί στο σύννεφο ή σε ένα ηλεκτρονικό back-up, γεγονός που το καθιστά ασφαλέστερο από τα προβλήματα του σκληρού δίσκου.

Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να κρατήσετε τον σκληρό σας δίσκο στην άκρη για να αποφύγετε την πιθανότητα να χάσετε τίποτα προτού να κατακρημνιστεί στο σύννεφο. Το πρώτο σημάδι ότι ένας σκληρός δίσκος έχει προβλήματα είναι όταν υπάρχουν λογικά σφάλματα στο δίσκο. Όταν μια μονάδα δίσκου έχει λογικά σφάλματα, είναι δυσανάγνωστα ή δεν μπορούν να γραφτούν σε κακείς τομείς. Όταν ένας δίσκος έχει έναν κακό τομέα, δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάτι φυσικό λάθος με το δίσκο, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι μπορεί να επισκευαστεί.

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τον σκληρό σας δίσκο σε καλή κατάσταση είναι να χρησιμοποιήσετε το βοηθητικό πρόγραμμα CHKDSK. Όπως το όνομά του υποδηλώνει ότι αυτό το πρόγραμμα μπορεί να ελέγξει το δίσκο σας και να διορθώσει σφάλματα στο σκληρό δίσκο. Όταν λειτουργεί το CHKDSK σαρώνει τον σκληρό δίσκο, διορθώνει λάθη λογικού τομέα, σηματοδοτεί κακούς τομείς που δεν μπορούν να διορθωθούν και μεταφέρει δεδομένα σε ασφαλή και υγιή σημεία στο σκληρό δίσκο. Είναι ένα εύχρηστο εργαλείο, αλλά αυτό το βοηθητικό πρόγραμμα δεν λειτουργεί αυτόματα. Αντ 'αυτού, οι χρήστες πρέπει να το ξεκινήσουν με το χέρι.

Ωστόσο, το CHKDSK δεν είναι για όλους. Το βοηθητικό πρόγραμμα προορίζεται κυρίως για υπολογιστές με σκληρούς δίσκους. Εάν έχετε έναν υπολογιστή με μονάδα SSD ( SSD ), το CHKDSK δεν είναι πραγματικά απαραίτητο. Δεν πρέπει να βλάψει τίποτα αν το τρέξετε, αλλά μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι η χρησιμότητα τους έχει προκαλέσει προβλήματα. Ανεξάρτητα από αυτό, τα SSDs έρχονται με το δικό τους ενσωματωμένο σύστημα για την αντιμετώπιση των σφαλμάτων και δεν απαιτούν CHKDSK.

Εάν εκτελείτε τα Windows XP έχουμε ένα παλαιότερο σεμινάριο, μπορούμε να το ελέγξουμε για να δούμε μια διαδικασία βήμα προς βήμα για τον τρόπο εκτέλεσης του CHKDSK με εικόνες. Στην πραγματικότητα, σχεδόν οποιαδήποτε έκδοση των Windows μπορεί να ωφεληθεί από αυτό το σεμινάριο καθώς η διαδικασία δεν έχει αλλάξει πάρα πολύ.

Παρ 'όλα αυτά, μπορείτε να εκτελέσετε το CHKDSK σε μια μηχανή Windows 10.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να ελέγξετε τη μονάδα δίσκου για σφάλματα σε έναν υπολογιστή Windows 10. Το πρώτο είναι να χρησιμοποιήσετε το βοηθητικό πρόγραμμα ελέγχου σφαλμάτων δίσκου. Για να ξεκινήσετε, πατήστε Ctrl + E για να ανοίξετε ένα παράθυρο File Explorer. Στο αριστερό πλαίσιο πλοήγησης, κάντε κλικ στην επιλογή Αυτό το PC και, στη συνέχεια, στο κύριο μέρος του παραθύρου κάτω από το στοιχείο "Συσκευές και μονάδες δίσκου" κάντε δεξί κλικ στην κύρια μονάδα δίσκου σας (θα πρέπει να φέρει την ένδειξη "C:").

Στο δεξί κλικ στο μενού περιβάλλοντος επιλέξτε Ιδιότητες και, στη συνέχεια, στο παράθυρο που ανοίγει, επιλέξτε την καρτέλα Εργαλεία . Στην κορυφή, θα πρέπει να υπάρχει μια επιλογή που να λέει ότι "Αυτή η επιλογή θα ελέγξει τη μονάδα δίσκου για σφάλματα συστήματος αρχείων." Κάντε κλικ στο κουμπί δίπλα στο με την ένδειξη Ελέγξτε .

Θα εμφανιστεί ένα άλλο παράθυρο. Μπορεί να πει ότι τα Windows δεν έχουν βρει λάθη, αλλά μπορείτε να ελέγξετε τη μονάδα σας ούτως ή άλλως. Αν αυτή είναι η περίπτωση, κάντε κλικ στη μονάδα σάρωσης και θα ξεκινήσει η σάρωση.

Το παλιό σχολείο CHKDSK μπορεί επίσης να εκτελεστεί από τη γραμμή εντολών. Σε αντίθεση με τις παλαιότερες εκδόσεις του CHKDSK, δεν χρειάζεται να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας για να εκτελέσετε το βοηθητικό πρόγραμμα. Για να ξεκινήσετε στα Windows 10, μεταβείτε στην επιλογή Έναρξη> Σύστημα των Windows και, στη συνέχεια , κάντε δεξιό κλικ στην επιλογή Γραμμή εντολών . Στο μενού περιβάλλοντος που ανοίγει, επιλέξτε Περισσότερα> Εκτέλεση ως διαχειριστής . Για να εκτελέσετε το βοηθητικό πρόγραμμα ελέγχου δίσκου σε έναν υπολογιστή με μία μονάδα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πληκτρολογήσετε το chkdsk και να πατήσετε Enter στο πληκτρολόγιό σας. Ωστόσο, αυτό θα ελέγξει μόνο το δίσκο σας για σφάλματα που δεν θα κάνει πραγματικά τίποτα για να διορθώσετε τυχόν προβλήματα που βρίσκει.

Για να το επιλύσετε, πρέπει να προσθέσετε τα γνωστά ως διακόπτες. Αυτές είναι πρόσθετες εντολές που λένε σε ένα βοηθητικό πρόγραμμα γραμμής εντολών να κάνουν ένα επιπλέον βήμα. Στην περίπτωσή μας, οι διακόπτες είναι "/ f" (fix) και "/ r" (ανάκτηση αναγνώσιμων πληροφοριών). Η πλήρης εντολή, τότε, θα είναι "chkdsk / f / r" - σημειώστε τα κενά καθώς αυτά είναι κρίσιμα με βοηθητικά προγράμματα γραμμής εντολών.

Εάν θέλετε να εκτελέσετε το CHKDSK σε ένα σύστημα με πολλαπλές μονάδες δίσκου, όπως μια μονάδα δίσκου C: και D: θα εκτελέσετε μια εντολή όπως αυτή "chkdsk / f / r D:" αλλά, πάλι, μην ξεχάσετε τους χώρους.

Τώρα που ξέρετε πώς να χρησιμοποιήσετε το βοηθητικό πρόγραμμα ελέγχου δίσκου μην ξεχάσετε να εκτελέσετε μια σάρωση μία φορά το μήνα για να κρατήσετε καρτέλες στην υγεία του σκληρού σας δίσκου.