Υπολογιστές για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης

Μετά το Braille, καμία εφεύρεση δεν επέτρεψε σε τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης να επικοινωνούν τόσο αποτελεσματικά όσο οι βοηθητικές τεχνολογίες που καθιστούν προσβάσιμο τους υπολογιστές και το Διαδίκτυο. Η ψηφιακή τεχνολογία έδωσε επίσης στους τυφλούς ευκαιρίες για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Για να καταστεί ένα τέτοιο εξαιρετικά οπτικό περιβάλλον προσβάσιμο σε όσους δεν μπορούν να δουν μια οθόνη υπολογιστή, η βοηθητική τεχνολογία πρέπει να κάνει δύο πράγματα:

  1. Ενεργοποιήστε τους χρήστες να διαβάζουν όλο το περιεχόμενο στην οθόνη, είτε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τις στήλες υπολογιστικών φύλλων, τις γραμμές εργαλείων εφαρμογών ή τις λεζάντες φωτογραφιών
  2. Παρέχετε ένα μέσο για να περιηγηθείτε στο πληκτρολόγιο και στην επιφάνεια εργασίας, να ανοίξετε και να χρησιμοποιήσετε προγράμματα και να περιηγηθείτε στον ιστό.

Οι δύο τεχνολογίες που το καθιστούν εφικτές είναι προγράμματα λογισμικού πρόσβασης οθόνης και μεγέθυνσης οθόνης.

Λογισμικό πρόσβασης οθόνης

Οι συσκευές ανάγνωσης οθόνης δίνουν τη φωνή στους υπολογιστές μέσω εφαρμογών που συνθέτουν γραπτές λέξεις και εντολές πληκτρολογίου σε ομιλία που ακούει ο άνθρωπος του είδους που ακούτε στα αυτοματοποιημένα συστήματα τηλεφώνου και φωνητικού ταχυδρομείου.

Το πιο δημοφιλές πρόγραμμα πρόσβασης οθόνης είναι το JAWS για Windows, το οποίο αναπτύχθηκε από την Freedom Scientific και υποστηρίζει όλες τις εφαρμογές της Microsoft και της IBM Lotus Symphony.

Το JAWS διαβάζει δυνατά τι είναι στην οθόνη, ξεκινώντας από τις οδηγίες εγκατάστασης και παρέχει βασικά ισοδύναμα εντολών στις λειτουργίες του ποντικιού, ώστε οι τυφλοί χρήστες υπολογιστών να μπορούν να εκκινήσουν προγράμματα, να περιηγηθούν στην επιφάνεια εργασίας τους, να διαβάσουν έγγραφα και να περιηγηθούν στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας μόνο το πληκτρολόγιό τους.

Για παράδειγμα, αντί να κάνετε διπλό κλικ στο εικονίδιο του προγράμματος περιήγησης, ένας τυφλός μπορεί να πιέσει διαδοχικά:

Ακούγεται επίπονη, αλλά οι αναγνώστες οθόνης επιταχύνουν την πλοήγηση παρέχοντας συντομεύσεις και ακουστικά στοιχεία. Για παράδειγμα, τα πλήκτρα βέλους επιτρέπουν στους χρήστες να μετακινούνται γρήγορα μέσω στοιχείων επιφάνειας εργασίας ή επικεφαλίδων ενοτήτων σε έναν ιστότοπο. Πατώντας το πλήκτρο Insert + F7 εμφανίζεται μια λίστα με όλους τους συνδέσμους της σελίδας. Στο Google ή σε οποιονδήποτε ιστότοπο με φόρμες, ο JAWS ακούγεται για να υποδείξει ότι ο δρομέας βρίσκεται στο πλαίσιο αναζήτησης ή έχει προχωρήσει στο επόμενο πεδίο κειμένου.

Εκτός από τη μετατροπή κειμένου σε ομιλία, μια άλλη κρίσιμη λειτουργία JAWS και παρεμφερή προγράμματα παρέχει είναι έξοδος σε braille. Αυτή η λειτουργία επιτρέπει στους αναγνώστες Braille να προβάλλουν έγγραφα σε ανανεωμένες οθόνες Braille ή να τα μεταφορτώνουν σε δημοφιλείς φορητές συσκευές όπως το BrailleNote.

Το κύριο μειονέκτημα με τους αναγνώστες οθόνης είναι η τιμή. Το Αμερικανικό Ίδρυμα για τους Τυφλούς σημειώνει ότι οι τιμές μπορεί να φθάσουν τα $ 1.200. Κάποιος μπορεί, ωστόσο, να κατεβάσει δωρεάν λογισμικό προσβασιμότητας των Windows ή να αγοράσει μια λύση προσβασιμότητας για όλα τα PC, όπως το CDesk.

Η Serotek προσφέρει το System Access to Go, μια δωρεάν, διαδικτυακή έκδοση του αναγνώστη οθόνης της ναυαρχίδας. Αφού δημιουργηθεί ένας λογαριασμός, οι χρήστες μπορούν να κάνουν πρόσβαση σε οποιονδήποτε υπολογιστή συνδεδεμένο στο Internet με απλή σύνδεση και πατώντας το πλήκτρο Enter.

Λογισμικό μεγέθυνσης οθόνης

Τα προγράμματα μεγέθυνσης οθόνης επιτρέπουν στους χρήστες υπολογιστών με προβλήματα όρασης να μεγεθύνουν και / ή να διευκρινίζουν τι εμφανίζεται στην οθόνη τους. Στα περισσότερα προγράμματα, οι χρήστες μπορούν να μεγεθύνουν και να απομακρύνονται με εντολή πληκτρολογίου ή με κίνηση του ποντικιού.

Το ZoomText Magnifier του HumanWare, ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα, μεγεθύνει τα περιεχόμενα της οθόνης από 1x έως 36x ενώ διατηρεί την ακεραιότητα της εικόνας. Οι χρήστες μπορούν να κάνουν μεγέθυνση και σμίκρυνση ανά πάσα στιγμή με μια στροφή του τροχού του ποντικιού.

Για να βελτιώσει περαιτέρω τη σαφήνεια, το ZoomText παρέχει ελέγχους ώστε οι χρήστες να μπορούν να προσαρμόζουν:

Οι χρήστες του ZoomText που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν ταυτόχρονα δύο ανοιχτές εφαρμογές μπορούν να μεγεθύνουν τμήματα της οθόνης ανοίγοντας ένα από τα οκτώ παράθυρα "Ζουμ". Μια διευρυμένη περιοχή προβολής μπορεί επίσης να επεκταθεί σε δύο γειτονικές οθόνες.

Ο βαθμός απώλειας της όρασης καθορίζει συνήθως ποια λύση χρησιμοποιεί ένας τυφλός. Τα άτομα που δεν έχουν ή έχουν περιορισμένη όραση χρησιμοποιούν συσκευές ανάγνωσης οθόνης. Εκείνοι με επαρκή όραση για να διαβάσουν την εκτύπωση χρησιμοποιούν προγράμματα μεγέθυνσης.

Η Apple ενοποιεί την ομιλία και την μεγέθυνση

Όχι πολύ καιρό πριν, όλη η βοηθητική τεχνολογία υπολογιστών για τους τυφλούς ήταν PC-based. Οχι πια.

Η Apple έχει ενσωματώσει την ανάγνωση και την μεγέθυνση της οθόνης στο λειτουργικό της σύστημα Mac OS X που χρησιμοποιείται στις τελευταίες εκδόσεις του iPad, iPhone και iPod . Ο αναγνώστης οθόνης ονομάζεται VoiceOver. το πρόγραμμα μεγέθυνσης ονομάζεται Ζουμ.

Το VoiceOver 3 περιλαμβάνει ένα πρότυπο σύνολο χειρονομίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πλοήγηση ανάμεσα σε διαφορετικά παράθυρα, μενού και εφαρμογές. Μπορεί επίσης να ενσωματώσει περισσότερες από 40 δημοφιλείς οθόνες braille μέσω Bluetooth.

Το ζουμ ενεργοποιείται χρησιμοποιώντας εντολές πληκτρολογίου, κουμπιά οθόνης και μέσω ποντικιού ή trackpad και μπορεί να μεγεθύνει το κείμενο, τα γραφικά και τα βίντεο κίνησης μέχρι και 40 φορές χωρίς απώλεια της ανάλυσης.

Η ανάγκη για κατάρτιση

Ανεξάρτητα από την τεχνολογία που επιλέγει κάποιος τυφλός δεν μπορεί απλά να αγοράσει έναν υπολογιστή και έναν αναγνώστη οθόνης και αναμένει να το χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά χωρίς εκπαίδευση. Ο τεράστιος αριθμός εντολών στο JAWS αποτελεί μια νέα γλώσσα. Θα μπορούσατε να υπολογίσετε μερικά πράγματα, αλλά πιθανότατα δεν θα φτάσετε όσο θέλετε. Οι πηγές κατάρτισης περιλαμβάνουν:

Η κατάρτιση και οι τιμές των προϊόντων ποικίλλουν. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τις κρατικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής αποκατάστασης, τις επιτροπές για τους τυφλούς, και τα τμήματα ειδικής εκπαίδευσης για να διερευνήσουν τις επιλογές χρηματοδότησης υποβοηθητικής τεχνολογίας.