Το FairPlay DRM της Apple: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Το FairPlay εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στο iTunes Store, αλλά τι ακριβώς είναι;

Τι είναι το FairPlay;

Πρόκειται για ένα σύστημα προστασίας αντιγραφής που χρησιμοποιείται από την Apple για ορισμένους τύπους περιεχομένου στο iTunes Store. Είναι επίσης ενσωματωμένο στα προϊόντα υλικού της εταιρείας όπως το iPhone, το iPad και το iPod. Το FairPlay είναι ένα σύστημα διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM) το οποίο έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει τους ανθρώπους να δημιουργούν αντίγραφα αρχείων που έχουν ληφθεί από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple.

Ολόκληρος ο σκοπός του FairPlay είναι ότι εμποδίζει την παράνομη διανομή υλικού με πνευματικά δικαιώματα. Ωστόσο, το σύστημα προστασίας αντιγραφής της Apple μπορεί επίσης να αποτελέσει πραγματικό πόνο για χρήστες που έχουν αγοράσει νόμιμα περιεχόμενο και δεν μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν αντίγραφα ασφαλείας για δική τους χρήση.

Χρησιμοποιείται ακόμα για ψηφιακή μουσική;

Από το 2009, το FairPlay δεν χρησιμοποιείται πλέον για την προστασία αντιγράφων-προστατευμένων τραγουδιών και άλμπουμ. Η μορφή iTunes Plus χρησιμοποιείται πλέον για λήψεις ψηφιακής μουσικής. Αυτό το πρότυπο ήχου παρέχει μουσική χωρίς DRM που έχει πολύ καλύτερη ποιότητα ήχου από πριν. Στην πραγματικότητα, έχει δύο φορές την ανάλυση - ένα bitrate των 256 Kbps αντί των 128 Kbps για τα προστατευμένα από DRM τραγούδια.

Ωστόσο, ακόμη και με αυτό το πρότυπο χωρίς DRM είναι γνωστό ότι ένα ψηφιακό υδατογράφημα ενσωματώνεται σε τραγούδια που έχουν ληφθεί. Πληροφορίες όπως η ηλεκτρονική σας διεύθυνση εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στον εντοπισμό του αρχικού αγοραστή.

Ποιο περιεχόμενο προστατεύεται από το DRM;

Το FairPlay DRM εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για την αντιγραφή ορισμένων προϊόντων ψηφιακών μέσων στο iTunes Store. Αυτό περιλαμβάνει:

Πώς λειτουργεί αυτή η προστασία αντιγραφής;

Το FairPlay χρησιμοποιεί ασύμμετρη κρυπτογράφηση, που ουσιαστικά σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται ζεύγη κλειδιών - αυτός είναι ένας συνδυασμός ενός κύριου και ενός κλειδιού χρήστη. Όταν αγοράζετε περιεχόμενο που προστατεύεται από αντιγραφή από το iTunes Store, δημιουργείται ένα 'κλειδί χρήστη'. Αυτό είναι απαραίτητο για την αποκρυπτογράφηση ενός «κύριου κλειδιού» μέσα στο ληφθέν αρχείο.

Εκτός από το κλειδί χρήστη που αποθηκεύεται στους διακομιστές της Apple, μετακινείται επίσης προς το λογισμικό iTunes - το QuickTime ενσωματώνει το FairPlay και χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή αρχείων DRM'd.

Όταν το κύριο κλειδί ξεκλειδώνεται από το κλειδί χρήστη, τότε είναι δυνατή η αναπαραγωγή του προστατευμένου αρχείου - αυτό είναι ένα κοντέινερ MP4 που έχει κρυπτογραφημένο ρεύμα AAC μέσα σε αυτό. Όταν μεταφέρετε το κρυπτογραφημένο περιεχόμενο FairPlay στο iPhone, το iPod ή το iPad, συγχρονίζονται επίσης τα πλήκτρα χρήστη για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκρυπτογράφησης στη συσκευή.

Ποιες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάργηση του DRM από τα τραγούδια;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορείτε να κάνετε αυτό που περιλαμβάνει:

Ο νόμος περί απομάκρυνσης DRM δεν είναι καθόλου σαφής. Ωστόσο, εφόσον σέβεστε τα πνευματικά δικαιώματα και δεν διανέμετε το περιεχόμενο που αγοράσατε, τότε αυτό συνήθως εμπίπτει σε «δίκαιη χρήση».