Συμβουλές για τη χρήση των τρόπων μέτρησης έκθεσης

Μάθετε πότε να χρησιμοποιείτε διαφορετικές λειτουργίες μετρητών

Οι τρόποι μέτρησης σε κάμερες DSLR έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν στον φωτογράφο μεγαλύτερο έλεγχο της ανάγνωσης του μετρητή έκθεσης. Για να χρησιμοποιήσετε ένα DSLR στο μέγιστο δυναμικό του, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τον τρόπο με τον οποίο κάθε ένας από αυτούς τους τρόπους μετράει την ποσότητα φωτός σε μια σκηνή.

Η αυτόματη έκθεση είναι μια λειτουργία σε όλες τις συσκευές DSLR, αλλά μπορείτε επίσης να επιλέξετε από διαφορετικές λειτουργίες μέτρησης για να τελειοποιήσετε τις εκθέσεις σας. Ανάλογα με τον κατασκευαστή και το μοντέλο της κάμερας, θα υπάρχουν τρεις ή τέσσερις λειτουργίες μέτρησης για να επιλέξετε και εξηγούνται κατωτέρω.

Αξιολόγηση ή μέτρηση μήτρας

Η αξιολόγηση (ή η μήτρα) είναι η πιο σύνθετη λειτουργία και προσφέρει την καλύτερη έκθεση για τις περισσότερες σκηνές.

Ουσιαστικά, η κάμερα χωρίζει τη σκηνή σε μια μήτρα των ζωνών μέτρησης και λαμβάνει μεμονωμένες μετρήσεις για κάθε τμήμα. Ακολούθως διαγνωστικός μετρητής μετράται και χρησιμοποιείται ένας μέσος όρος για ολόκληρη τη σκηνή.

Πλεονεκτήματα

Μειονεκτήματα

Κέντρο-σταθμισμένη ή μέση μέτρηση

Η μέση μέτρηση (μέση μέτρηση) είναι η πιο κοινή μέθοδος μέτρησης. Είναι επίσης η προεπιλεγμένη επιλογή για κάμερες που δεν έχουν επιλογές λειτουργίας μέτρησης.

Σε αυτή τη λειτουργία, η έκθεση υπολογίζεται κατά μέσο όρο από ολόκληρη τη σκηνή, αν και δίδει επιπλέον προτεραιότητα (ή «βάρος») στην κεντρική περιοχή.

Πλεονεκτήματα

Μειονεκτήματα

Σημειακή ή μερική μέτρηση

Ορισμένες λειτουργίες DSLR έχουν τόσο επιτόπιους όσο και μερικούς τρόπους μέτρησης. Άλλες φωτογραφικές μηχανές μπορεί να έχουν μόνο μία από αυτές και ακόμα δεν έχουν άλλες κάμερες.

Αυτές οι λειτουργίες μέτρησης χρησιμοποιούνται για πολύ συγκεκριμένους σκοπούς. Μετρητές σημειακής μέτρησης για το κέντρο 5% της εικόνας. Μετρητές μέτρησης για το κέντρο 15% της εικόνας. Και στις δύο περιπτώσεις, το υπόλοιπο της έκθεσης αγνοείται.

Πλεονεκτήματα

Μειονεκτήματα