Γλωσσάριο ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής: Αυτόματη έκθεση (AE)

Η αυτόματη έκθεση (AE), μερικές φορές συντομευμένη στην αυτόματη έκθεση, είναι ένα αυτόματο σύστημα ψηφιακής κάμερας που ρυθμίζει το διάφραγμα ή / και την ταχύτητα κλείστρου, με βάση τις συνθήκες εξωτερικού φωτισμού της φωτογραφίας. Η κάμερα μετράει το φως στο πλαίσιο και, στη συνέχεια, κλειδώνει αυτόματα στις ρυθμίσεις της κάμερας για να εξασφαλίσει την κατάλληλη έκθεση.

Η σωστή έκθεση είναι πολύ σημαντική, καθώς μια φωτογραφία όπου η φωτογραφική μηχανή δεν μετρά σωστά το φως, θα καταλήξει να υπερεκφράζεται (πολύ φως στη φωτογραφία) ή υποεκμετάλλευση (πολύ μικρό φως). Με μια υπερεκμετωμένη φωτογραφία, μπορείτε να καταλήξετε να χάσετε λεπτομέρειες στη σκηνή, καθώς θα έχετε φωτεινά λευκά σημεία στην εικόνα. Με μια υποεκπροσώπηση φωτογραφίας, η σκηνή θα είναι πολύ σκοτεινή για να διαλέξει λεπτομέρειες, αφήνοντας ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα.

Αυτόματη έκθεση που εξηγείται

Με τις περισσότερες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, δεν χρειάζεται πραγματικά να κάνετε τίποτα ξεχωριστό ή να αλλάξετε συγκεκριμένες ρυθμίσεις για να χρησιμοποιήσετε την κάμερα αυτόματης έκθεσης. Όταν φωτογραφίζετε σε πλήρως αυτόματες λειτουργίες, η κάμερα προσαρμόζει όλες τις ρυθμίσεις από μόνη της, πράγμα που σημαίνει ότι ο φωτογράφος δεν έχει κανέναν έλεγχο.

Αν θέλετε λίγο χειροκίνητο έλεγχο, οι περισσότερες κάμερες σας παρέχουν μερικές περιορισμένες επιλογές ελέγχου, αλλά η κάμερα μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτόματη έκθεση. Οι φωτογράφοι συνήθως μπορούν να επιλέξουν έναν από τους τρεις διαφορετικούς τρόπους λήψης με περιορισμένο χειροκίνητο έλεγχο διατηρώντας ταυτόχρονα την AE:

Φυσικά, μπορείτε επίσης να ελέγχετε ειδικά την έκθεση για τη σκηνή γυρίζοντας σε πλήρη χειροκίνητη λειτουργία ελέγχου. Σε αυτή τη λειτουργία, η κάμερα δεν πραγματοποιεί ρυθμίσεις στις ρυθμίσεις. Αντίθετα, βασίζεται στον φωτογράφο για να κάνει όλες τις ρυθμίσεις χειροκίνητα και οι ρυθμίσεις αυτές καταλήγουν να καθορίζουν τα επίπεδα έκθεσης για μια συγκεκριμένη σκηνή, καθώς κάθε μία από αυτές τις ρυθμίσεις λειτουργεί παράλληλα.

Χρήση αυτόματης έκθεσης

Οι περισσότερες κάμερες θα ορίσουν την αυτόματη έκθεση με βάση τον φωτισμό στο κέντρο της σκηνής.

Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μη κεντραρισμένη σύνθεση και να κλειδώσετε την AE συγκεντρώνοντας το αντικείμενο που θέλετε σωστά εκτεθειμένο. Στη συνέχεια, κρατήστε πατημένο το κουμπί λήψης στη μέση ή πατήστε το κουμπί AE-L (κλείδωμα AE) . Επανατοποθετήστε τη σκηνή και, στη συνέχεια, πατήστε το πλήκτρο κλείστρου πλήρως.

Ρύθμιση του AE χειροκίνητα

Αν δεν θέλετε να βασιστείτε στην κάμερα για να ρυθμίσετε αυτόματα την έκθεση ή εάν τραβάτε μια σκηνή με ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες φωτισμού όπου η κάμερα δεν φαίνεται να κλειδώνει στις κατάλληλες ρυθμίσεις για να δημιουργήσει την κατάλληλη έκθεση , έχετε τη δυνατότητα ρύθμισης της AE της κάμερας.

Οι περισσότερες κάμερες προσφέρουν μια ρύθμιση EV (εκτίμηση της έκθεσης) , από την οποία μπορείτε να ρυθμίσετε την έκθεση. Σε ορισμένες προηγμένες κάμερες, η ρύθμιση EV είναι ένα ξεχωριστό κουμπί ή dial. Με κάποιες κάμερες για αρχάριους, ίσως χρειαστεί να εργαστείτε στα μενού της οθόνης της κάμερας για να ρυθμίσετε τη ρύθμιση EV.

Ρυθμίστε το EV σε αρνητικό αριθμό για να μειώσετε την ποσότητα φωτός που φτάνει στον αισθητήρα εικόνας, κάτι που είναι χρήσιμο όταν η κάμερα δημιουργεί υπερβολικές φωτογραφίες χρησιμοποιώντας AE. Και η ρύθμιση του EV σε ένα θετικό αριθμό αυξάνει την ποσότητα φωτός που φθάνει στον αισθητήρα εικόνας, που χρησιμοποιείται όταν η AE υποεκτείνει τις φωτογραφίες.

Η σωστή αυτόματη έκθεση είναι το κλειδί για τη δημιουργία της καλύτερης δυνατής φωτογραφίας, γι 'αυτό προσέξτε αυτή τη ρύθμιση. Τις περισσότερες φορές, η ΑΕ της φωτογραφικής μηχανής κάνει καλή δουλειά να καταγράφει μια εικόνα με το σωστό φωτισμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις όπου ο ΑΕ αγωνίζεται, όμως, μην φοβάστε να κάνετε ρυθμίσεις του EV όπως είναι απαραίτητο!