Τι είναι η παραμόρφωση Pincushion;

Μάθετε πώς μπορείτε να διορθώσετε μια κοινή παραμόρφωση τηλεφακούς φακού

Η παραμόρφωση του Pincushion είναι ένα από τα μικρά προβλήματα φακών κάμερας που μπορεί να προκύψουν και να δημιουργήσει ανεπιθύμητα αποτελέσματα στις εικόνες σας. Ωστόσο, είναι εύκολο να διορθωθεί ή να ελαχιστοποιηθεί όταν ξέρετε τι να αναζητήσετε και γιατί συμβαίνει.

Τι είναι η παραμόρφωση Pincushion;

Η παραμόρφωση του Pincushion είναι ένα φαινόμενο φακού το οποίο προκαλεί σκασίματα στο κέντρο. Σκεφτείτε το ως το αποτέλεσμα σε ένα pincushion ως ένα πινέλο ωθείται σε αυτό: το ύφασμα που περιβάλλει τον πείρο κινείται προς τα κάτω και προς τον πείρο, όπως εφαρμόζεται πίεση.

Ένας άλλος τρόπος να απεικονιστεί η παραμόρφωση του πείρου είναι να κοιτάξει κανείς ένα κομμάτι χαρτιού πλέγματος. Πιέστε το κέντρο του χαρτιού και παρατηρήστε ότι οι ευθείες γραμμές του πλέγματος αρχίζουν να καμπυλώνουν προς τα μέσα προς την εσοχή. Αν φωτογράφετε ένα ψηλό κτίριο με ευθείες γραμμές, η παραμόρφωση του φακού από το κώνο θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

Η παραμόρφωση του Pincushion συσχετίζεται συχνότερα με τους φακούς τηλεφακούς και ειδικότερα με τις τηλεφακές ζουμ. Η παραμόρφωση θα συμβαίνει συνήθως στο τηλεφακό άκρο του φακού. Το φαινόμενο παραμόρφωσης της καρφίτσας αυξάνεται με την απόσταση που το αντικείμενο είναι από τον οπτικό άξονα του φακού.

Είναι το αντίθετο αποτέλεσμα στην παραμόρφωση του φακού του κυλινδρικού κυκλώματος και, όπως το αντίστοιχο του, η παραμόρφωση του pincushion είναι πιο ορατή σε εικόνες με ευθείες γραμμές (ειδικά όταν οι γραμμές είναι κοντά στην άκρη της εικόνας).

Καθορισμός παραμόρφωσης καρφίτσας

Η παραμόρφωση του Pincushion μπορεί να διορθωθεί εύκολα στα σύγχρονα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας όπως το Adobe Photoshop, το οποίο περιέχει φίλτρο διόρθωσης φακού. Τα δωρεάν προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφιών προσφέρουν επίσης ελαφρώς λιγότερο εξελιγμένες διορθώσεις.

Όπως η παραμόρφωση του βαρελιού, η παραμόρφωση της καρφίτσας ενισχύεται από τις επιπτώσεις της προοπτικής στις εικόνες . Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες από αυτές τις παραμορφώσεις μπορούν να διορθωθούν στην κάμερα.

Κατά τη λήψη, μπορείτε να κάνετε λίγα βήματα για να εξαλείψετε ή να μειώσετε την παραμόρφωση του pincushion: