Τι είναι το AMOLED;

Οι προβολές της τηλεόρασης και της κινητής συσκευής σας πιθανώς περιέχουν αυτές τις τεχνολογίες

Το AMOLED είναι η σύντμηση για το Active-Matrix OLED, έναν τύπο οθόνης που βρίσκεται σε τηλεοράσεις και κινητές συσκευές, όπως το Galaxy S7 και το Google Pixel XL. Οι οθόνες AMOLED πράγματι συνδυάζουν μέρος μιας παραδοσιακής οθόνης TFT με οθόνη OLED. Αυτό τους επιτρέπει να προσφέρουν ταχύτερους χρόνους απόκρισης σε σχέση με τις κανονικές οθόνες OLED, οι οποίες μπορεί να είναι επιρρεπείς σε φάντασμα όταν προβάλλονται γρήγορα κινούμενες εικόνες. Οι οθόνες AMOLED προσφέρουν επίσης μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας από τις παραδοσιακές οθόνες OLED.

Όπως οι παραδοσιακές οθόνες OLED, ωστόσο, οι οθόνες AMOLED ενδέχεται να έχουν πιο περιορισμένη διάρκεια ζωής, λόγω των οργανικών υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους. Επίσης, όταν προβάλλονται σε άμεσο ηλιακό φως, οι εικόνες σε μια οθόνη AMOLED δεν είναι τόσο φωτεινή όσο αυτό που θα δείτε σε μια οθόνη LCD.

Ωστόσο, με μια ταχεία πρόοδο στους πίνακες AMOLED, όλο και περισσότεροι προμηθευτές έχουν αρχίσει να εξοπλίζουν τα προϊόντα τους με μια οθόνη AMOLED. Πρωταρχικό παράδειγμα είναι το Google και η Samsung. Η Samsung χρησιμοποιεί τεχνολογία AMOLED στα smartphones της εδώ και λίγα χρόνια και τώρα η Google έχει πηδήξει και διαθέτει τα πρώτα smartphones της Pixel και Pixel XL με οθόνες AMOLED.

Το Super AMOLED (S-AMOLED) είναι μια προηγμένη τεχνολογία οθόνης που βασίζεται στην επιτυχία της AMOLED. Διαθέτει 20% φωτεινότερη οθόνη, χρησιμοποιεί 20% λιγότερη ενέργεια και η αντανάκλαση του ηλιακού φωτός είναι αμελητέα (προσφέρει 80% χαμηλότερη αντανάκλαση του ηλιακού φωτός από την AMOLED.) Η τεχνολογία αυτή συνδυάζει τους αισθητήρες αφής και την πραγματική οθόνη σε ένα μόνο στρώμα.

Γνωστός και ως:

Active-Matrix OLED