Ορισμός τοπογραφικών χαρτών

Χρησιμοποιήστε τους χάρτες topo όταν πρέπει να γνωρίζετε το ύψος

Οι τοπογραφικοί χάρτες είναι ιδιαίτερα λεπτομερείς χάρτες που δείχνουν τόσο το φυσικό έδαφος όσο και τους ανθρώπινους δρόμους και κτίρια. Διαφέρουν από τους περισσότερους τύπους χαρτών επειδή δείχνουν ανύψωση, αλλά έχουν όλα τα άλλα στοιχεία που βρίσκετε στους χάρτες, συμπεριλαμβανομένου ενός θρύλου, κλίμακας και βέλους που δείχνει βορρά. Οι τοπογραφικοί χάρτες συνδυάζονται συχνά με συσκευές χειρός GPS, συσκευές GPS και εφαρμογές smartphone. Οι τοπογραφικοί χάρτες στη χαρτογραφική τους μορφή έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια και είναι ένας στυλοβάτης εξωγήινων ανθρώπων, πολεοδόμων και εκείνων που πρέπει να κατανοήσουν λεπτομέρειες του τοπίου για επιχειρηματικούς σκοπούς.

Τοπογραφικοί χάρτες δείχνουν την ανύψωση με γραμμές περιγράμματος

Όταν κοιτάζετε έναν χάρτη, κοιτάζετε κατ 'ευθείαν κάτω σε μια αναπαράσταση της Γης, έτσι είναι δύσκολο να εντοπίσετε αλλαγές στην ανύψωση. Οι τοπογραφικοί χάρτες χρησιμοποιούν γραμμές περιγράμματος για να υποδείξουν ανύψωση. Κάθε γραμμή περιγράμματος σε χάρτη συνδέει σημεία που έχουν ίση ανύψωση. Θεωρητικά, αν ακολουθήσετε μια ενιαία γραμμή περιγράμματος, περπατάτε στο ίδιο ύψος καθ 'όλη τη διαδρομή μέχρι να επιστρέψετε στο σημείο εκκίνησης. Οι γραμμές περιγράμματος ακολουθούν ορισμένες συγκεκριμένες απαιτήσεις, όπως:

Ένας μικρός αριθμός εμφανίζεται σε ορισμένες γραμμές περιγράμματος που δείχνουν το ύψος πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Οι περισσότεροι τοπογραφικοί χάρτες των ΗΠΑ δείχνουν την ανύψωση στα πόδια, αλλά μερικά δείχνουν σε μέτρα. Ωστόσο, όλες οι γραμμές περιγράμματος δεν φέρουν αριθμό. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να γνωρίζετε το διάστημα περιγράμματος για να υπολογίσετε την ανύψωση ορισμένων γραμμών.

Επεξήγηση των διαστημάτων περιγράμματος

Όταν κοιτάξετε ένα τμήμα γραμμών περιγράμματος σε ένα χάρτη, θα δείτε ότι εμφανίζονται να απέχουν μεταξύ τους κατά διαστήματα, αλλά υπάρχει μια λογική εξήγηση. Διαχωρίζονται σε διαστήματα που αλλάζουν καθώς αλλάζει η ανύψωση. Πρέπει να γνωρίζετε τα διαστήματα περιγράμματος για να ερμηνεύσετε τις αλλαγές σε υψόμετρο με μια ματιά σε ένα χάρτη. Για να καταλάβετε το διάστημα του περιγράμματος:

  1. Εντοπίστε δύο γραμμές περιγράμματος στο χάρτη που έχουν επισημανθεί με τα ύψη τους και έχουν ένα ή περισσότερα μη επισημασμένα περιγράμματα μεταξύ τους.
  2. Αφαιρέστε τον μικρότερο αριθμό ανύψωσης που εκτυπώνεται σε μία γραμμή περιγράμματος από τον μεγαλύτερο αριθμό στο άλλο μη επισημασμένο περίγραμμα.
  3. Διαχωρίστε το αποτέλεσμα από τον αριθμό των μη επισημασμένων γραμμών μεταξύ τους για να φτάσετε στο διάστημα του περιγράμματος.

Για παράδειγμα, εάν έχετε δύο γραμμές περιγράμματος που φέρουν την ένδειξη 30 και 40 ποδιών με μία γραμμή χωρίς περίγραμμα μεταξύ τους, το διάστημα περιγράμματος είναι 5 πόδια. Η ανύψωση σε οποιοδήποτε σημείο του μη επισημασμένου περιγράμματος είναι 35 πόδια. Η τιμή διαστήματος περιγράμματος παραμένει σταθερή για όλα τα περιγράμματα του χάρτη.

Είναι απίθανο να βλέπετε μία γραμμή περιγράμματος εκτός από τις επίπεδες περιοχές. Όσο πιο αιχμηρές είναι οι αλλαγές ανύψωσης, τόσο περισσότερες γραμμές περιγράμματος χρειάζονται για να απεικονίσουν τις αλλαγές.

Πού να πάρετε τοπογραφικούς χάρτες

Η Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα παρέχει δωρεάν downloads σημερινών και ιστορικών τοπογραφικών χαρτών των ΗΠΑ σε μορφή PDF στην ιστοσελίδα της. Το Garmin προσφέρει διάφορα στούντιο τοπικών χαρτών προς πώληση στην ιστοσελίδα του, ενώ το τμήμα Camping and Hiking στο Amazon διαθέτει μια επιλογή από τοπογραφικούς χάρτες. Οι τοπογραφικοί χάρτες αποθηκεύονται ολοένα και περισσότερο, μεταδίδονται και χρησιμοποιούνται σε ψηφιακή μορφή.

Κλίμακα τοπογραφικών χαρτών

Οι τοπογραφικοί χάρτες διατίθενται σε διαφορετικές κλίμακες και οι διαφορές είναι σημαντικές. Για παράδειγμα, ο κοινός χαρτογράφος 24K topo βρίσκεται στην κλίμακα 1: 24.000 (1 ίντσα = 2.000 πόδια) και δείχνει μεγάλη λεπτομέρεια. Ο χάρτης 24K είναι επίσης γνωστός ως χάρτης 7,5 λεπτών επειδή καλύπτει 7,5 λεπτά γεωγραφικού πλάτους και γεωγραφικού μήκους. Μια άλλη κοινή μορφή, ο 100K topo map, είναι στην κλίμακα 1: 100.000 (1 εκατοστό = 1 χιλιόμετρο) και παρουσιάζει λιγότερες λεπτομέρειες αλλά καλύπτει μια ευρύτερη περιοχή από τον χάρτη 24K.

Τι είναι ένας χάρτης ανακούφισης;

Ένας χάρτης ανακούφισης είναι ένας τύπος τυπογραφικού χάρτη που δεν χρησιμοποιεί γραμμές περιγράμματος. Αντ 'αυτού, έχει σχεδιαστεί και χρωματιστεί για να δείξει αλλαγές στην ανύψωση. Αυτό δίνει στον χάρτη μια ρεαλιστική εμφάνιση, και μπορείτε εύκολα να διακρίνετε ανάμεσα σε βουνά και κοιλάδες απλά κοιτάζοντας. Μια σφαίρα με μεγάλες οροσειρές είναι επίσης ένας τύπος χάρτου ανακούφισης.