Τι είναι ένα αρχείο PPTX;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία PPTX

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου PPTX είναι ένα αρχείο παρουσίασης Open XML της Microsoft PowerPoint. Αυτά τα αρχεία χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση παρουσιάσεων παρουσίασης.

Τα αρχεία PPTX χρησιμοποιούν συνδυασμό XML και ZIP για τη συμπίεση του περιεχομένου τους. Τα αρχεία PPTX μπορούν να περιέχουν μορφοποιημένο κείμενο, αντικείμενα, πολλαπλές διαφάνειες, εικόνες, βίντεο και πολλά άλλα.

Το PPTX είναι η προεπιλεγμένη μορφή αρχείου παρουσίασης για το PowerPoint 2007 και το νεότερο. Η παλαιότερη έκδοση του αρχείου PPTX είναι η PPT , η οποία χρησιμοποιήθηκε στο Microsoft PowerPoint 97 έως το 2003.

Σημείωση: Η μορφή PPSX του Microsoft PowerPoint είναι παρόμοια με το PPTX εκτός από το ότι θα ανοίξει απευθείας στην παρουσίαση ενώ τα αρχεία PPTX ανοίγουν στη λειτουργία επεξεργασίας.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο PPTX

Εάν έχετε τα χέρια σας σε ένα αρχείο PPTX που απλά θέλετε να δείτε και να μην επεξεργαστείτε, αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με το δωρεάν πρόγραμμα PowerPoint Viewer που διατίθεται από τη Microsoft. Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τις διαφάνειες ή να κάνετε αλλαγές σε οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε με μια πλήρη έκδοση του Microsoft PowerPoint, αλλά είναι ένας lifesaver αν χρειάζεται απλά να μεταβείτε σε μια παρουσίαση PPTX που σας έστειλε κάποιος.

Για να ανοίξετε και να επεξεργαστείτε αρχεία PPTX, χωρίς να έχετε αντίγραφο του Microsoft PowerPoint, είναι εφικτή είτε με τα δωρεάν εργαλεία παρουσίασης Kingsoft Presentation είτε OpenOffice Impress. Αυτά είναι μόνο δύο από τις πολλές εναλλακτικές λύσεις του Microsoft Office που υποστηρίζουν πλήρως τα αρχεία PPTX.

Υπάρχουν επίσης ορισμένοι Free Online Presentation Makers που μπορούν να εισάγουν αρχεία PPTX για online επεξεργασία - δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε κανένα λογισμικό. Ένας από αυτούς, το Google Slides, σας επιτρέπει να ανεβάσετε ένα αρχείο PPTX από τον υπολογιστή σας, να κάνετε αλλαγές σε αυτόν και, στη συνέχεια, να το κρατήσετε στο λογαριασμό σας στο Google Drive ή να το μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας ως PPTX ή σε κάποια άλλη μορφή όπως το PDF .

Η Google διαθέτει επίσης αυτήν την δωρεάν επέκταση προγράμματος περιήγησης που λειτουργεί ως πρόγραμμα προβολής PPTX και πρόγραμμα επεξεργασίας που εκτελείται απευθείας μέσα από το πρόγραμμα περιήγησης Chrome. Αυτό λειτουργεί όχι μόνο για τα αρχεία PPTX που μεταφέρετε στο πρόγραμμα περιήγησης από τον υπολογιστή σας, αλλά και για οποιοδήποτε αρχείο PPTX που ανοίγετε από το διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ενδέχεται να λάβετε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αυτή η επέκταση προγράμματος περιήγησης λειτουργεί επίσης με άλλες μορφές MS Office όπως XLSX και DOCX .

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο PPTX

Εάν χρησιμοποιείτε ένα από τα προγράμματα PPTX πλήρους υποστήριξης που ανέφερα παραπάνω, μπορείτε εύκολα να μετατρέψετε το αρχείο PPTX σε άλλη μορφή αρχείου απλά ανοίγοντας το αρχείο στο πρόγραμμα και στη συνέχεια επαναφέροντάς το σε διαφορετική μορφή. Στα περισσότερα προγράμματα, αυτό γίνεται συνήθως μέσω της επιλογής Αρχείο> Αποθήκευση ως .

Μερικές φορές, ένας πολύ πιο γρήγορος τρόπος για να μετατρέψετε ένα αρχείο PPTX είναι με έναν online μετατροπέα αρχείων . Ένα από τα αγαπημένα μου για τη μετατροπή των αρχείων PPTX είναι το Zamzar . Μπορείτε να μετατρέψετε το PPTX σε PDF, ODP , PPT και σε πολλές μορφές εικόνας, όπως JPG , PNG , TIFF και GIF .

Ένα αρχείο PPTX μπορεί επίσης να μετατραπεί σε μορφή που η Google Slides μπορεί να αναγνωρίσει. Απλά μεταφορτώστε το αρχείο στο Google Drive μέσω του μενού NEW> File upload . Κάντε δεξί κλικ στο αρχείο στο Google Drive και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την επιλογή Άνοιγμα με> Διαφάνειες Google για να την μετατρέψετε στη μορφή Google Slides.

Μόλις το αρχείο PPTX μετατραπεί σε Παρουσιάσεις Google, μπορείτε να το ανοίξετε εκεί στο Λογαριασμό σας Google και να το μετατρέψετε σε άλλες μορφές μέσω του μενού Αρχείο> Λήψη ως . Αυτές οι μορφές περιλαμβάνουν τα αρχεία PPTX, ODP, PDF, TXT , JPG, PNG και SVG .

Ακόμα δεν μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο σας;

Εάν το αρχείο σας δεν ανοίγει με τις προτάσεις από τα παραπάνω, βεβαιωθείτε ότι δεν συγχέετε την επέκταση αρχείου με κάτι που μοιάζει ακριβώς παρόμοιο.

Για παράδειγμα, η επέκταση αρχείου PTX μπορεί να μοιάζει με PPTX, αλλά οι τύποι αρχείων δεν ανοίγουν με τα προγράμματα παρουσίασης που περιγράφονται εδώ.

Ένα παρόμοιο παράδειγμα μπορεί να διαπιστωθεί με τα αρχεία προτύπων Serif PagePlus που χρησιμοποιούν την επέκταση αρχείου PPX. Είναι πραγματικά εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι ένα αρχείο PPX είναι το ίδιο με ένα αρχείο PPTX όταν εξετάζετε μόνο τις επεκτάσεις αρχείων, αλλά τα αρχεία PPX χρησιμοποιούνται στην πραγματικότητα με το πρόγραμμα PagePlus.

Εάν ελέγξετε διπλά το επίθημα για το αρχείο σας και διαπιστώσετε ότι στην πραγματικότητα δεν διαβάζει ".PPTX", τότε διερευνήστε τι λέει για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη μορφή αρχείου που μπορεί να βρίσκεται και ποια προγράμματα λογισμικού είναι ικανά να διαβάζουν, επεξεργασία ή μετατροπή.