Τι είναι ένα αρχείο FB2;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία FB2

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου FB2 είναι ένα αρχείο FictionBook eBook. Η μορφή κατασκευάστηκε για να καλύψει τα φανταστικά γραπτά, αλλά μπορεί φυσικά να χρησιμοποιηθεί για τη διατήρηση οποιουδήποτε τύπου eBook.

Τα αρχεία FB2 είναι ελεύθερα DRM και μπορούν να περιέχουν υποσημειώσεις, εικόνες, μορφοποίηση κειμένου, Unicode και πίνακες, τα οποία ενδέχεται να μην υποστηρίζονται σε μερικούς αναγνώστες FB2. Οποιεσδήποτε εικόνες που χρησιμοποιούνται στο eBook, όπως PNG ή JPGs, μετατρέπονται σε Base64 (δυαδικά) και αποθηκεύονται μέσα στο ίδιο το αρχείο.

Σε αντίθεση με άλλα αρχεία eBook όπως το EPUB , η μορφή FB2 είναι απλά ένα αρχείο XML .

Σημείωση: Ορισμένα αρχεία FB2 διατηρούνται σε αρχείο ZIP και επομένως ονομάζονται * .FB2.ZIP.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο FB2

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συσκευές ανάγνωσης αρχείων FB2 διαθέσιμες σε όλες σχεδόν τις πλατφόρμες. Ωστόσο, προτού προσπαθήσετε να ανοίξετε το βιβλίο σας στο τηλέφωνό σας, στον υπολογιστή σας κ.λπ., βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει ένα αρχείο FB2 ...

Αν δεν μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο σας στα προγράμματα που αναφέρονται παρακάτω, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει σωστά την επέκταση αρχείου. Ίσως να ασχολείστε με μια εντελώς διαφορετική μορφή αρχείου που δεν έχει καμία σχέση με τη μορφή eBook, όπως το FBC , το FBX (FBX Interchange), το FBR , το FB! (FlashGet Incomplete Download) ή το FBW (HP Recovery Manager Backup).

Από έναν υπολογιστή

Μπορείτε να διαβάσετε αρχεία FB2 σε έναν υπολογιστή με πολλά διαφορετικά προγράμματα, όπως Caliber, Cool Reader, FBReader, STDU Viewer, Athenaeium, Haali Reader, Icecream Ebook Reader, OpenOffice Writer (με το plug-in Ooo FBTools) και αναγνώστες eBook.

Ορισμένα προγράμματα περιήγησης ιστού υποστηρίζουν πρόσθετα που επιτρέπουν την προβολή των αρχείων FB2, όπως το FB2 Reader για Firefox και το eBook Viewer και το μετατροπέα για το Chrome

Επειδή πολλά αρχεία FB2 περιέχονται σε ένα αρχείο ZIP, οι περισσότεροι αναγνώστες αρχείων FB2 το διευκολύνουν διαβάζοντας το αρχείο * .FB2.ZIP απευθείας χωρίς να χρειάζεται πρώτα να εξαγάγετε το αρχείο .FB2. Εάν όχι, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε έναν ελεύθερο απαγωγό αρχείων όπως το 7-Zip για να βγείτε από το αρχείο ZIP του αρχείου FB2.

Αν διαβάσετε πολλά ηλεκτρονικά βιβλία στον υπολογιστή σας, πιθανότατα έχετε ήδη εγκαταστήσει τουλάχιστον ένα από αυτά τα προγράμματα. Αν συμβαίνει αυτό, και κάνετε διπλό κλικ σε ένα αρχείο FB2 αλλά ανοίγει σε πρόγραμμα που προτιμάτε να μην ανοίγει από προεπιλογή, ενημερώστε ότι μπορείτε να το αλλάξετε αυτό.

Ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να αλλάξετε τις συσχετίσεις αρχείων στα Windows για ένα πλήρες σεμινάριο. Είναι πολύ εύκολο να το κάνεις.

Από τηλέφωνο ή tablet

Μπορείτε να διαβάσετε βιβλία FB2 σε iPhones, iPads, συσκευές Android και άλλα χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή για κινητά. Υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα είδη των εφαρμογών ανάγνωσης eBook, αλλά αυτά είναι μόνο μερικά που λειτουργούν με αρχεία FB2 ...

Στο iOS, μπορείτε να εγκαταστήσετε το FB2Reader ή το KyBook για να φορτώσετε τα αρχεία FB2 απευθείας στο iPhone ή το iPad σας. Για παράδειγμα, ο FB2Reader σάς επιτρέπει να στέλνετε βιβλία στην εφαρμογή από το πρόγραμμα περιήγησης του υπολογιστή σας ή να τα εισάγετε από μέρη όπως το Google Drive και το Dropbox.

Το FBReader και το Cool Reader (και οι δύο εφαρμογές των Windows είναι, όπως προαναφέρθηκε) αποτελούν παραδείγματα δωρεάν εφαρμογών για κινητά που μπορούν να διαβάσουν αρχεία FB2 σε συσκευές Android.

Από συσκευή E-Reader

Οι πιο δημοφιλείς ηλεκτρονικοί αναγνώστες, όπως το Kindle του Amazon και το Nook του B & N, δεν υποστηρίζουν επί του παρόντος τα αρχεία FB2, αλλά μπορείτε πάντα να μετατρέψετε το eBook σας FB2 σε μία από τις πολλές μορφές που υποστηρίζει η συσκευή σας eBook. Βλ. Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο FB2 παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες.

Το PocketBook είναι ένα παράδειγμα μιας συσκευής eBook που υποστηρίζει τη μορφή eBook του FB2.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο FB2

Η μετατροπή ενός αρχείου FB2 μπορεί να επιτευχθεί με έναν δωρεάν μετατροπέα αρχείων όπως ο online μετατροπέας Zamzar . Αυτός ο ιστότοπος μπορεί να μετατρέψει το FB2 σε PDF , EPUB, MOBI , LRF, AZW3, PDB, PML, PRC και σε άλλες παρόμοιες μορφές eBook και εγγράφων.

Μια άλλη επιλογή για τη μετατροπή του αρχείου FB2 σας είναι να χρησιμοποιήσετε έναν από τους θεατές FB2 που αναφέρονται παραπάνω, όπως το Caliber. Στο Caliber, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κουμπί Μετατροπή βιβλίων για να επιλέξετε μεταξύ πολλών διαφορετικών μορφών eBook για να αποθηκεύσετε το αρχείο FB2.

Σε άλλα προγράμματα, ελέγξτε για μια επιλογή όπως Μετατροπή , Αποθήκευση ως ή Εξαγωγή και, στη συνέχεια, επιλέξτε από τη λίστα των μορφών που έχετε δώσει. Κάθε πρόγραμμα κάνει αυτό λίγο διαφορετικά, αλλά δεν είναι δύσκολο να το βρεις αν σκάψεις λίγο.